Ελλάδα

Μπερνάρ Ανρί Λεβί: Όνειρο μου να αναζωπυρώσω τον φιλελληνισμό στην Ευρώπη

Για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, το Brexit και τις προκλήσεις στην Ελλάδα των τελευταίων ετών, συζήτησαν σε συνάντησή τους ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος και ο φιλόσοφος και συγγραφέας Μπερνάρ Ανρί Λεβί.

Η ευρωπαϊκή ενοποίηση και ευρωπαϊκή ολοκλήρωση βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον Γάλλο φιλόσοφο Μπερνάρ Ανρί Λεβί.

«Να κάνουμε την Ευρώπη μας συνεκτική, ισχυρή και ελκυστική, έτσι ώστε ν’ αποτρέψουμε εφεξής, μεταξύ άλλων, διαβρωτικά φαινόμενα όπως το Brexit», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως, μπροστά στην κρίσιμη συγκυρία των προσεχών ευρωεκλογών οι συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι «πρέπει ν’ αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να το πράξουμε τόσο περισσότερο, όσο είναι κάτι παραπάνω από ορατό το φαινόμενο των μορφωμάτων λαϊκισμού, που αναδύονται μ’ εφιαλτικό θράσος στα ευρωπαϊκά κράτη».

«Εμείς οι Έλληνες, στην μεγάλη πλειοψηφία μας ως συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι επιλέξαμε, με μεγάλες θυσίες ακόμη και για λάθη που δεν μας αναλογούσαν, όχι μόνο να μείνουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια και στον σκληρό πυρήνα της, την ευρωζώνη, αλλά και να δώσουμε τον δικό μας αγώνα υπέρ του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», είπε ο Πρόεδρος.

«Πρέπει να εγκαταλείψουμε αμέσως την απάθεια και τον εφησυχασμό που ζούμε, δυστυχώς, σήμερα στην Ευρώπη και που θυμίζει τις παραμονές του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, όπως τις έχει περιγράψει το 2012, με υποδειγματικό ιστορικώς τρόπο, ο Christopher Clark στους ‘Υπνοβάτες’.

» Κι αυτό πρέπει να το πράξουμε τόσο περισσότερο, όσο είναι κάτι παραπάνω από ορατό το φαινόμενο των μορφωμάτων λαϊκισμού, που αναδύονται μ’ εφιαλτικό θράσος στα ευρωπαϊκά κράτη. Μορφώματα, τα οποία έχουν πια ξεπεράσει ακόμη και τα όρια του ρατσισμού και τα οποία επιβουλεύονται, ευθέως και απροκαλύπτως, αυτό τούτο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα επιδιώκοντας την κατεδάφισή του, επέκεινα δε την κατεδάφιση της ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Μπερνάρ Ανρί Λεβί είπε στον Προκόπη Παυλόπουλο πως έχει ένα όνειρο: να αναζωπυρώσει το κίνημα του φιλελληνισμού στην Ευρώπη.

«Είναι πολύ μεγάλη χαρά για μένα, ένα Γάλλο δραματουργό, που έρχομαι εδώ να παίξω στην πόλη του Σοφοκλή και του Ευριπίδη. Διότι, με πολύ μεγάλη ταπεινότητα, θα παίξω ένα θεατρικό έργο αύριο στην παγκόσμια πρωτεύουσα του θεάτρου, στην πόλη που επινόησε το θέατρο. Με αυτό το έργο, με αυτό το κείμενο, κάνω τον γύρο της Ευρώπης. Κανένας σταθμός, σ΄αυτήν την περιοδεία, δεν με γεμίζει με περισσότερο φόβο από τον σταθμό εδώ. Διότι γνωρίζω τα φαντάσματα που στοιχειώνουν αυτή την πόλη. Ξέρω, ότι θα μιλήσω υπό το δέος των μεγάλων αυτών Δασκάλων που με διαμόρφωσαν: Υπό το δέος του Σοφοκλέους, του Ευριπίδη και -ίσως και λίγο- υπό το δέος του Αριστοφάνη. Και υπό τον Αισχύλο -βεβαίως- αλλά αυτός με φοβίζει περισσότερο από όλα, εάν τον έχω στο μυαλό μου δεν θα μπορέσω να καταφέρω τίποτα», είπε ο Ανρί Λεβί και συνέχισε:

«Το δεύτερο, που θα ήθελα να σας πω, είναι ότι πλημμύρισα από πολύ έντονα συναισθήματα χαράς, όταν σας άκουσα να μιλάτε την μητρική σας γλώσσα, την ελληνική. Θα ήθελα να σας πω, κύριε Πρόεδρε, ότι είμαι Φιλέλληνας. Γνωρίζετε, βέβαια, την πολύ μεγάλη παράδοση Φιλελληνισμού στην Ευρώπη, η παράδοση του Λόρδου Βύρωνα ή του Σατωβριάνδου. Εντάσσομαι σ΄ αυτή την γραμμή, σ΄ αυτή την παράδοση. Αγαπώ την Ελλάδα τόσο, όσο την αγαπούσαν κι αυτοί οι συγγραφείς. Έμαθα να σκέφτομαι ακολουθώντας την ελληνική Σκέψη. Θα έλεγα ότι οι πλίνθοι, που δημιουργούν το οικοδόμημα του DNA μου σε επίπεδο πνευματικό, είναι πλίνθοι φτιαγμένοι στην Ελλάδα».

Ο Γάλλος φιλόσοφος ανέφερε μάλιστα ότι, πριν από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μία δημοσιογράφος της γαλλικής τηλεόρασης τον ρώτησε για ποιον σκοπό έρχεται στην Αθήνα.

«Και της απάντησα ότι έχω ένα όνειρο, το οποίο είναι να αναζωπυρώσω το κίνημα του φιλελληνισμού στην Ευρώπη. Στην περίοδο 2015 με 2018 ή και 2019 θεωρώ ότι όλες οι πλευρές επέδειξαν ψυχραιμία. Ο ελληνικός Λαός επέδειξε υποδειγματικό θάρρος και ψυχραιμία. Αυτό, που ενίοτε έλειψε στους Ευρωπαίους εταίρους σας ήταν ακριβώς αυτό το πνεύμα του Φιλελληνισμού. Θα ήθελα, με αυτό το θεατρικό έργο, με αυτό το κείμενο, να συμβάλω σε αυτήν την αναγέννηση του Φιλελληνισμού».

Όσον αφορά τα μεγάλα πολιτικά διακυβεύματα των τελευταίων ετών ο Ανρί Λεβί είπε ότι «όλη η Ευρώπη, έχει στραμμένο το βλέμμα της στην Ελλάδα, εδώ και 4 χρόνια».  «Κάτι το εξαιρετικά σημαντικό διαδραματιζόταν στην Ελλάδα. Και θα ήθελα, να σας πω για άλλη μια φορά η Ελλάδα έδωσε –έκανε- ένα πολιτικό μάθημα, ένα μάθημα πολιτικής στον υπόλοιπο κόσμο. Εσείς, ο ίδιος, κύριε Πρόεδρε, ο Πρωθυπουργός σας, η Κυβέρνησή του, αυτούς τους κρίσιμους μήνες δίδαξαν ένα μήνυμα παρρησίας, δίδαξαν ένα μάθημα Δημοκρατίας, δίδαξαν ένα μάθημα για την Ευρώπη», είπε.

Αναφερόμενος στο θέμα του Brexit σημείωσε ότι «βλέπουμε πράγματι την βρετανική κυβέρνηση να αμφιταλαντεύεται σ΄αυτήν την μεγάλη συζήτηση».

«Έχουμε το βρετανικό παράδειγμα με αυτό το Brexit, το οποίο δεν τελειώνει με τα θεσμικά όργανα -τα δημοκρατικά- που δεν γνωρίζουν πια τι επιθυμούν. Και έχουμε και το ελληνικό υπόδειγμα, το οποίο είναι το ακριβώς αντίθετο. Αυτή τη στιγμή, έχετε κάνει την αντίστροφη διαδρομή από αυτή των Βρετανών φίλων. Δηλαδή, να φαίνεται η μέρα όπου ενδεχομένως θα επιστρέψετε στην Ιθάκη, δηλαδή στο δικό μας κοινό ευρωπαϊκό σπίτι», ανέφερε ο Λεβί.

«Αυτός ο αγώνας, τον οποίο κάνετε, του νέου φιλελληνισμού στην Ευρώπη, δεν είναι ένας αγώνας μόνο προς όφελος της Ελλάδας, αλλά προς όφελος όλης της Ευρώπης», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος. «Διότι είναι προς όφελος όλων όσων είναι πραγματικά πεπεισμένοι Ευρωπαίοι. Είναι παγκόσμια, πλέον, η αποστολή της Ευρώπης και οφείλουμε όλοι να αγωνισθούμε προς αυτή την κατεύθυνση» κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις Τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr
Πρόσφατα Άρθρα Ελλάδα
Ελλάδα

Γλυκά Νερά: Πότε είπε ο πιλότος «φέρτε μου να υπογράψω την ομολογία» – Το ψυχολογικό προφίλ του

Ελλάδα

Μαριέττα Γιαννάκου: Στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας

Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Συγκλονίζει ιερέας που έχασε την 14χρονη κόρη του – Καταγγέλλει ιατρικό λάθος

Ελλάδα

Κοροναϊός: 111 νέα κρούσματα στην Αττική και 21 στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα

Πετράλωνα: Το προφίλ του δράστη που επιτέθηκε στην καθαρίστρια – Σοκάρει η μαρτυρία του θύματος

Ελλάδα

Κοροναϊός: 248 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα – 14 θανάτοι, 296 διασωληνωμένοι

Ελλάδα

Ποινικολόγος για Γλυκά Νερά: Ο πιλότος μπορεί να μειώσει πολύ την ποινή του – Έσχατη λύση τα ισόβια

Ελλάδα

Κομοτηνή: Συνέλαβαν τρεις διακινητές παράτυπων μεταναστών

Ελλάδα

Καβάλα: Νεκρός σε τροχαίο 85χρονος μοτοσικλετιστής

Ελλάδα

Γλυκά Νερά: Η συγκλονιστική περιγραφή του διασώστη του ΕΚΑΒ που βρήκε νεκρή την Καρολάιν

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ελλάδα

Γλυκά Νερά: Πότε είπε ο πιλότος «φέρτε μου να υπογράψω την ομολογία» – Το ψυχολογικό προφίλ του

Κόσμος

ΗΠΑ: Καλό σημάδι οι νέες δηλώσεις του ηγέτη της Β. Κορέας

Παρασκήνιο

Στην Τήνο για Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός

Οικονομία

Νέος πτωχευτικός: Τα βήματα για να ρυθμίσετε τις οφειλές σας

Μπάσκετ

Αταμάν: «Ίσως έχω την ευκαιρία να βρεθώ στο ΝΒΑ κάποτε»

Άποψη

«Ημουν η Καρολάιν, 20 ετών και μάνα. Μη με δολοφονείτε ξανά. Το έκανε ο άνδρας μου»

Τέχνη

Γερμανία: Μυστήριο με δύο πίνακες του 17ου αιώνα που βρέθηκαν στα σκουπίδια

Fizz

Σιωπηλός Δρόμος: Καθηλωτικό το αποψινό επεισόδιο – Τι θα δούμε

Αυτοκίνητο

Nέο έμβλημα για την Dacia

Υγεία

Η επιστημονική λύση για τον λόξιγκα

Fizz

Μπρους Γουίλις: Στην Ύδρα ο γοητευτικός σταρ του Χόλιγουντ

Εκπομπές

Σκουπίδια: Μεγάλο το πρόβλημα στα νησιά – «Στενάζει» η Κάλυμνος

Planet Travel

Σπήλαιο Αλιστράτης: Ένα θαύμα της ελληνικής φύσης

Συνεντεύξεις

Γιώργος Χατζημάρκος: Αγνοήσαμε το πολιτικό κόστος, σώσαμε ανθρώπινες ζωές

Πρόσωπα & Ιστορίες

Άγγελος Σικελιανός – Εύα Πάλμερ: Το ζευγάρι που αναβίωσε τις Δελφικές Γιορτές – Χώρισαν αλλά τους ένωσε ο θάνατος

Viral

Λεκές από κόκκινο κρασί: Δείτε πως θα τον αφαιρέσετε

Ιδέες για ταξίδια

Μεσσηνιακή Μάνη: Η Καρδαμύλη, το φαράγγι Βυρού και η ιστορική Ανδρούβιστα

Media

«Σαρώνουν» οι ενημερωτικές εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων του Mega

Τα Νέα της Αγοράς

Πάρε το Μηδέν

Χρήσιμες Πληροφορίες