Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές Τουρκία: «Θρίλερ» στην Κωνσταντινούπολη - Έχασε Άγκυρα και Σμύρνη ο Ερντογάν

Εκλογές Τουρκία: «Θρίλερ» στην Κωνσταντινούπολη – Έχασε Άγκυρα και Σμύρνη ο Ερντογάν

«Πύρρειος νίκη» διαγράφεται με καταμετρημένο το 90% σχεδόν των ψήφων για τον Ταγίπ Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές. Το θρίλερ εκτυλίσσεται στην Κωνσταντινούπολη όπου ο υποψήφιος του AKP και πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ έχει οριακό προβάδισμα από τον βασικό αντίπαλό του, με την Αντιπολίτευση ήδη να αμφισβητεί το αποτέλεσμα

«Πύρρειος νίκη» διαγράφεται με καταμετρημένο το 90% σχεδόν των ψήφων για τον Ταγίπ Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές που πάλι βάφτηκαν με αίμα. Τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες ο απολογισμός.

Το θρίλερ εκτυλίσσεται στην Κωνσταντινούπολη όπου ο υποψήφιος του AKP και πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ έχει οριακό προβάδισμα από τον βασικό αντίπαλό του, με την Αντιπολίτευση ήδη να αμφισβητεί το αποτέλεσμα.

Αντίθετα, οριστικά χαμένη για τον Ερντογάν είναι η Άγκυρα και η Σμύρνη.

Ειδικότερα, η αντιπολίτευση στην Τουρκία εμφανίζεται να έχει σημαντικό προβάδισμα -επομένως μη ανατρέψιμο- στην πρωτεύουσα Άγκυρα έναντι του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο προσπαθεί «με νύχια και με δόντια» να διατηρήσει την Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) και του Καλού Κόμματος (Iyi) για τη δημαρχία της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς συγκεντρώνει ποσοστό 50,36%, έναντι 47,42% για τον Μεχμέτ Οζακεσί του AKP με καταμετρημένο το 89% των ψήφων.

Μάχη σώμα με σώμα δίνεται στην Κωνσταντινούπολη όπου ο υποψήφιος του AKP και πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ οριακά ξεπερνάει τον βασικό του αντίπαλο. Ειδικότερα, συγκεντρώνει 48,85% έναντι 48,53% του Εκρέμ Ιμάμογλου με καταμετρημένο το 97% των ψήφων.

Στη Σμύρνη, ο υποψήφιος από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), Μουσταφά Σογιέρ, καταγράφει ποσοστό 58,02% έναντι του υποψηφίου του AKP, Νιχάτ Ζεϊμπεκσί (38,47%) με καταμετρημένο το 86% των ψήφων, σε μια περιφέρεια που το αποτέλεσμα έχει ξεκαθαρίσει από νωρίς.

Μουδιασμένη η πρώτη αντίδραση Ερντογάν: Νικητές, αλλά…

Προσδίδοντας ο ίδιος ο Ερντογάν στις εκλογές αυτές έννοια «ψήφου εμπιστοσύνης» τα αποτελέσματα αυτά τον φέρνουν σε δύσκολη θέση. Με την οικονομία σχεδόν διαλυμένη, με τον πληθωρισμό και την ανεργία σε επικίνδυνα ποσοστά, η ήττα αυτή σε κρίσιμες περιοχές μπορεί να εκληφθεί και ως μήνυμα απόρριψη της πολιτικής του Σουλτάνου σε κρίσιμους τομείς.

H ήττα στην Άγκυρα, πολιτική πρωτεύουσα της Τουρκίας όπου βρίσκεται και το τεράστιο προεδρικό μέγαρο του Ερντογάν, αποτελεί μεγάλη απώλεια. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Ερντογάν στην Άγκυρα έχει κερδίσει μέχρι σήμερα όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2002, οπότε ανήλθε στην εξουσία το κόμμα του, το AKP.

Εδώ και 25 χρόνια το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και τα ισλαμιστικά κόμματα που προηγήθηκαν αυτού ελέγχουν τόσο την Άγκυρα όσο και την Κωνσταντινούπολη.

Έμμεση παραδοχή ήττας από Ερντογάν

Τις πρώτες δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση των δημοτικών εκλογών έκανε ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν πριν αναχωρήσει για την Άγκυρα όπου θα κάνει την καθιερωμένη ομιλία στους οπαδούς του.

Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) προηγείται με διαφορά στις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, όπως μετέδωσε το Reuters.

Ο Ερντογάν παραδέχτηκε ότι το κόμμα του έχασε σε ορισμένες πόλεις, κάτι που χαρακτήρισε όμως απαραίτητο στις δημοκρατίες. Πρέπει να δεχτούμε ότι δεν πετύχαμε σε ορισμένες πόλεις, δήλωσε ο ίδιος, σύμφωνα πάντα με το Reuters.

Ο τούρκος πρόεδρος, μιλώντας από την Κωνσταντινούπολη, δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του θα επικεντρωθεί τώρα στην εφαρμογή ισχυρών οικονομικών σχεδίων.

Οι επόμενες εκλογές στην Τουρκία θα γίνουν τον Ιούνιο του 2023, τόνισε και πρόσθεσε ότι Τουρκία θα εφαρμόσει προσεκτικά ένα «ισχυρό οικονομικό πρόγραμμα» χωρίς συμβιβασμούς στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

Φωνάζει το CHP για την Κωνσταντινούπολη

Φωνές υπήρξαν από την αντιπολίτευση για την Κωνσταντινούπολη με τον Ιμάμογλου να αμφισβητεί τα αποτελέσματα που δίνει το Anadolu.

«Δεν εμπιστευόμαστε τα αποτελέσματα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu» δήλωσε ο υποψήφιος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης CHP-Καλό Κόμμα στην Κωνσταντινούπολη Εκρέμ Ιμάμογλου λέγοντας ότι τα δικά του ποσοστά είναι 53,2% έναντι του ανθυποψηφίου του κυβερνητικού συνασπισμού ΑΚΡ-ΜΗΡ Μπιναλί Γιλντιρίμ τα ποσοστά του οποίου είναι 40,1%.

Σε συνέντευξη τύπου ο Εκρέμ Ιμάμογλου είπε ότι παρακολουθούν την διαδικασία από το δικό τους σύστημα και κάλεσε το Anadolu να τηρήσει διαφάνεια ελέγχοντας ξανά τα ποσοστά που δίνει και να ενημερώνει σωστά την κοινή γνώμη.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024