Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αδύνατη η αποταμίευση για 7 στους 10 Έλληνες

Αδύνατη η αποταμίευση για 7 στους 10 Έλληνες

Οι φόροι άδειασαν τις καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Τα χαμηλά εισοδήματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, οι χαμηλές συντάξεις καθώς και οι υψηλές φορολογικές υποχρεώσεις καθιστούν απαγορευτική για τους Έλληνες ακόμη και τη σκέψη για αποταμίευση.

Όπως προκύπτει από έρευνα της Pulse RC η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) η πλειονότητα των πολιτών δεν μπορεί να αποταμιεύσει. Σύμφωνα με την έρευνα 7 στους 10 απαντάει ότι δεν έχει καταφέρει να αποταμιεύσει τους τελευταίους μήνες μεγάλο ή έστω μικρό ποσό.

Την ίδια στιγμή, η Alpha Bank σε πρόσφατο εβδομαδιαίο σχόλιό της αναφέρει επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η φορολογία εμποδίζει την αποταμίευση κάτι που αποδεικνύει ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις λυγίζουν υπό το βάρος της μείωσης των μισθών, των υπέρογκων φόρων, αλλά και των επιβαρύνσεων.

Το γεγονός ότι τα νοικοκυριά αδυνατούν να αποταμιεύσουν επηρεάζει και την ευρύτερη λειτουργία της οικονομίας, καθώς οι καταθέσεις αποτελούν την κύρια πηγή τραπεζικού δανεισμού.

Αποκαλυπτικά είναι τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος σύμφωνα με τα οποία μειώθηκαν οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, κατά 1,5 δισ., αντανακλώντας αυξημένες ανάγκες πληρωμών και μείωσης διαθεσίμων.

Η μείωση των καταθέσεων κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ αντανακλά την μείωση των καταθέσεων των επιχειρήσεων κατά περίπου 1 δισ. ευρώ (έναντι αύξησης κατά 862 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 6,4% από 9,3% τον προηγούμενο μήνα), ενώ οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 530,9 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 2.288 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 6,2% από 5,6% τον προηγούμενο μήνα.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024