Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

«Fake news» του Τραμπ για ολοκληρωτική ήττα του ISIS στη Συρία

Ο πόλεμος εναντίον των τζιχαντιστών καλά κρατεί στη Συρία, παρά τη θριαμβολογία Τραμπ ότι το Ισλαμικό Κράτος "έχασε τον τελευταίο θύλακά του" στη χώρα της Mέσης Ανατολής.

Δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτος παραμένουν ακόμα στην ανατολική Συρία, παρά τη θριαμβευτική δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι ο ISIS έχασε και τον τελευταίο θύλακά του στη Συρία.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) εξακολουθούν να πολεμούν τους μαχητές του Iσλαμικού Κράτους στην πόλη Μπαγούζ, το τελευταίο οχυρό των τζιχαντιστών στην ανατολική Συρία.

«Σφοδρές μάχες συνεχίζονται στα περίχωρα της Μπαγούζ αυτή τη στιγμή για να εξαλειφθεί ό,τι έχει απομείνει από το Ισλαμικό Κράτος» ανέφερε στο Twitter ο Μουσταφά Μπαλί, ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου των SDF.

Η ανακοίνωση της νίκης υπέρ του Ισλαμικού Κράτους υποτίθεται ότι θα γίνει επίσημα σε τελετή του SDF στη βάση επιχειρήσεων του στην έρημο της Συρίας. Ο Τσάρλς Λίστερ, ειδικός σε θέματα για τη Συρία, μιιλώντας στον Guardian εξήγησε ότι ο SDF θα ανακοινώσει τη νίκη του μόνο όταν οι δυνάμεις του διασφαλίσουν ότι η περιοχή της Μπαγούζ είναι απολύτως ελεύθερη από τα τάγματα του Iσλαμικού Κράτους.

O πόλεμος μεταξύ των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων και του Ισλαμικού Κράτους μαίνεται εδώ και εβδομάδες στη Μπαγούζ, κατά μήκος του ποταμού Ευφράτη κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Αυτήν την εβδομάδα ο SDF σημείωσε μία καίρια στρατιωτική επιτυχία, περιορίζοντας τις δυνάμεις των τζιχαντιστών στις όχθες του Ευφράτη και σε σπηλιές σε παρακείμενους λόφους. Το βράδυ της Πέμπτης, εκδηλώθηκαν εχθροπραξίες με στρατιώτες του ISIS που αρνούνται να παραδοθούν σε τουλάχιστον δύο σημεία. Ο SDF προσπαθεί να εξαναγκάσει τις εναπομείνασες δυνάμεις της τρομοκρατικής οργάνωσης να παραδοθούν, αλλά οι μάχες σώμα με σώμα εξακολουθούν να μαίνονται.

H περιοχή της Μπαγούζ είναι γεμάτη από συντρίμμια και όπλα, ενώ πιθανόν υπάρχουν ακόμα νάρκες στο έδαφος. Δεν είναι γνωστό ακόμα αν όλοι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών ή αν κάποιοι κατάφεραν να διαφύγουν.

Ο Τραμπ νικητής στο παιχνίδι των εντυπώσεων

Η στρατιωτική εκστρατεία στη Συρία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, με επικεφαλής τις δυνάμεις του SDF και αρωγούς τα στρατεύματα των ΗΠΑ, βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη προτού ο Τραμπ αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ. Κατά την προεδρία του, βέβαια, ο πόλεμος κατά του ISIS κορυφώθηκε, με την οργάνωση να αποδυναμώνεται με γρήγορους ρυθμούς.

Ωστόσο, νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να καρπωθεί τη νίκη ενάντια στο χαλιφάτο. Kατεβαίνοντας από το Air Force One, υπερηφανεύτηκε ότι το Ισλαμικό Κράτος έχασε όλα τα εδάφη του στη Συρία. «Εδώ είναι το Ισλαμικό Κράτος την ημέρα των εκλογών (των προεδρικών εκλογών του 2016) κι εδώ είναι αυτά που έχουμε σήμερα» δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ στους δημοσιογράφους, δείχνοντας χάρτες της περιοχής.

Το σόου συνεχίστηκε και στο Twitter, όπου ο Τραμπ αποκάλεσε τον ISIS «χαμένο». Συγκεκριμένα, έγραψε ότι: «Το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο τόσο καλά όσο σχεδόν κανείς άλλος, όμως όλοι εκείνοι που είναι επιρρεπείς στην προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους γνωρίζουν ότι έχουν ολοκληρωτικά νικηθεί σε κάθε επίπεδο. Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορείτε να θαυμάσετε σε εκείνους, θα προσπαθούν πάντα να προβάλουν μια αναλαμπή μοχθηρής ελπίδας, αυτοί είναι όμως οι χαμένοι που μόλις που αναπνέουν. Να σκεφτείτε αυτό προτού καταστρέψετε τη ζωή σας και τις ζωές της οικογένειάς σας».

«Το εδαφικό χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους εξαλείφθηκε σε ποσοστό 100% στη Συρία» υπογράμμισε από την πλευρά της και η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

Πάντως, δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters ανέφερε ότι, δύο ώρες πριν από τη δήλωση του Τραμπ, έγινε μάρτυρας δύο αεροπορικών επιδρομών και είδε καπνό στην Μπαγούζ.

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024