Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τσακαλώτος : Κατηγορηματικό «όχι» σε επίδομα Πάσχα – Με αυστηρά κριτήρια οι 120 δόσεις

Τσακαλώτος : Κατηγορηματικό «όχι» σε επίδομα Πάσχα – Με αυστηρά κριτήρια οι 120 δόσεις

Ούτε ίχνος ελπίδας δεν αφήνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για έκτακτο επίδομα Πάσχα, ενώ διαψεύδει τις προσδοκίες και για οριζόντιες ρυθμίσεις χρεών προς όλους, μιλώντας για αυστηρά κριτήρια στις 120 δόσεις για χρέη σε Εφορία και Ταμεία.

Ούτε ίχνος ελπίδας δεν αφήνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για έκτακτο επίδομα Πάσχα, ενώ διαψεύδει τις προσδοκίες και για οριζόντιες ρυθμίσεις χρεών προς όλους, μιλώντας για αυστηρά κριτήρια στις 120 δόσεις για χρέη σε Εφορία και Ταμεία.

Αντιθέτως αφήνει ελπίδες για παροχές στο τέλος του έτους, εάν και εφόσον υπάρξει υπερπλεόνασμα.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο» της Πάτρας ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθαρίζει ότι ναι μεν σχεδιάζονται διάφορες παρεμβάσεις για ρυθμίσεις χρεών σε Εφορία και Ταμεία, οι οποίες όμως όπως καθιστά σαφές θα συνοδεύονται από αυστηρά κριτήρια.

Έως τώρα είχε επικρατήσει η άποψη ότι η ρύθμιση για χρέη στην Εφορία θα προβλέπει αυστηρά κριτήρια, προκειμένου να πειστούν και οι θεσμοί, αλλά αντίθετα η ρύθμιση χρεών στα Ταμεία θα απευθύνεται σε όλους.

Ο υπουργός Οικονομικών, όμως, δεν διαχωρίζει τις δύο ρυθμίσεις.

Αυστηρά κριτήρια στις 120 δόσεις

Ειδικότερα, ο υπουργός για το ζήτημα των ρυθμίσεων χρεών σε Εφορία και Ταμεία τονίζει: «Σχεδιάζουμε διάφορες παρεμβάσεις και το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Οικονομικών να βοηθήσουμε ανθρώπους, που δεν μπορούν να ξεπληρώσουν κάποιο χρέος […] όπως με το νέο νόμο Κατσέλη έχουμε δυο στόχους: να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, που πραγματικά έχουν πρόβλημα και να μην βοηθήσουμε όσους είναι κακοπληρωτές, που έχουν λεφτά και δεν θέλουν να πληρώσουν, είναι σημαντικό.»

» Κάποιος, που έχει ιδρώσει για να ξεπληρώσει είτε προς την φορολογία είτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία, νιώθει άσχημα να βλέπει έναν κακοπληρωτή, που έχει λεφτά και δεν πληρώνει, να μπαίνει σε ένα σύστημα δόσεων. Έτσι, όποιο σύστημα παρουσιάζεις πρέπει να έχει το στοιχείο της δικαιοσύνης, ότι ο άνθρωπος, που βοηθάς έχει πραγματικό πρόβλημα και με μια μικρή βοήθεια μπορεί να πληρώσει».

Το ξέκοψε για δώρο Πάσχα

Ερωτηθείς για διανομή έκτακτου επιδόματος για το Πάσχα, με τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο να διαβεβαιώνει τις προηγούμενες ημέρες ότι υπάρχουν τα χρήματα, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να δοθεί, καθώς τα χρήματα στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Πετρόπουλος δεν μπορούν να ξοδευτούν.

O κ. Τσακαλώτος, τονίζει πως η κυβέρνηση δεν θα αγγίξει τα 650 εκατ. ευρώ που περίσσεψαν για πληρωμές αναδρομικών του 2018, γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να απειλήσει την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019.

Όπως είπε ο ίδιος: «Αυτά τα λεφτά, που αναφέρεστε, ήταν μια πίστωση στην περίπτωση, που εμείς δεν προλαβαίναμε να μπορούμε να πληρώσουμε όλα τα αναδρομικά και βάλαμε στην άκρη κάποια χρήματα για να μετρήσουν στο 2018. Αν τα ξοδέψουμε το 2019, πιάνονται ως δαπάνες και θα μπορούσε αν δεν πάμε καλά, να μην φτάσουμε το στόχο. Άρα αυτά είναι στην άκρη, αλλά δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε μέχρι το τέλος, για να είμαστε σίγουροι ότι είμαστε εντός των στόχων».

Ο υπουργός δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι τα τελευταία τρία χρόνια είμαστε εντός των στόχων, κάτι που κάνει την Ελλάδα αξιόπιστη στις αγορές για να την δανείζουν, αλλά εξασφαλίζει και στην κυβέρνηση τη δυνατότητα κάθε φορά που έχει υπερπλεόνασμα να «μπορούμε να το επιστρέψουμε στην κοινωνία».

Παροχές στο τέλος 2019 εάν υπάρξει υπερπλεόνασμα

«Τα τελευταία τρία χρόνια, στο τέλος της χρονιάς όταν είδαμε ότι είχαμε λεφτά πάνω από το στόχο, αυτά τα μοιράσαμε με ένα κοινωνικό, δίκαιο τρόπο και με διαφάνεια, αυτό θα το κάνουμε και του χρόνου, αν υπάρξει υπερ-απόδοση» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Only in

Ο πληθωρισμός εκτινάσει το σουβλάκι και η ακρίβεια καταβροχθίζει τα εισοδήματα

Οι λογαριασμοί ρεύματος, η τιμή των καυσίμων αλλά και των τροφίμων είναι τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες που έχουν «γονατίσει» από την ακρίβεια. Πέφτουν και τα τελευταία «κάστρα» με το τυλιχτό σουβλάκι να γίνεται… πολυτελείας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024