Φθορές σε πέντε τεμένη στην περιοχή του Μπέρμιγχαμ, στην κεντρική Αγγλία, προκάλεσαν άγνωστοι κατά την διάρκεια της νύχτας με αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί η αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τα περιστατικά φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους, όμως έως τώρα δεν έχει αποσαφηνιστεί το κίνητρο.

Τα πρώτα στοιχεία καταδεικνύουν πως ο δράστης ή οι δράστες στο Μπέρμιγχαμ χρησιμοποίησαν βαριοπούλα για να σπάσουν τζάμια στους χώρους λατρείας. Τα εγκληματολογικά εργαστήρια εξετάζουν τα ευρήματα και παράλληλα μελετάται το υλικό από κάμερες ασφαλείας.

Την ίδια ώρα, οι περιπολίες στις συνοικίες του Μπέρμιγχαμ έχουν ενισχυθεί και υπάρχει στενή επικοινωνία ανάμεσα στην Αστυνομία και τα τεμένη της περιοχής.

Οι επιθέσεις αυτές έρχονται μόλις λίγες ημέρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Ζηλανδία, όπου 50 άνθρωποι δολοφονήθηκαν μέσα σε δύο τζαμιά κατά την διάρκεια των μεγάλων προσευχών της περασμένης Παρασκευής.

Ο ύποπτος, ο οποίος έχει συλληφθεί, από μανιφέστο που είχε αναρτήσει πριν το χτύπημα φαίνεται πως ήταν ακροδεξιός υπέρμαχος της ανωτερότητας της λευκής φυλής.