Δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών για την προστασία της α’ κατοικίας στο Euroworking Group, εξέλιξη που δεν εξέπληξε ανθρώπους με γνώση των διαπραγματεύσεων αφού -όπως λένε- οι δανειστές εξακολουθούν να έχουν σοβαρές ενστάσεις σε «διατάξεις» που η κυβέρνηση επιμένει, με κύριο επιχείρημα ότι έχουν συμφωνήσει και οι τράπεζες.

Οι προσπάθειες ανεύρεσης κοινού τόπου και χρυσής τομής μεταξύ των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης και των απαιτήσεων των θεσμών για το ζήτημα του διαδόχου σχήματος του νόμου Κατσέλη θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, με επόμενο ορόσημο το Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι.

Αν η ελληνική πλευρά προσέλθει στη συνεδρίαση του Eurogroup χωρίς συμφωνία για το κρίσιμο ζήτημα της προστασίας της α΄κατοικίας, που συνδέεται άμεσα με την αντιμετώπιση του καυτού θέματος των κόκκινων δανείων που «γονατίζουν» τους τραπεζικούς ισολογισμούς,  η εκταμίευση της μεταμνημονιακής δόσης του 1 δισ. ευρώ θα αναβληθεί εκ νέου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τα μηνύματα που θα σταλούν στις αγορές.

Οι σκληροί του Εurogroup, η Γερμανία και οι δορυφόροι της, έχουν ξεκαθαρίσει ότι χωρίς την υλοποίηση όλων των προαπαιτουμένων της δεύτερης αξιολόγησης δεν υπάρχει περίπτωση να δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση κανενός ποσού.

Αρνητικά μηνύματα θα εκπέμψει στις αγορές και μια μονομερής κίνηση από την πλευρά της Αθήνας, με νομοθέτηση για το ζήτημα χωρίς της σύμφωνη γνώμη των δανειστών, ενδεχόμενο το οποίο τις προηγούμενες ημέρες το Μαξίμου κάθε άλλο παρά απέρριπτε.

Μάλιστα στην περίπτωση μιας τέτοιας επιλογής από την ελληνική πλευρά πολλοί λένε ότι η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ μπορεί να αναβληθεί ….για πάντα.

Ωστόσο τους φόβους ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε μια τέτοια -καταστροφική σύμφωνα με αναλυτές- επιλογή ενισχύει η εκτίμηση ευρωπαϊκών πηγών ότι η συζήτηση για την πρώτη κατοικία, δεδομένου προφανώς του χάσματος που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών, μπορεί να συνεχιστεί και μετά το Eurogroup Απριλίου και να φτάσει το θέμα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τον Μάιο (16 Μαΐου).

Όμως, με τις εκλογές να πλησιάζουν, την κυβέρνηση να θέλει να ενισχύσει το φιλολαϊκό προφίλ της, καθώς και να πείσει για την ύπαρξη μεγαλύτερων βαθμών ελευθερίας στη χάραξη πολιτικής μετά τα μνημόνια, το χρονοδιάγραμμα αυτό δύσκολα θα μπορούσε να γίνει δεκτό από το Μαξίμου.

Εξού και άνθρωποι που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων δεν αποκλείουν καθόλου την πιθανότητα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να επιλέξει τη μετωπική σύγκρουση με τους θεσμούς.

Απρόβλεπτος παράγοντας, από την άποψη του πώς θα λειτουργήσει ως προς τις κινήσεις της κυβέρνησης, είναι και η έλευση των εκπροσώπων των Θεσμών την 1η Απριλίου στην Αθήνα. Εάν η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια λίγες ημέρες νωρίτερα «ναρκοθετεί» και την τρίτη αξιολόγηση.

Παραμένουν τα «αγκάθια»

Τα βασικά αγκάθια που εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών είναι καταρχάς η πρόθεση της κυβέρνησης για ένταξη και των επιχειρηματικών δανείων με ενέχυρο την α’ κατοικία του επιχειρηματία. Οι θεσμοί εξακολουθούν να διαφωνούν με αυτό, υποστηρίζοντας ότι αυξάνει την περίμετρο προστασίας σε μεγαλύτερο αριθμό δανειοληπτών.

Επίσης, η συμφωνία κυβέρνησης και τραπεζών προέβλεπε να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο «κόκκινα» δάνεια με υπόλοιπο οφειλής έως 130.000 ευρώ και αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας έως 250.000 ευρώ. Όμως οι θεσμοί ζητούν το όριο οφειλής να χαμηλώσει δραστικά και συγκεκριμένα στα 100.000 ευρώ και η αξία της κατοικίας να περιοριστεί στα 180.000 ευρώ και έως 230.000 ευρώ για ζευγάρι με τρία παιδιά.

Αναφορικά με τις καταθέσεις του οφειλέτη ζητείται να μην ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ αν και η κυβέρνηση είχε προτείνει τα 50.000 ευρώ.

Μειώσεις ζητούν οι θεσμοί και σε ότι αφορά την αξία της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας του δανειολήπτη αλλά και των εισοδηματικών κριτηρίων για την ένταξη των δανειοληπτών στο νόμο.