Η καθυστέρηση της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι δικαιολογημένη μόνο εάν υπάρχει πράγματι πιθανότητα να εξασφαλιστεί συντεταγμένο Brexit, κρίνει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας σε δηλώσεις του που δημοσιεύουν σήμερα οι εφημερίδες του ομίλου Funke.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ζητεί από την ΕΕ να επιτρέψει στο Λονδίνο την αναβολή του Μπρέξιτ μέχρι την 30ή Ιουνίου. Οι ηγέτες των 27 θα το συζητήσουν στη σύνοδο κορυφής που ξεκινά σήμερα. Η απόφασή τους θα πρέπει να ληφθεί ομόφωνα.

«Συντεταγμένο Brexit»

«Η αναβολή έχει νόημα εάν οδηγεί σε συντεταγμένο Μπρέξιτ», σημείωσε ο Μάας. «Εάν υπάρχει στ’ αλήθεια μια πιθανότητα, τότε νομίζω (…) είναι δικαιολογημένη», πρόσθεσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

«Μπορεί να υπάρξει λύση μόνο στη βάση της Συμφωνίας Αποχώρησης», επέμεινε ο Μάας, αναφερόμενος στη διμερή διευθέτηση για το διαζύγιο που όμως έχει απορριφθεί ήδη δύο φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Ομως, είναι επίσης σαφές και ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς, οι ευρωεκλογές να γίνουν όπως πρέπει», συμπλήρωσε.

Αντίδραση στην ΕΕ

Το αίτημα της Μέι συναντά αντίδραση στην ΕΕ, καθώς ορισμένα κράτη-μέλη θεωρούν πως το Μπρέξιτ πρέπει να αναβληθεί είτε ως την 23η Μαΐου – όταν θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές – ή ως τα τέλη της χρονιάς.

Η τελευταία επιλογή σημαίνει πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι υποχρεωμένο να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, κάτι στο οποίο εναντιώνεται η Μέι.

Πηγή: ΑΠΕ