Για την επιτακτική ανάγκη η οικονομία της ευρωζώνης να λάβει ώθηση από αυτό που κάποτε συνέβαλε στο να βυθιστεί στην κρίση, το ύψος των κρατικών δαπανών, μιλά άρθρο του Bloomberg,

Αντιμέτωπη με σωρεία προκλήσεων, από τον εμπορικό προστατευτισμό έως την αβεβαιότητα για το Brexit και τις διεθνείς γεωπολιτικές εντάσεις, η Ευρωζώνη έχει ανάγκη από τονωτικές ενέσεις. Τα περιθώρια κινήσεων της ΕΚΤ για να προσφέρει βοήθεια είναι περιορισμένα. Με τους λόγους που προκαλούν ανησυχία για την οικονομία της ευρωζώνης να αυξάνονται μια πρόταση για αύξηση των κρατικών δαπανών προσφέρει κάποια «ανακούφιση».

Σε σημείωμά της προς τους επενδυτές η Morgan Stanley επισημαίνει ότι η περιοχή ετοιμάζεται να λάβει την μεγαλύτερη δημοσιονομική τόνωση εδώ και μία δεκαετία. Ακόμη η Γερμανία, διάσημη για την εμμονή στη δημοσιονομική πειθαρχία, θα αναγκαστεί να αλλάξει ρότα, ενώ η Γαλλία ήδη έχει κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση υπό την πίεση του κινήματος των κίτρινων γιλέκων.

«Είναι η πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό που βλέπουμε μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης για στήριξης της οικονομίας» δηλώνει στο Bloomberg o Ντανιέλ Αντονούτσι, επικεφαλής οικονομολόγος Ευρωζώνης της Morgan Stanley. «Όσο αυτό θα συνεχίζεται, θα στηρίζει την ανάπτυξη» συμπληρώνει.

Ο Μάριο Ντράγκι έχει επανειλημμένα καλέσει τις κυβερνήσεις να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης, υπογραμμίζοντας ότι η νομισματική πολιτική έχει όρια. Έχει δείξει στην κατεύθυνση της Γερμανίας και άλλων χωρών με περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών, τονίζοντας ότι θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για την ανάπτυξη.

Παράλληλα έχει υπογραμμίσει την ανάγκη για προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε όλα τα κράτη- μέλη, αλλά και για ταχύτερα βήματα προς βαθύτερη οικονομική ενοποίηση. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι συστάσεις διεθνών οργανισμών, όπως του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ.

Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να περιμένουμε τις δραστικές κινήσεις, που είδαμε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού από τον Ντόναλντ Τραμπ, όπως σχολιάζει το Bloomberg.

Να σημειώσουμε πάντως ότι και στις ΗΠΑ η γενναία αύξηση των δαπανών και οι τεράστιες φοροελαφρύνσεις, έχουν μεν γλιτώσει την οικονομία από την παγίδα της στασιμότητας ή και της ύφεσης, στην οποία έχουν πέσει ευρωπαϊκές οικονομίες, αλλά δεν έχουν αποδώσει τα προσδοκώμενα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο