Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Brexit: Σε καλό κλίμα αλλά χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Μέι - Κόρμπιν

Brexit: Σε καλό κλίμα αλλά χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Μέι – Κόρμπιν

Σε καλό κλίμα, αλλά χωρίς να υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις, ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση μεταξύ της Τερέζα Μέι και του Τζέρεμι Κόρμπιν για μια συμβιβαστική λύση, η οποία θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να απεμπλακεί από το «χάος» του Brexit

Σε καλό κλίμα, αλλά χωρίς να υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις, ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση μεταξύ της Τερέζα Μέι και του Τζέρεμι Κόρμπιν για μια συμβιβαστική λύση, η οποία θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να απεμπλακεί από το «χάος» του Brexit.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε απλώς ότι η διάρκειας περίπου δύο ωρών συνάντηση πήγε «πολύ καλά», ενώ πρόσθεσε ότι αναμένει νέα συνάντηση σύντομα.

Παράλληλα, ο Τζέρεμι Κόρμπιν σημείωσε ότι συμφώνησε με τη βρετανίδα πρωθυπουργό να συστήσουν «πρόγραμμα εργασίας μεταξύ των ομάδων τους ώστε να εξερευνήσουν το πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας».

Από την άλλη πλευρά η βρετανίδα πρωθυπουργός, η οποία βρίσκεται στα σκοινιά μετά από ακόμα μια παραίτηση, αυτή του αρμοδίου υφυπουργού του Brexit, δεν έκανε κάποια δήλωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, και οι δύο πλευρές έδειξαν ευελιξία κατά τη διάρκεια της συζήτησης που στόχο έχει τη δημιουργία «κοινού σχεδίου» επί του διαζυγίου.

Όπως αναφέρουν διαρροές, επί τάπητος βρέθηκε το ενδεχόμενο ενός πιο «χαλαρού» Brexit που θα προβλέπει τελωνειακή ένωση με την ΕΕ. Ο Κόρμπιν δέχεται πιέσεις από την ευρώφιλη πτέρυγα του κόμματός του για δεύτερο δημοψήφισμα, θέση που στηρίζουν τα κόμματα της ελάσσωνος αντιπολίτευσης.

Λίγη ώρα νωρίτερα, βρετανοί βουλευτές καταψήφισαν με 311 κατά και 310 υπέρ τη συνέχιση «ενδεικτικών ψηφοφορίων», με τη συμμετοχή του πρόεδρου της Βουλής Τζον Μπέρκοου στην ψηφοφορία καθώς υπήρξε ισοψηφία. Οι «ενδεικτικές ψηφοφορίες» είναι η διαδικασία επί της οποίας οι Βρετανοί βουλευτέ ψηφίζουν επί μιας σειράς επιλογών που αποσκοπούν στη δοκιμή της βούλησης του Κοινοβουλίου και να δει τι επιθυμεί η πλειοψηφία.

Έτσι, μετά από αυτή την απόφαση ο διάλογος Μέι – Κόρμπιν αποτελεί… μονόδρομο για εξεύρεση λύσης στο Brexit, η οποία θα πρέπει να παρουσιαστεί στους εταίρους έως τις 12 Απριλίου, εφόσον δεν πάρει νέα παράταση, κάτι προανήγγειλε χθες ότι θα κάνει, για να λάβει… την αρνητική απάντηση της ΕΕ.

Σε διαφορετική περίπτωση το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξέλθει της ΕΕ άτακτα, με συνέπεια να επιβληθούν μέσα σε μία νύχτα τελωνειακοί και ρυθμιστικοί έλεγχοι σε αγαθά και υπηρεσίες.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατέστησε σαφές πως κατά την άποψή του η καλύτερη συμφωνία εξόδου είναι αυτή που έχει ήδη συμφωνηθεί, μολονότι έχει καταψηφιστεί από την βρετανική Βουλή.

Προειδοποίησε μάλιστα πως η ΕΕ δεν πρόκειται να δώσει περαιτέρω μικρή παράταση στην διαδικασία του Brexit.

Συνάντηση με την ηγέτιδα του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας

Η πρωθυπουργός Μέι επίσης συνάντηση με την ηγέτιδα του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον, η οποία εξέφρασε ανησυχία ότι «η βιασύνη για έναν συμβιβασμό θα οδηγήσει σε έναν κακό συμβιβασμό».

Η κ. Στέρτζιον τάσσεται υπέρ δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit. Η Σκωτία ψήφισε υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα του 2016.

Εν τω μεταξύ, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος ενός ‘no deal’ είναι «ανησυχητικά υψηλός» και χαρακτήρισε αστειότητες του ισχυρισμούς ότι το Λονδίνο θα μπορούσε να διαχειριστεί τις οικονομικές συνέπειες.

Δεύτερο δημοψήφισμα ζητούν 73 Βρετανοί βουλευτές

Τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος ζητούν 73 βουλευτές του βρετανικού κοινοβουλίου που προέρχονται από τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, από το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας, το κόμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, των Πρασίνων, των Plaid Ουαλίας και της Ανεξάρτητης Ομάδας.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά από συνάντηση που πραγματοποίησαν για τις εξελίξεις στο Brexit, υποστηρίζουν ότι προτεραιότητα, εν μέσω της κρίσης του Brexit, είναι να τεθεί το θέμα στους πολίτες με ένα δημοψήφισμα, που θα έχει την επιλογή της παραμονής στο ψηφοδέλτιο, ενώ οποιοσδήποτε συμβιβασμός επιτευχθεί θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τους πολίτες, μαζί με την διατήρηση της επιλογής για ανάκληση του άρθρου 50.

«Συμφωνούμε ότι δεν υπάρχει ένα καλό Brexit και ότι οι πολίτες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρεθούν σε χειρότερη κατάσταση», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024