Τις διμερείς σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ, τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το Κυπριακό, συζήτησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και ο αμερικανός βοηθός Υπουργός Εξωτερικών, Ντέβιντ Χέιλ.

Ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών, στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στη σημαντική – όπως είπε – αναγνώριση του ρόλου που η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραματίζει στην Ανατολική Μεσόγειο και πώς αυτή επηρεάζει θετικά τις διμερείς σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

«Συζητήσαμε διμερή θέματα, όπως η αποφυγή διπλής φορολογίας και η κατάργηση της υποχρέωσης της βίζας για Κύπριους, που επισκέπτονται την Αμερική. Επίσης την ανάγκη διευθέτησης συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και το philenews.com.

Στα ζητήματα που τέθηκαν στο τραπέζι ήταν και η άρση του εμπάργκο, που υπάρχει στις πωλήσεις αμερικανικών όπλων στην Κύπρο και οι τριμερείς σχηματισμοί, στο πλαίσιο των οποίων ο κ. Χριστοδουλίδης ανέπτυξε την ιδέα της δημιουργίας περιφερειακού οργανισμού για την συνεργασία και ασφάλεια.

Αναφερόμενος στα ενεργειακά, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε,  τη σημασία που θα έχει η δημιουργία του διαδρόμου EastMed, ενώ επισήμανε και τη σημασία αποτροπής των όποιων τουρκικών ενεργειών που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της περιοχής.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων απ’ εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, καθώς και την ανάγκη απρόσκοπτης ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Τέλος, τόνισε την ανάγκη της εφαρμογής των όσων συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της δήλωσης προθέσεων που οι δύο χώρες υπέγραψαν το Νοέμβριο στην Ουάσιγκτον.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο