Από κοινού ανοιχτή επιστολή προς την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι έστειλαν η Ένωση που εκπροσωπεί τις συνδικαλιστικές εργατικές ενώσεις της Βρετανίας (TUC) και ο Οργανισμός των Εργοδοτών Βιομηχανιών (CBI), επισημαίνοντας ότι πέρα από την σημερινή συμφωνία για την αποχώρηση ή την καθόλου συμφωνία, θα πρέπει να υπάρξει και ένα άλλο σχέδιο, γιατί η χώρα βρίσκεται σε «έκτακτη ανάγκη» λόγω του Brexit.

«Μαζί εκπροσωπούμε εκατομμύρια εργαζόμενους και δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, εκ μέρους των οποίων σας γράφουμε για να σας ζητήσουμε να αλλάξετε την προσέγγισή σας στο Brexit» γράφουν στην κοινή επιστολή τους η γενική γραμματέας του TUC, Φράνσις ο Γκράντι, και η γενική διευθύντρια του CBI, Κάρολιν Φέρμπερν. Προειδοποιούν ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με μία εθνική έκτακτη ανάγκη, και ενόψει ενός κινδύνου αποχώρησης χωρίς συμφωνία, η κοινωνία και οι εταιρίες δεν είναι έτοιμες για ένα τέτοιο αποτέλεσμα. «Το οικονομικό σοκ θα είναι αισθητό στις γενιές που θα ακολουθήσουν» υπογραμμίζουν.

Ζητούν από την Μέι να προχωρήσει σε τρία μέτρα για να προστατέψει τις εργασίες, τα δικαιώματα και την καθημερινότητα των απλών εργαζόμενων: την αποφυγή της αποχώρησης χωρίς συμφωνία, ως ύψιστη προτεραιότητα, τη διασφάλιση μίας παράτασης με διάρκεια τόση που να είναι αρκετή για να υπάρξει μία συμφωνία, και ένα σχέδιο Β’ που να προστατεύει τους εργαζόμενους, την οικονομία και ανοιχτά ιρλανδικά σύνορα, και που να έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να είναι διαπραγματεύσιμη με την ΕΕ. «Μία νέα προσέγγιση χρειάζεται για να εξασφαλιστεί αυτό – είτε μέσα από ενδεικτικές ψηφοφορίες ή άλλο μηχανισμό συμβιβασμού» τονίζουν. Ζητούν επίσης επείγουσα συνάντηση με την Τερέζα Μέι για να συζητήσουν τις ανησυχίες τους.

Πλήγμα στο εισόδημα Ευρωπαίων και Βρετανών το Brexit

Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Βertelsmann, στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, οι Βρετανοί θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται κατά 57,3 δισεκ. ευρώ τον χρόνο, δηλαδή περίπου 900 ευρώ ανά κάτοικο, ενώ το εισόδημα των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μειωθεί κατά 40,4 δισεκ.. Το σενάριο ενός «ήπιου Brexit» αμβλύνει τις συνέπειες με το Ηνωμένο Βασίλειο να χάνει 32 δισεκ. ευρώ τον χρόνο και την Ευρώπη 22 δισεκ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο