Συνεχίζει να προκαλεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στην Αγιά Σοφιά, παρά το γεγονός ότι η UNESCO «του τράβηξε το αυτί» για την πρόθεσή του να κάνει τζαμί τον ιστορικό ναό.

«Για χρόνια το έθνος μας περίμενε να δει τζαμί την Αγιά Σοφιά. Ήταν λάθος που την κάναμε μουσείο. Από τη στιγμή που υπάρχει μια τέτοια απαίτηση, είναι ώρα να κάνουμε αυτό το βήμα» είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξή του στο A Haber.

«Είναι μία προσδοκία του έθνους μας, του ισλαμικού κόσμου και όλων. Είναι ένας πόθος να δει το έθνος μας την Αγία Σοφία τζαμί. Ήταν μεγάλο λάθος να ονομαστεί μουσείο η Αγία Σοφία. Εμείς είπαμε να ασχοληθούμε σοβαρά με αυτό το αίτημα. Ήρθε πλέον η ώρα να κάνουμε αυτό το βήμα. Έτσι με το βήμα αυτό πλέον η Αγία Σοφία δεν θα αποκαλείται μουσείο, θα βγει από αυτό το καθεστώς, θα την αποκαλούμε τζαμί. Αυτή τη στιγμή όσοι τουρίστες έρχονται για να επισκεφτούν το Σουλταναχμέτ ή το τζαμί Σουλεϊμάνιγε, με τον ίδιο τρόπο και όσοι έρχονται να επισκεφτούν την Αγία Σοφία δεν θα επισκέπτονται το ‘Μουσείο Αγία Σοφία’, θα επισκέπτονται το «Τζαμί Αγία Σοφία», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Φυσικά, όσον αφορά το περιεχόμενο (του βήματος αυτού) έχω κάποιες σκέψεις, ένα μέρος των οποίων το έχω συζητήσει με κάποιους και θα ασχοληθούμε με όλες τις λεπτομέρειες. Κάποιοι θέλουν να μας διδάξουν μυαλό. «Μην κάνετε αυτό στην Αγία Σοφία, μην κάνετε το άλλο». Θέλουν να κάνουν τον έξυπνο και κολλάνε στο θέμα της Αγίας Σοφίας. Εσείς όσα κάνετε; Αυτή τη στιγμή γίνονται τόσες επιθέσεις στο τζαμί Ακσά και ακούτε να μιλάει κανείς», είπε επιχειρώντας να συνδέσει το μέλλον της Αγιάς Σοφιάς με την μεταχείριση του τεμένους Αλ-Άκσα στην Ιερουσαλήμ, το οποίο αποτελεί ιερό τόπο για το Ισλάμ.

«Αυτοί που σιωπούν όταν το τέμενος Αλ-Άκσα δέχεται επίθεση δεν μπορούν να μας πουν τι να κάνουμε για το στάτους της Αγίας Σοφίας» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Εδώ μπαίνουν με τις αρβύλες τους κάποιοι μέσα στο τζαμί Ακσά. Σπάνε τζάμια, πετάνε το κοράνι στο έδαφος. Και δεν βγαίνει η παραμικρή φωνή. Εμείς είμαστε μουσουλμάνοι. Αγγίζει το αίμα μας. Γι’ αυτό όσοι δεν μιλάνε, μην κάνουν και μαθήματα σε εμάς. Να κρατάνε τα μαθήματα για τον εαυτό τους.

Δεν μπορούν να μας απομακρύνουν από τους στόχους μας που έχουμε ανά τους αιώνες. Άλλωστε η απόφαση για μετατροπή σε μουσείο δεν ήταν μία υπόθεση αιώνων, αλλά σύντομα, μετά τις εκλογές, θα καθίσουμε και θα τελειώσουμε αυτή την ιστορία με τον πιο όμορφο τρόπο, όπως βγάζεις μία τρίχα από το βούτυρο», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στο μεταξύ, η εφημερίδα «Τουρκιέ» στο πρωτοσέλιδό της σήμερα με τίτλο «Αγία Σοφία μετά τις εκλογές», αναφέρει ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί μπορεί να γίνει με ένα απλό προεδρικό διάταγμα, παρόλο που πριν από έναν αιώνα η αλλαγή του καθεστώτος της έγινε με απόφαση υπουργικού συμβουλίου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο