Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Με ελληνικό εθνόσημο τα ελικόπτερα Kiowa warrior

Με ελληνικό εθνόσημο τα ελικόπτερα Kiowa warrior

Τα πρώτα ελικόπτερα τύπου OH-58D KIOWA Warrior τα οποία μας παραχώρησαν οι ΗΠΑ φόρεσαν το ελληνικό εθνόσημο

Τα πρώτα ελικόπτερα τύπου OH-58D KIOWA Warrior τα οποία μας παραχώρησαν οι ΗΠΑ φόρεσαν το ελληνικό εθνόσημο. Τα ελικόπτερα βρίσκονται σε αυτή τη φάση στη διαδικασία των δοκιμών στις ΗΠΑ και τις επόμενες ημέρες τα πρώτα απ’ αυτά θα φτάσουν στην Ελλάδα και το ΓΕΣ έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες φωτογραφίες.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας απέκτησε τους λεγόμενους «ινδιάνους των αιθέρων» από τον αμερικανικό στρατό, δηλαδή 70 μεταχειρισμένα ελικόπτερα αναγνώρισης και ελαφράς επιθετικής κρούσης OH-58D Kiowa Warrior, πληρώνοντας 44,15 εκατομμύρια δολάρια (για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα και την υποστήριξη και εκπαίδευση πληρωμάτων) όταν η συνολική αξία των υλικών φτάνει τα 589 εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για εξέλιξη που δείχνει ότι οι εναγκαλισμοί της Ουάσιγκτον με την Αθήνα έχουν δημιουργήσει πλέον ένα νέο στρατηγικό πλαίσιο συνεργασίας και δεν περιορίζονται μόνο σε «καλά λόγια» και την εκατέρωθεν διαμόρφωση θετικού κλίματος.

Όπως έχουν γράψει τα «ΝΕΑ» τα ελικόπτερα θα ενισχύσουν την άμυνα των νησιών του Αιγαίου με στόχο να αποτελέσουν σημαντική ασπίδα στην ολοένα και αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα. Θεωρείται μάλιστα βέβαιο ότι τα ελικόπτερα Kiowa θα προσφέρουν τεράστιο αβαντάζ στον τομέα της επιτήρησης των συνόρων, στον Εβρο και τα ακριτικά νησιά του Ανατολικού και του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, αφού θα έχουν την ικανότητα να επιχειρούν ημέρα και νύχτα χάρη στο σύγχρονο σύστημα Mast Mounted Sight που φέρουν πάνω από τους έλικες.

Πηγές του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) και της Αεροπορίας Στρατού δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για αυτό το σημαντικό όπλο που θα αποκτήσει ο Ελληνικό Στρατός. «Υπήρχε ένα κενό στον τομέα της επιτήρησης και αναγνώρισης. Δεν διαθέταμε τέτοιο μέσο. Συνεπώς είναι σημαντικό ότι το αποκτούμε. Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αμερικανοί…έκλαιγαν όταν τα Kiowa αποσύρθηκαν από τον στρατό τους. Θεωρούσαν ότι χάνουν ένα σημαντικό όπλο».

Οι ίδιες πηγές τονίζουν επίσης ότι τηρουμένων των αναλογιών και των οικονομικών συνθηκών στις οποίες βρίσκεται η Ελλάδα, οι «ινδιάνοι των αιθέρων» είναι ό,τι καλύτερο έχει πάρει ο Στρατός Ξηράς τα τελευταία χρόνια. «Όταν σου δίνουν με 46 εκατομμύρια δολάρια 70 ελικόπτερα θα πεις όχι; Και δεν θα είσαι ικανοποιημένος;» λένε με νόημα.

Στα νησιά

Τα κέρδη από την ένταξη των ελικοπτέρων OH-5D Kiowa Warrior στον Ελληνικό Στρατό θα είναι πολλά, εκτιμούν στρατιωτικές πηγές. Με τους «Ινδιάνους» οι Ενοπλες Δυνάμεις θα ανεβάσουν κατακόρυφα την αποτρεπτική ισχύ τους.

Ανώτατες πηγές του ΓΕΣ σημειώνουν πως «τα Kiowa θα μας βοηθήσουν να είμαστε πιο ευέλικτοι στα νησιά αλλά και στον Έβρο αν χρειαστεί».  Με τα Kiowa η μετάβαση δυνάμεων από ένα μεγαλύτερο νησί σ’ ένα μικρότερο θα γίνεται πολύ γρήγορα, δυνατότητα που έως σήμερα δεν είχαν οι Ενοπλες Δυνάμεις.

Το το βασικό ατού των Kiowa είναι το σύστημα Mast Mounted Sight (ΜMS), ο περιστρεφόμενος πύργος – σήμα κατατεθέν που διαθέτουν πάνω από τους έλικές τους. Εχουν δηλαδή υψηλής ανάλυσης τηλεοπτική κάμερα και αισθητήρες θερμικής απεικόνισης, εργαλεία που τους επιτρέπουν να επιχειρούν ημέρα και νύχτα. Το ΜΜS όχι μόνο διευκολύνει την ορατότητα και την πτήση υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες, αλλά βοηθάει και στην ακριβή σκόπευση με τη χρήση λέιζερ.Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα στα ελικόπτερα να στοχεύουν και να παρατηρούν παραμένοντας αθέατα.

Τα έτη κατασκευής των Κiowa warrior που θα διαθέτει σύντομα ο Στρατός Ξηράς και συγκεκριμένα η Αεροπορία Στρατού κυμαίνονται από το 1991 έως το 2011 με το μεγαλύτερο μέρος τους να είναι από το 1995 – 1998, ενώ ο μέσος όρος των ωρών πτήσης είναι 5.800 ώρες. Για να αντιληφθεί κανείς τον εκσυγχρονισμό και τη «φρεσκάδα» που θα προσφέρουν είναι πως τα Chinook που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός είναι του 1981.

Sports in

Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου στον Πύργο

Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων μαθητών οι οποίοι όχι μόνο παρακολουθούν αμέτοχοι, αλλά με επευφημίες και επιφωνήματα βιντεοσκοπούν το συμβάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024