Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσακαλώτος : Το πλαίσιο για την α' κατοικία βοηθάει να «πρασινίσουν δάνεια»

Τσακαλώτος : Το πλαίσιο για την α’ κατοικία βοηθάει να «πρασινίσουν δάνεια»

«Το κυρίαρχο στοιχείο του νομοσχεδίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, είναι το γεγονός πως βοηθάει να "πρασινίσουν" τα "κόκκινα" δάνεια και έτσι ο κόσμος να μπορεί να τα ξεπληρώσει», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος

«Το κυρίαρχο στοιχείο του νομοσχεδίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, είναι το γεγονός πως βοηθάει να «πρασινίσουν» τα «κόκκινα» δάνεια και έτσι ο κόσμος να μπορεί να τα ξεπληρώσει».

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» Πάτρας.

Όπως πρόσθεσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, «εμείς θέλαμε να κάνουμε ένα νόμο που να είχε «ένα πόδι» στον παλαιό νόμο-πλαίσιο Κατσέλη – Σταθάκη και ένα νόμο που να είχε ένα άλλο «πόδι» το οποίο δημιουργούσε τη δυνατότητα στο κράτος να βοηθήσει τους πολίτες να ξεπληρώσουν το χρέος τους».

«Και πώς το κάνεις αυτό; Μοιράζοντας το κόστος. Η κυβέρνηση δίνει κάποια λεφτά, ο δανειολήπτης μπαίνει σε ένα σύστημα να ξεπληρώσει το χρέος και οι τράπεζες κάνουν αναδιάρθρωση του χρέους. Άρα και τα τρία μέρη, όλοι κερδίζουν κάτι και όλοι χάνουν κάτι. Είναι μια πολιτική προσέγγιση επιστροφής στην κανονικότητα» εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.

«Φαντάζομαι» συνέχισε ο υπουργός, «έχετε και εσείς στην Πάτρα ανθρώπους, που σας λένε ότι δεν μπορούν να δώσουν 350 ευρώ τον μήνα, αλλά αν ήταν 200 ευρώ θα έκανα μια προσπάθεια. Μάλιστα ο κόσμος είναι περήφανος, θέλει να ξεπληρώσει, και θα λέει αν το κράτος μου έδινε τα 150 ευρώ, θα πλήρωνα εγώ τα 200 και αυτό θα βοηθούσε.»

» Ο νέος νόμος έχει δυο καινοτομίες. Και ο επιχειρηματίας (φυσικό πρόσωπο), που έχει πάρει ένα σπίτι μπαίνει, που δεν είχε την δυνατότητα αυτή με το νόμο Κατσέλη, και ο επιχειρηματίας, που έχει πάρει επιχειρησιακό δάνειο με ενέχυρο το σπίτι του μπορεί να μπει, κάτι, που δεν συνέβαινε με το νόμο Κατσέλη- Σταθάκη».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι «τα τελευταία τρία χρόνια, όταν στο τέλος της χρονιάς είδαμε ότι είχαμε λεφτά πάνω από το στόχο, αυτά τα μοιράσαμε με ένα κοινωνικά δίκαιο τρόπο και με διαφάνεια», προσθέτοντας ότι «αυτό θα το επαναλάβουμε, αν υπάρχει υπεραπόδοση».

Σχετικά με την έξοδο της χώρας στις αγορές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι «ήταν μια επιτυχημένη στρατηγική ότι βγήκαμε στις αγορές και με πενταετές και δεκαετές ομόλογο, ενώ πριν από τα Χριστούγεννα μας έλεγαν ότι απόδειξη πως δεν έχουμε βγει από τα μνημόνια, είναι ότι δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές».

Επίσης, ανέφερε ότι «είναι σημαντικό να έχεις μία σταθερή πρόσβαση στις αγορές, πόσο μάλλον αν είναι το ομόλογο δεκαετές, το οποίο είναι ο ορισμός της κανονικότητας».

Δηλαδή, όπως εξήγησε, «αν οι αγορές είναι έτοιμες να δανείσουν για 10 χρόνια, σημαίνει ότι εμπιστεύονται σε βάθος χρόνου». Αυτό συμπλήρωσε, «μας δίνει μία ελάφρυνση, ενώ παράλληλα σημαίνει ότι και τα επιτόκια θα είναι χαμηλότερα και για το κράτος και για τις επιχειρήσεις, σηματοδοτώντας έτσι μία επιστροφή στην κανονικότητα».

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024