Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κρίση... αβοκάντο στις ΗΠΑ αν ο Τραμπ κλείσει τα σύνορα με Μεξικό

Κρίση… αβοκάντο στις ΗΠΑ αν ο Τραμπ κλείσει τα σύνορα με Μεξικό

Η απειλή του προέδρου των ΗΠΑ να κλείσει τα σύνορα με το Μεξικό θα μπορούσε να χτυπήσει του Αμερικανούς πολίτες στο... στομάχι, καθώς βασικά αγαθά θα εξαφανίζονταν από τα ράφια.

Από το αβοκάντο στο τοστ μέχρι το λάιμ και την τεκίλα στις μαργαρίτες, οι ΗΠΑ βασίζονται στις εισαγωγές σε φρούτα, λαχανικά και αλκοόλ από το Μεξικό για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση των καταναλωτών τους. Σχεδόν τα μισά από τα εισαγόμενα λαχανικά και το 40% των εισαγόμενων φρούτων των ΗΠΑ προέρχονται από το Μεξικό, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας.

Οι ΗΠΑ θα ξεμείνουν από αβοκάντο σε τρεις εβδομάδες αν κλείσουν τα σύνορα με το Μεξικό, δήλωσε ο Στηβ Μπαρνάρντ, πρόεδρος της Mission Produce, της μεγαλύτερης εταιρείας καλλιέργειας και διανομής αβοκάντο στον κόσμο.

Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Θα ήταν πραγματικά ό,τι χειρότερο γιατί σχεδόν το 100% των αβοκάντο που καταναλώνονται στις ΗΠΑ έχουν παραχθεί στο Μεξικό. Η Καλιφόρνια μόλις ξεκίνησε και έχει μια πολύ μικρή παραγωγή, η οποία όμως δεν είναι διαθέσιμη αυτή τη στιγμή και δεν θα είναι τουλάχιστον για ακόμα ένα μήνα».

O Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή πως υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» να κλείσει τα σύνορα αν η κυβέρνηση του Μεξικού δεν κάνει κάτι για να εμποδίσει τους μετανάστες που θέλουν να φθάσουν στις ΗΠΑ.

Όμως, ένα ολοκληρωτικό κλείσιμο των συνόρων θα τερματίσει και εκατομμύρια νόμιμες διελεύσεις, ενώ θα σταματήσουν εμπορικές συναλλαγές  πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, μόνο οι εισαγωγές τροφίμων έχουν έναν ετήσιο τζίρο 137 δισ. δολαρίων. Βέβαια θα ήταν και η αύξηση των τιμών σε πολλά αγαθά.

Καθώς οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν και οι Αμερικάνοι καταναλωτές έχουν απαίτηση για μεγαλύτερη ποικιλία και για φρέσκα τρόφιμα οι εισαγωγές τροφίμων από το Μεξικό έχουν αυξηθεί ραγδαία, συγκεκριμένη σήμερα είναι τριπλάσιες σε σχέση με το 1999.

Εκτός από τα αβοκάντο, οι ΗΠΑ βασίζονται στο Μεξικό για την πλειονότητα των εισαγωγών τους σε ντομάτες, αγγούρια, βατόμουρα και μαύρα μούρα.

Sports in

Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ένωσαν τις δυνάμεις τους

Η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξεκίνησαν κοινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσω των ιδρυμάτων τους, για την αντιμετώπιση της «τοξικότητας» στο ποδόσφαιρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024