Πανηγυρικοί τόνοι για τη Συμφωνία των Πρεσπών, κυριάρχησαν στην κοινή συνέντευξή Τύπου που παραχώρησαν ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια λίγη ώρα μετά το τετ α τετ που είχαν οι δύο ηγέτες αλλά και την υπογραφή διμερών συμφωνιών.

«Η επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού αποτελεί ορόσημο» τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον έλληνα πρωθυπουργό στα Σκόπια. Ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι προσπαθούμε να αναπληρώσουμε τον χαμένο χρόνο και τις ευκαιρίες. «Είμαστε δύο φίλοι λαοί που δείξαμε ότι με θαρραλέες αποφάσεις όλα μπορεί να είναι δυνατά. Η Συμφωνία των Πρεσπών υλοποιήθηκε πλήρως» σημείωσε χαρακτηριστικά. Είμαι πεπεισμένος, πρόσθεσε,  ότι «η σχέση φιλίας θα βοηθήσει στις σχέσεις γειτνίασης και στις ευρύτερες συνεργασίας μας. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι καλός φίλος της χώρας μου».

Ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε στις συμφωνίες και τα μνημόνια συνεργασίας που υπογράφτηκαν μετά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Σημείωσε τον στόχο να δημιουργηθούν οι πλήρεις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ευκαιριών μέσα από αυτές τις συμφωνίες. Σήμερα το απόγευμα ο κ. Τσίπρας και εγώ θα κηρύξουμε την έναρξη του επιχειρηματικού φόρουμ που θα συμμετέχουν από 100 επιχειρηματίες από κάθε χώρα, είπε και χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας αυτή τη συνάντηση. Ανέφερε ότι η συνεργασία μέσω του ΑΣΣ θα συμβάλει στην επίλυση διαφορών και την ανάπτυξη κοινά επωφελών ευκαιριών.

«Γράφουμε ιστορία» τόνισαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και των Σκοπίων στις κοινές τους δηλώσεις.

Παράλληλα, οι κ.κ.Τσίπρας και Ζάεφ ανήγγειλαν την ίδρυση πρεσβειών στη θέση των σημερινών γραφείων συνδέσμων στις δύο χώρες, ενώ χαρακήρισαν «καλοδεχούμενο» το ενδιαφέρον των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας για την περιοχή, από τη στιγμή που γίνονται σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Σκοπίων.

Τσίπρας: Σημαντική μέρα για τα Βαλκάνια

Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε ο έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος έκανε λόγο για σημαντική μέρα για τα Βαλκάνια. «Προσπαθούμε να χτίσουμε ένα διαφορετικό αφήγημα, μία διαφορετική ιστορία από αυτή των αντιπαραθέσεων, των συγκρούσεων και του πολέμου στα Βαλκάνια. Προσπαθούμε να οικοδομήσουμε ένα αφήγημα συνεργασίας και συνανάπτυξης. Η επιτυχία αυτής της προσπάθειας θα είναι μία επιτυχία για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Έχουμε χάσει πολύ καιρό και πρέπει να τρέξουμε με γοργό βήμα. Έχουμε χάσει τρεις δεκαετίες» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Το κύριο «πιάτο» στη σημερινή μας συνάντηση είναι η οικονομία είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι η ελληνική αποστολή έχει πάνω από 140 έλληνες επιχειρηματίες. Συστήνουμε τη Συντονιστική Επιτροπή που θα βοηθάει αυτές τις προσπάθειες.

Ο έλλληνας πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στη Συμφωνία που υπεγράφη στον αμυντικό τομέα, μεταξύ των δύο υπουργών Άμυνας η οποία όπως είπε «αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της βούλησης της Ελλάδα να συμβάλει στη μεταφορά τεχνογνωσίας στη γειτονική χώρα». Η συνεργασία, είπε, περιλαμβάνει κρίσιμους τομείς όπως η εκπαίδευση, η κυβερνοάμυνα, οι στρατιωτικές πληροφορίες και η επιτήρηση του εναέριου χώρου της γειτονικής χώρας από την Ελλάδα».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε ακόμη για την ανάγκη αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των δύο χωρών. «Για να γίνουν τα θεμέλια στέρεα και να αντέξουν στο χρόνο πρέπει να δουλέψουμε εντατικά στην ορθή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αποφασίσαμε τη σύσταση μέχρι το Μάιο της ομάδας ειδικών και από τις δύο χώρες για να διευθετηθούν προβλήματα δεκαετιών ανάμεσα σε επιχειρηματίες και στο καταναλωτικό κοινό».

ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η σημερινή μέρα είναι σημαντική για τις δύο χώρες και τα Βαλκάνια. προσπαθούμε να υπηρετήσουμε αφήγημα συνεργασίας, αλληλοκατανόησης. Η επιτυχία είναι όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά και για τα Βαλκάνια και τηνη Ευρώπη. Εχουμε χάσει σχεδόν τρεις δεκαετίες και πρέπει να καλύψουμε αυτό το κενό. Συνεδριάσαμε με τους υπουργούς μας στο πρώτο ανώτατο συμβούλιο των δύο χωρών μας, που σήμερα γίνεται πραγματικότητα. Υπογράψαμε μια σειρά από συμφωνίες και μνημόνια και μια σειρά από δράσεις.

Στον διπλωματικό τομέα ιδρύουμε πρεσβείες και καταργούμε τα γραφεία συνδέσμων. Υπογράφουμε μνημόνιο συνεργασίας για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας της χώρας στο ΝΑΤΟ, αλλά και συνεργασία για παροχή τεχνογνωσίας, μετά την ένταξη.
Ο κ.Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο επιχειρηματικό φόρουμ, λέγοντας ότι μετέχουν «δεκάδες επιχειρηματίες» και μίλησε για άρση εμποδίων στην φορολογία που υπήρχαν επειδή επί τριάντα χρόνια δεν μπορούσαν να προχωρήσουν οι επιχειρηματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Κρίσιμο θέμα για το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών, είναι σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα,  να έχουμε τους θεσμούς παρακολούθησης της Συμφωνίας. «Θεωρώ ότι είναι σημαντικό ότι πέρα από το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας θα υπάρχει και ένα συμβούλιο που θα παρακολουθεί τις οικονομικές εξελίξεις».

Είμαστε εδώ για να στήνουμε γέφυρες και για να γκρεμίζουμε τα τείχη, πρόσθεσε. Ανέφερε μάλιστα, πως η Ελλάδα θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια να ενταχθεί η γειτονική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι  αρχίζοντας να εφαρμόζουμε τη Συμφωνία και καλλιεργώντας πνεύμα εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών μας,  θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να φανούν τα πρώτα θετικά της Συμφωνίας. «Όταν θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας στη γειτονική χώρα και στην Ελλάδα, τότε ο ελληνικός λαός θα αρχίσει να καταλαβαίνει πόσο μεγάλη ζημιά κάναμε όλα τα προηγούμενα χρόνια», τόνισε.

Εκαναν δουλειές

Ο έλληνας πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να επιτεθεί σε όλους όσους δεν στηρίζουν τη Συμφωνία. «Έχουμε κάποιους στην Ελλάδα, στην ελληνική Μακεδονία που λένε ότι δεν θέλουν να στηρίξουν τη Συμφωνία. Αλλά είναι από αυτούς που είχαν δουλειές στη γειτονική χώρα. Πάντα θα έχουμε υποκριτές».

Μιλώντας για τη Συμφωνία των Πρεσπών είπε πως όσοι αντιπολιτεύθηκαν εμένα και τον Ζόραν είχαν τα ίδια επιχειρήματα. «Βρίσκομαι εδώ  ως πρωθυπουργός εκπροσωπώντας το σύνολο των Ελλήνων, ακόμη και αυτών που διαφωνούν με τη Συμφωνία». Όσο περνάει ο καιρός, πρόσθεσε,  οι λαοί θα πείθονται για τα οφέλη της Συμφωνίας.

Η Συμφωνία των Πρεσπών και η υλοποίησή της θα βοηθήσουν στην οικοδόμηση μίας ισχυρότερης φιλίας μεταξύ των λαών μας είπε με τη σειρά του Ζόραν Ζάεφ.

Θεωρώ, πρόσθεσε,  ότι η διαμάχη που υπάρχει για τη Συμφωνία είναι πολιτική. «Όλοι οι πολίτες θα δουν τα αποτελέσματα της Συμφωνίας, στους τομείς της ενέργειας και της οικονομίας. Οι πολίτες της Ελλάδας πρέπει να γνωρίζουν ότι θα εφαρμόσουμε πλήρως τη Συμφωνία».

Ο κ. Ζάεφ ξεκαθάρισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μη αναστρέψιμη και θα την υποστηρίξουν πρώτα από όλα οι πολίτες.

Αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές στις δύο χώρες (προεδρικές εκλογές στη γειτονική χώρα στις 21 Απριλίου και ευρωεκλογές στην Ελλάδα στις 26 Μαϊου) οι οποίες ουσιαστικά θα αποτυπώσουν τον αντίκτυπο της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Ζόραν Ζάεφ είπε: «Έχουμε την πρόθεση να κερδίσουμε τις εκλογές, τόσο εγώ όσο και ο Αλέξης Τσίπρας. Οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης σε Ελλάδα και «Βόρεια Μακεδονία» πρέπει να καταλάβουν ποιο είναι το συμφέρον του λαού».

Σχετικά με την ανάληψη της εποπτείας του εναέριου χώρου της γειτονικής χώρας από την Ελλάδα, ο κ. Ζάεφ ανέφερε πως πρόκειται για πάγια τακτική, «όταν μια χώρα δεν μπορεί να εποπτεύει τον εναέριο χώρο της, να αναθέτει το καθήκον αυτό σε μια γειτονική χώρα του ΝΑΤΟ», και πρόσθεσε πως ήδη υπάρχει σχετική συμφωνία επ’ αυτού μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

Γράψτε το σχόλιό σας