Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέος νόμος περί «νόμιμης άμυνας» στην Ιταλία

Νέος νόμος περί «νόμιμης άμυνας» στην Ιταλία

Το κοινοβούλιο ενέκρινε οριστικά το μέτρο για την ενίσχυση της «νόμιμης άμυνας». Διευρύνει έτσι το δικαίωμα των πολιτών να πυροβολούν διαρρήκτες, ακόμη κι αν εκείνοι δεν οπλοφορούν.

Για να αθωωθεί ο πολίτης που θα πυροβολήσει σε περίπτωση που βρεθεί αντιμέτωπος με το διαρρήκτη, θα είναι αρκετό να διαπιστωθεί ότι ήταν «σε κατάσταση μεγάλης ψυχολογικής ταραχής». Εισάγεται δηλαδή η αρχή της «εύλογης και νόμιμης αντίδρασης» του θύματος.

Επιπλέον καταργείται το δικαίωμα βάσει του οποίου οι συγγενείς ενός δράστη που χάνει τη ζωή του μπορούν να ζητήσουν αποζημίωση.

Ο Mατέο Σαλβίνι πανηγυρίζει: πρόκειται για ένα μέτρο, το οποίο η Λέγκα ζήτησε και επέβαλε να συμπεριληφθεί στην κυβερνητική ατζέντα. «Από εδώ και στο εξής θα είναι πιο δύσκολο να γίνει κανείς ληστής», λέει με έμφαση ο Σαλβίνι.

Όπως γράφει ο Τύπος, με τον τρόπο αυτό η Λέγκα ελπίζει να ικανοποιήσει τους υποστηρικτές της, ιδίως σε μικρές πόλεις και χωριά του ιταλικού Βορρά, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τα ποσοστά της στις Ευρωεκλογές του Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα γκάλοπ είναι η πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας στην πρόθεση ψήφου, ξεπερνώντας το 30%.

Πράσινο φως από την αντιπολίτευση

Τα «Πέντε Αστέρια», ενώ δεν συμφωνούσαν με το πνεύμα του νόμου, έδωσαν τελικά το «πράσινο φως». Πρόκειται για μία κίνηση-αντάλλαγμα στην έγκριση του βασικού εισοδήματος για τους ανέργους.

H προοδευτική αντιπολίτευση του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος τονίζει ότι με την απόφαση αυτή θα σημειωθεί αύξηση της βίας και ότι οι ήδη υπάρχοντες νόμοι ήταν αποτελεσματικοί. Σύμφωνα με τους Δημοκρατικούς «η χώρα στην φάση αυτή χρειάζεται θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, όχι όπλα»

Η Ένωση Δικαστικών Ιταλίας υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα μέτρο, το οποίο δεν σέβεται το Σύνταγμα, καθώς και ότι θα δημιουργήσει προβλήματα σε πολλές δίκες. Παράλληλα, θεωρεί ότι θα δυσκολευθεί σημαντικά το έργο των εισαγγελέων και των δικαστών.

Ο Ματέο Σαλβίνι με τη σειρά του θεωρεί ότι πρόκειται για στρατηγική του νίκη, επαναλαμβάνοντας ότι παρά τις όποιες διαφορές με τα «Πέντε Αστέρια», «η κυβέρνηση αυτή πρόκειται να διαρκέσει πέντε χρόνια, μέχρι την κανονική ολοκλήρωση της νομοθετικής περιόδου».

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024