Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βενεζουέλα: «Τσουνάμι» βίαιης λεηλασίας ενώ η χώρα βυθίζεται στο σκοτάδι

Βενεζουέλα: «Τσουνάμι» βίαιης λεηλασίας ενώ η χώρα βυθίζεται στο σκοτάδι

Σκηνικά τρόμου εκτυλίσσονται στη Βενεζουέλα, όπου στα άκρα έχει φτάσει η εγκληματικότητα, ιδιαίτερα μετά το δεύτερο μπλακ άουτ που σημειώθηκε τη Δευτέρα.

Σκηνικά τρόμου εκτυλίσσονται στη Βενεζουέλα, όπου στα άκρα έχει φτάσει η εγκληματικότητα, ιδιαίτερα μετά το δεύτερο μπλακ άουτ που σημειώθηκε τη Δευτέρα.

Η αστυνομία φαίνεται πως δεν μπορεί να διαχειριστεί τα περιστατικά, με την κατάσταση να έχει βγει εκτός ελέγχου.

«Ο διάβολος», λέει στην Guardian, ένας τοπικός καταστηματάρχης, ως εξήγηση για το κύμα λεηλασίας και αναταραχής που έπληξε το Μαρακαΐμπο.

Άλλοι, από την άλλη, δίνουν μια πιο ψυχιατρική εξήγηση στο χάος που έχει καλύψει τη χώρα.

Κάνουν λόγο για μια συλλογική καταστροφή που συγκλόνισε την πόλη στον πυρήνα της και προσέφερε μια τρομακτική ματιά στο πιθανό μέλλον της Βενεζουέλας, καθώς καταρρέει βαθύτερα στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική παρακμή.

«Φρίκη, φόβος, απελπισία», ήταν οι λέξεις που επέλεξε να περιγράψει στον Guardian την κατάσταση, η Μέρια Βιλολόβος, 35χρονη δημοσιογράφος, που έκλαιγε καθώς ξαναζούσε τρεις μέρες βίας που πολλοί ονόμαζαν «la locura» – «η τρέλα».

«Νόμιζα ότι ήταν η αρχή ενός εμφυλίου πολέμου» είπε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν κοινότητες εδώ που περνούν ημέρες, εβδομάδες ή και μήνες χωρίς νερό», δήλωσε πολίτης. «Είναι μια πόλη που έχει καταστραφεί».

«Είναι σαν να ζούμε μέσα από έναν συνεχή πόλεμο. Κάθε μέρα είναι ένας αγώνας», είπε από πλευράς της μια μητέρα τεσσάρων παιδιών.

Παρατείνει την «αργία» ο Μαδούρο

Να «μείνουν σπίτια τους» καλεί τους μαθητές και τους εργαζόμενους η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, καθώς ακόμα ένα μπλακ άουτ, το δεύτερο μέσα σε ένα μήνα, έχει μετατρέψει το Καράκας σε πόλη – φάντασμα.

«Η κυβέρνηση ανακοινώσει την παύση των σχολικών και εργατικών δραστηριοτήτων σε όλη την επικράτεια της χώρας για σήμερα» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, που κατηγόρησε τις ΗΠΑ για το προηγούμενο μπλακ άουτ που βύθισε τη χώρα στο σκοτάδι, έκανε λόγο για «επίθεση» στο σύστημα ηλεκτρισμού της Βενεζουέλας τη Δευτέρα. Φωτογραφίες είναι απόδειξη πόσο έρημοι είναι οι δρόμοι στην πρωτεύουσα.

Υπενθυμίζεται, ότι χτες, μερικές βδομάδες μετά το μπλακ άουτ της 7ης Μαρτίου που παρέλυσε τη χώρα, βυθίστηκαν για άλλη μια φορά στο σκοτάδι αρκετές πολιτείες της Βενεζουέλας.

Με χθεσινή ανάρτησή του στο Twitter ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαιδό ανέφερε ότι «το 57% της επικρατείας είναι χωρίς ρεύμα» κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, δεδομένου ότι στο προηγούμενο μπλακ άουτ έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άνθρωποι που βρίσκονταν σε νοσοκομεία τα οποία δεν διαθέτουν γεννήτριες.

Την ίδια στιγμή, βίντεο του Γαλλικού Πρακτορείου αποτυπώνει την τραγική κατάσταση.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024