Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε ύφεση η μεγάλη πυρκαγιά στο δάσος της Στροφυλιάς - Στη «μάχη» και δύο καναντέρ

Σε ύφεση η μεγάλη πυρκαγιά στο δάσος της Στροφυλιάς – Στη «μάχη» και δύο καναντέρ

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδιναν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο δάσος της Στροφυλιάς  προκειμένου να περιορίσουν την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στην περιοχή

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδιναν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο δάσος της Στροφυλιάς  προκειμένου να περιορίσουν την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στην περιοχή.

Με το πρώτο φως της ημέρας σηκώθηκαν δύο καναντέρ προκειμένου να συνδράμουν τα επίγεια μέσα ενώ στο σημείο βρίσκονται 90 πυροσβέστες με 35 οχήματα. Οι πυροσβέστες έχοντας ως σύμμαχο τον καιρό καθώς από το πρωί έχουν κοπάσει οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή, έχουν καταφέρει να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο.

«Η πυρκαγιά έχει περιοριστεί. Υπήρχαν προβλήματα στην προσβασιμότητα στην περιοχή ενώ δυσκολευτήκαμε από τις αλλαγές του ανέμου» δήλωσε ο Αχιλλέας Τζουβάρας, συντονιστής των πυροσβεστικών δυνάμεων στην περιοχή. Πρόσθεσε δε, ότι αυτή την ώρα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο και ότι όλες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής βρίσκονται στο σημείο προκειμένου να αποτρέψουν αναζωπυρώσεις. Σύμφωνα με τον κ. Τζουβάρα, από την πυρκαγιά έχουν γίνει στάχτη 300 στρέμματα δάσους.

Πριν από λίγη ώρα ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας τόνισε στην ΕΡΤ ότι η πυρκαγιά έχει περιοριστεί ότι όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονται στο σημείο.

Στην περιοχή έφτασαν από την Τρίτη δυνάμεις της Πυροσβεστικής από αρκετές περιοχές της Πελοποννήσου προκειμένου να μην λάβει δραματικές διαστάσεις η πυρκαγιά.

Μοναδικό οικοσύστημα

Το πανέμορφο δάσος της Στροφυλιάς βρίσκεται στο νομό Αχαϊας, στο βορειοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου

Πρόκειται για παραθάλασσιο δάσος που, μαζί με τη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, αποτελούν το ομώνυμο Εθνικό Πάρκο (από το 2009). Το δάσος καλύπτει περί τα 22.000 στρέμματα και συνορεύει με τη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, το έλος της Λάμιας, τη λίμνη Προκόπου και το Ιόνιο πέλαγος. Έχει μήκος περίπου 14χλμ. και μέσο πλάτος 1250μ.Το Εθνικό Πάρκο υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς αποτελείται από τα Μαύρα βουνά, το Δάσος Στροφυλιάς, τη λίμνη Λάμια, η λίμνη Προκόπου, τη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, τη λίμνη Πάπα, τον ποταμός Λάρισσο, το ακρωτήριο Άραξος, τα Λουτρά Υρμίνης, τον αρχαιολογικό χώρο του Τείχους Δυμαίων και τις παραλίες της Καλόγριας. Πρόκειται για ένα μαγευτικό παράκτιο μωσαϊκό βιότοπων με συνολική έκταση 143.000 στρέμματα, ενώ προστατεύεται από τις τις διεθνείς συνθήκης Ραμσάρ και Φύση 2000.

Το μοναδικό αυτό οικοσύστημα, απαράμιλλης αισθητικής και οικολογικής σημασίας, συγκεντρώνει την ομορφιά της ελληνικής φύσης: το πευκόδασος, την άμμο και το γαλάζιο του πελάγους.

Το δάσος συνθέτουν εκτάσεις πεύκων, κέδρων, βελανιδιών, μυρτιών και θυμαριού. Τα πεύκα διαδέχονται τις κουκουναριές –τα δέντρα που δίνουν στο δάσος το όνομά του, καθώς «στροφυλιά» σημαίνει κουκουναριά– ενώ στη συνέχεια καταλήγει στη θάλασσα, όπου υπάρχουν αμμόλοφοι με χαρακτηριστική κυματοειδή μορφή και αμμοθίνες.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024