Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απάντηση Βούτση στον Βερναρδάκη:  Πλήγμα να μην μπει το ΚΙΝΑΛ στη Βουλή

Απάντηση Βούτση στον Βερναρδάκη: Πλήγμα να μην μπει το ΚΙΝΑΛ στη Βουλή

Άλλο προγραμματικές συγκλίσεις και άλλο συγχωνεύσεις, είναι το μήνυμα που στέλνει ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης για το περιεχόμενο της συνεργασίας με τις κεντροαριστερές δυνάμεις.

Άλλο προγραμματικές συγκλίσεις και άλλο συγχωνεύσεις, είναι το μήνυμα που στέλνει ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης για το περιεχόμενο της συνεργασίας με τις κεντροαριστερές δυνάμεις.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε και δημοσιεύεται στο newpost.gr, o πρόεδρος της Βουλής αναφέρεται και στην ταυτότητα του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο τονίζει ότι πρέπει να «γειωθεί κοινωνικά» και να αντιστοιχεί και οργανωτικά με τον «κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ».

«Η στρατηγική μας σέ ότι αφορά τη συνεργασία με τις κεντροαριστερές δυνάμεις είναι απολύτως αποσαφηνισμένη. Μιλάμε με όρους συμμαχίας, συνεργασίας, διαμόρφωσης αστερισμού προγραμματικών συγκλίσεων και όχι συγχωνεύσεων και δημιουργίας νέου κόμματος, αναφέρει ο Νίκος Βούτσης ενώ για την ταυτότητα του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ δεν παραλείπει να επισημάνει ότι «δεν είναι δυνατόν ένα κόμμα, το οποίο σε σειρά εκλογικών μαχών, έχει φέρει κοντά του δύο εκατομμύρια ψηφοφόρων, δεν έχει πραγματική κοινωνική γείωση και έχει ακόμα 25-30.000 μέλη όπως όταν είχε πολύ χαμηλότερα ποσοστά».

Λόγω της κρίσης του κομματικού φαινομένου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, δεν μπορούμε να γίνουμε ένα κόμμα εκατοντάδων χιλιάδων μελών. Αλλά τουλάχιστον τριπλάσιοι θα μπορούσαμε να έχουμε γίνει εδώ και χρόνια. Δεν υπονοώ δε καμιά περίπτωση ότι οι κεντροαριστερές συνεργασίες θα προκαλέσουν το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα θεωρώ ότι θα ήταν λάθος να επιχειρηθεί κάτι τέτοιο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.

Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρεται στις μετακινήσεις βουλευτών από άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες προς τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την κριτική για εργαλειοποίηση των θεσμών.

«Θεωρώ ότι κινούμαι ως πρόεδρος της Βουλής με σημαντική θεσμική προσήλωση. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται κάθε φορά σχετίζονται με το μέγεθος των προβλημάτων αλλά και το πώς έχουν αντιμετωπιστεί ανάλογα προβλήματα στο παρελθόν. Αυτή ήταν η απάντηση μου και όταν έγινε κριτική για τις μετακινήσεις βουλευτών ανάμεσα στα κόμματα. Δεν υπήρξε συνωμοσία ή συνδιαλλαγή. Είναι προφανές ότι η Συμφωνία των Πρεσπών και η έξοδος από το Μνημόνιο επανακαθορίζουν οριζόντια απόψεις μέσα στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων», τονίζει ο πρόεδρος της Βουλής και επισημαίνει ότι μετά τη διάλυση Κοινοβουλευτικών Ομάδων επιχειρήθηκαν ενδιάμεσες λύσεις για να διατηρήσουν οι αρχηγοί τα δικαιώματά τους αλλά δεν υπήρξε συναίνεση.

Αναφορικά με την παραίτηση της Μυρσίνης Λοϊζου, ο Νίκος Βούτσης δηλώνει: «Θεωρώ θετικό ότι είχε την ευαισθησία να διευκολύνει το κόμμα αφού προέκυψε αυτή η δικαστική εκκρεμότητα που εγείρει θέματα ηθικής τάξης. Υπογραμμίζω: Για την ιδεολογική ταυτότητά της και ορισμένες διατυπώσεις που είχε χρησιμοποιήσει στα social media».

Για την θέση της κυβέρνησης και του κόμματος απέναντι στο ΚΙΝΑΛ και τις δηλώσεις του Χριστόφορου Βερναρδάκη που προέβλεψε ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θα μπει στην επόμενη Βουλή ο κ. Βούτσης αναφέρει ότι «είμαι υπέρ του να μιλάμε θετικά για τη δική μας άποψη, έστω και διαφοροποιούμενοι από τους άλλους. Η γραμμή της κυβέρνησης και του κόμματος είναι σαφής. Το κεντρικό πρόβλημα είναι αν η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ είναι διατεθειμένη να συνομολογήσει την ανάγκη μιας προγραμματικής σύγκλισης, προεκλογικά και μετεκλογικά, για να αντιμετωπίσουμε τον νεοφιλελευθερισμό, την ακροδεξιά και την κρίση της Ευρώπης. Ο διάλογος γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δεν μπαίνει στη συζήτηση και φτάνει στο σημείο να λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προοδευτική δύναμη. Θεωρούν ακόμα ότι πρόκειται για μια συνωμοσία ή ένα συγκυριακό φαινόμενο το ότι επί τέσσερις διαδοχικές εκλογικές μάχες η πλειονότητα του κόσμου που παλιού ΠΑΣΟΚ έχει μετακινηθεί και ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ. Αντί να αντιμετωπίσουν με ανοιχτό πνεύμα τη νέα κατάσταση, επιλέγουν τη θολούρα».

Ο πρόεδρος της Βουλής σημειώνει ότι «το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ το να μην υπάρχουν ενδιάμεσες κεντροαριστερές σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις με εναρμόνιση και αναφορά στις ευρωπαϊκές διαδικασίες, σίγουρα θα αποτελέσει πλήγμα».

Για την τριμερή που έγινε τετραμερής στην Ιερουσαλήμ ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι «μιλάμε για την ενεργειακή θωράκιση της περιοχής, καθώς και την οικονομική αναβάθμιση και την εξασφάλιση της σταθερότητας της χώρας. Περί αυτού πρόκειται. Αυτό το ζήτημα το αντιμετωπίζει κανείς, πρώτον, μέσα από το πρίσμα της διακυβέρνησης και, δεύτερον, της ανακάλυψης ενός μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου που μπορεί να τροφοδοτήσει την Ευρώπη. Υπό αυτές τις συνθήκες, έγινε η εκτίμηση από τις δυνάμεις που θα κατασκευάσουν και θα τροφοδοτήσουν τον αγωγό, ότι είναι αναγκαία η δημιουργία μιας ομπρέλας ασφάλειας για αυτό το μεγάλο project. Η παρουσία του Πομπέο κρίθηκε ότι συνιστά θωράκιση έναντι αποσταθεροποιητικών διεκδικήσεων από άλλες χώρες, εν προκειμένω από την Τουρκία».

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024