Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έκρυθμη ξανά η κατάσταση στο προσφυγικό - Απούσα η Ευρώπη

Έκρυθμη ξανά η κατάσταση στο προσφυγικό – Απούσα η Ευρώπη

Τα επεισόδια στα Διαβατά αποτελούν απόδειξη ότι το προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα είναι ένα «καζάνι που βράζει» - Ανήσυχο το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Στο απροχώρητο έχει φτάσει η κατάσταση με το προσφυγικό στην Ελλάδα, με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να εμφανίζεται προβληματισμένο και την Ευρώπη να «νίπτει» τα χέρια της.

Τελευταίο επεισόδιο της τραγωδίας που βιώνουν οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στη χώρα μας ήταν τα επεισόδια στα Διαβατά της Θεσσαλονίκης το απόγευμα της Πέμπτης, έπειτα από «fake news» κάλεσμα στο Διαδίκτυο. Πάνω από 500 άνθρωποι είχαν κατασκηνώσει έξω από το πρώην στρατόπεδο Αναγνωστόπουλου, απαιτώντας να μπουν μέσα και σκόπευαν να προχωρήσουν όλοι μαζί προς τα σύνορα με την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να τα περάσουν. Αφορμή αποτέλεσε μία φήμη που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο ότι θα ανοίξουν τα σύνορα της Ελλάδας προς τα Σκόπια και ότι θα επιτραπεί η μετακίνηση των προσφύγων σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Ένταση δημιουργήθηκε όταν ομάδες των συγκεντρωμένων προσφύγων προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό των αστυνομικών και να εισέλθουν στον χώρο του κέντρου φιλοξενίας. Οι πρόσφυγες πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο, με αυτές να απαντούν με χρήση χημικών.

Το βράδυ της Πέμπτης βρήκε περισσότερα από 1.000 άτομα να έχουν κατασκηνώσει στα Διαβατά, σύμφωνα με το thestival.gr. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις κρατούν περιορισμένους πρόσφυγες και μετανάστες στο σημείο, που έχουν κατασκηνώσει, ενώ εκείνοι από την πλευρά τους επιθυμούν να ξεκινήσουν πεζή για την Ειδομένη.

Ανήσυχο το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Παρακολουθώντας αυτά τα γεγονότα, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έκανε έκκληση προς τους αιτούντες άσυλο που σκοπεύουν να συμμετάσχουν σε καραβάνι προς τα σύνορα «να μην ξεφύγουν από τα όρια της νομιμότητας».

Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι «δυστυχώς κάποιοι από τους αιτούντες άσυλο που φιλοξενούνται σε δομές στη Βόρεια Ελλάδα παρασύρθηκαν από την παραπληροφόρηση που κυκλοφορούσε το τελευταίο χρονικό διάστημα μέσω κοινωνικών δικτύων παρά τις προειδοποιήσεις από τις διοικήσεις των δομών».

Οι ίδιες πηγές καλούν τους επωφελούμενους «που ακολούθησαν το ανεύθυνο κάλεσμα για πορεία προς τα σύνορα να επιστρέψουν στις δομές φιλοξενίας και σε καμία περίπτωση να μην ξεφεύγουν από τα όρια της νομιμότητας». Επίσης, κάνουν λόγο για «επιπόλαιη συμπεριφορά των υποκινητών, που υποβάλλει χωρίς λόγο ανθρώπους που είναι ήδη ταλαιπωρημένοι σε νέες άσκοπες περιπέτειες».

Παρόμοιες προειδοποιήσεις έκαναν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Στην προειδοποίηση, που εκδόθηκε σε έξι διαφορετικές γλώσσες, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι η Ύπατη Αρμοστεία, ο ΔΟΜ και οι οργανώσεις που συνεργάζονται μαζί τους δεν ενθαρρύνουν τις παράτυπες μετακινήσεις, οι οποίες είναι επικίνδυνες. «Οι προσπάθειες παράνομης διέλευσης των συνόρων είναι συχνά ανεπιτυχείς και μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις, μεταξύ των οποίων σύλληψη, κράτηση, αποχωρισμό από την οικογένεια, ακόμα και θάνατο», σημειώνεται.

Διεθνής κατακραυγή με την Ευρώπη να παρακολουθεί από μακριά

Την κατάσταση στους καταυλισμούς των ελληνικών νησιών περιγράφουν με μελανά χρώματα διεθνείς οργανισμοί και μέσα ενημέρωσης.

Σε πρόσφατο ρεπορτάζ του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων DPA, γίνεται αναφορά για τις άθλιες συνθήκες στο καμπ στο Βαθύ της Σάμου. Οι βρετανικές Times είχαν γράψει πρόσφατα ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν «χωματερές» όπου οι πρόσφυγες εγκαταλείπονται για να ζήσουν χωρίς αξιοπρέπεια. Εξάλλου, είχε προηγηθεί και έκθεση των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» η οποία χαρακτηρίζει την Ελλάδα «αποθήκη προσφύγων», ενώ η προσφυγική κρίση» έχει δώσει τη θέση του σε αδικαιολόγητα επίπεδα ανθρώπινου πόνου στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα».

Τρία χρόνια μετά τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, η Ευρώπη φαίνεται να έχει εναποθέσει το προσφυγικό πρόβλημα στις «πλάτες» των κατοίκων πέντε ελληνικών νησιών, καθώς και στους καταυλισμούς στην ηπειρωτική Ελλάδα. «Οι ευρωπαϊκές και ελληνικές αρχές συνεχίζουν να βλάπτουν την αξιοπρέπεια και την υγεία των ευάλωτων ατόμων, σε μια προσπάθεια προφανώς να αποτρέψουν τον ερχομό άλλων ανθρώπων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αποστολής των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στην Ελλάδα, Εμανουέλ Γκουέ.

Ευρεία αναφορά στο μεταναστευτικό έγινε στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Δανό ομόλογό του Λαρ Λόξε Ράσμουσεν. Ο πρωθυπουργός της Δανίας διαβεβαίωσε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί ένα σύστημα παροχής ασύλου, ώστε να αποφύγουμε νέα μεταναστευτική κρίση και ότι πρέπει να υπάρξει ένα τέλος στην παράνομη μετανάστευση.

Ωστόσο, παρά την καλή θέληση των Ευρωπαίων ηγετών, το πρόβλημα διαιωνίζεται με εικόνες όπως αυτές στα Διαβατά. Μόνο στα hot spots των ελληνικών νησιών, βρίσκονται εγκλωβισμένοι πάνω από 12.000 άνθρωποι.

Παρόλο που τα κύματα των μεταναστών και των προσφύγων έχουν μειωθεί, αυτοί συνεχίζουν να έρχονται στην Ελλάδα σε καθημερινή βάση, ενώ οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία έχουν μειωθεί. Παράλληλα και εντός της ΕΕ η ανακατανομή των προσφύγων δεν λειτουργεί, αφού ορισμένα κράτη όπως η Ουγγαρία αρνούνται κατηγορηματικά να δεχθούν πρόσφυγες.

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024