Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βρόμικα παιχνίδια μιας κυβέρνησης που καταρρέει - Νέα θλιβερή παράσταση στήνει το Μαξίμου

Βρόμικα παιχνίδια μιας κυβέρνησης που καταρρέει – Νέα θλιβερή παράσταση στήνει το Μαξίμου

Από τη μια στήνουν μια «λεβέντικη» στάση έναντι των δανειστών για να φτιάξουν ένα προεκλογικό αφήγημα. Κι από την άλλη διακινούν μέσω επίσημων και ανεπίσημων troll θεωρίες συνωμοσίας για «εσωτερική χρεοκοπία» που ούτε σε... ψεκασμένα μυαλά δεν μπορεί να σταθεί

Μια απελπισμένη και φοβισμένη κυβέρνηση κι ένα κόμμα που δείχνει ξεκάθαρα να τρομάζει μπροστά στην απώλεια της εξουσίας, γίνονται όλο και πιο επικίνδυνοι. Η υπόθεση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, μετά την κατάργηση του «νόμου Κατσέλη», εργαλειοποιείται για άλλη μια φορά από το κυβερνητικό επιτελείο που επιλέγει να επιστρέψει σε πρακτικές του 2015 όταν οι λεονταρισμοί οδήγησαν στο πιο σκληρό μνημόνιο που υπέγραψε ποτέ η χώρα.

Αίφνης η κυβέρνηση, λες και δεν γνώριζε εδώ κι ένα χρόνο ότι ο «νόμος Κατσέλη» έχει ημερομηνία λήξεως και αφήνοντας τους μήνες να περνούν, θυμήθηκε να κάνει «τζάμπα μαγκιές» στους δανειστές και να απειλεί με μονομερείς ενέργειες. Αύριο, Παρασκευή, θα καταθέσει στη Βουλή ένα δικό της σχέδιο το οποίο πιθανότατα να μην έχουν εγκρίνει οι δανειστές θεωρώντας ότι έτσι θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα και θα ωφεληθούν και χιλιάδες στρατηγικοί κακοπληρωτές. Και που, όπως υποστηρίζουν, δεν θα μπορέσει η κυβέρνηση να το εφαρμόσει ποτέ αλλά θα το ψηφίσει για επικοινωνιακούς λόγους.

Τρολ, ΕΡΤ και υπόγεια

Η μονομερής αυτή ενέργεια θα φέρει ενδεχομένως πάγωμα της δόσης του 1 δις ευρώ το οποίο δεν είναι δάνειο, αλλά τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να θυσιάσει το ποσό αυτό σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί ισχυρή απέναντι στους δανειστές.

Το σκηνικό που στήνεται τις τελευταίες ώρες είναι βγαλμένο από τα γνωστά υπόγεια του Μαξίμου και οι σχεδιασμοί που έχουν τεθεί σε εφαρμογή περιλαμβάνουν όλη την… γκάμα της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης. Non paper με… οργισμένο ύφος κατά της τρόικας, τα ανεπίσημα troll των 0,60 ευρώ στο διαδίκτυο, τα επίσημα troll της ΕΡΤ να κάνουν άθλια προπαγάνδα και τους υπουργούς και βουλευτές να εμφανίζονται έχοντας ζωστεί τα φυσεκλίκια κι έτοιμοι να βγουν στο βουνό κατά των δανειστών με τους οποίους μέχρι τώρα όλα ήταν «μέλι – γάλα».

Το κακοπαιγμένο θεατρικό έργο με σκηνοθέτη τον Αλέξη Τσίπρα το έχουμε δει πολλές φορές μέχρι σήμερα, μόνο που τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο έχουμε έναν πολύ κρίσιμο παράγοντα. Κι αυτός είναι ότι υπάρχουν μπροστά μας πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις και ταυτόχρονα μια κυβέρνηση που καταρρέει. Όχι μόνο δημοσκοπικά αλλά και πραγματικά.

Με υπουργούς να προπηλακίζονται όπου εμφανιστούν, με τη Ρένα Δούρου να διώκεται ποινικά για το Μάτι και για τη Μάνδρα και την κυβέρνηση να σιωπά για τα δύο μαζικά εγκλήματα. Με τα εθνικά θέματα να παραμένουν καυτά καθώς η «συμφωνία των Πρεσπών» έχει φέρει πολλαπλά προβλήματα και τις συζητήσεις που γίνονται επίσημα για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με την Τουρκία να βάζουν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό.

Με όλες τις κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση να μην της βγαίνουν, ακόμη κι αν πρόκειται για φιλολαϊκά μέτρα, καθώς οι πολίτες εμφανίζονται απογοητευμένοι και κουρασμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και τέλος με μια Βουλή κι ένα Σύνταγμα που έχουν γίνει παιχνιδάκι στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να βολευτούν υπουργοί και βουλευτές που της στηρίζουν.

Το φιάσκο

Αλλά και οι περίφημες δικαστικές υποθέσεις με τις οποίες η κυβέρνηση θα διέλυε τους πολιτικούς και επιχειρηματικούς της αντιπάλους, δεν οδηγούν πουθενά. Η υπόθεση της Novartis εξελίσσεται στο μεγαλύτερο πολιτικό Βατερλώ από συστάσεως του ελληνικού κράτους (έστω κι αν επικοινωνιακά και πάλι κληθούν κάποιοι να καταθέσουν ανωμοτί ώστε να βγουν τα γνωστά πρωτοσέλιδα των… γνωστών εφημερίδων). Τέλος, το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς έχει πάει περίπατο καθώς συναγελάζεται με κορυφαίους και πολλές φορές αμφιλεγόμενους επιχειρηματίες και κάνει διευθετήσεις και deals κάτω από το τραπέζι χαρίζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Μπροστά σε όλο αυτό το χάος που έχει δημιουργηθεί, ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά ένα αφήγημα με το οποίο θα πάει σε εκλογές. Η προσπάθεια πόλωσης με τη λογική του «ή εμείς ή αυτοί» και «εμείς οι καλοί, οι άλλοι οι ακροδεξιοί», δεν έχει περάσει στην κοινωνία.

Τελευταίο αποκούμπι της κυβέρνησης προκειμένου να ενισχύσει την καταρρακωμένη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δημιουργία τεχνητής έντασης με την τρόικα. Αυτοί που υπέγραψαν ακόμη και μέτρα που δεν τους ζήτησαν οι δανειστές, αυτοί που τσάκισαν τον κόσμο στους φόρους για να έχουν υπερπλεονάσματα τώρα αντιδρούν δήθεν στις απαιτήσεις της τρόικας για την πρώτη κατοικία αλλά και για τις 120 δόσεις.

Δύο θέματα που αναδεικνύονται σε μείζονα επειδή η ανικανότητα της κυβέρνησης τα έκανε τέτοια. Η πρώτη κατοικία είναι απροστάτευτη εξαιτίας της αβελτηρίας της κυβέρνησης ενώ η προαναγγελθείσα ρύθμιση των 120 δόσεων έχει προκαλέσει κατάρρευση στα έσοδα (κυρίως στα Ταμεία) καθώς όλοι περιμένουν εδώ κι έξι μήνες κάτι καλύτερο και δεν πληρώνουν τίποτε.

Βρόμικο παιχνίδι

Τώρα, λοιπόν, το Μέγαρο Μαξίμου στήνει ένα ακόμη βρόμικο κι επικίνδυνο σχέδιο. Εβαλαν ακόμη και τους μηχανισμούς προπαγάνδας της ΕΡΤ να μιλήσουν για «οργανωμένο σχέδιο εσωτερικής χρεοκοπίας» από τον Σημίτη, τον Στουρνάρα, τη ΝΔ και άλλους που δεν πέτυχαν το 2015 την άλλη χρεοκοπία. Λες κι απευθύνονται σε πολίτες που έχουν κάνει λοβοτομή. Λες και ξεχνά ο κόσμος ότι ο Τσίπρας, ο Βαρουφάκης και οι ημίτρελοι οικονομολόγοι με τις σαγιονάρες που είχαν μαζέψει το 2015 απεργάζονταν τη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ.

Μήπως ξεχνάνε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος τους υπέδειξε το Μάιο του 2015 τον λογαριασμό για να πληρωθεί το ΔΝΤ και να μην κηρυχθεί στάση πληρωμών; Μήπως ξεχνούν ότι το τραπεζικό σύστημα στάθηκε όρθιο και δεν χάθηκαν οι καταθέσεις του κόσμου από κινήσεις άλλων, και πάντως όχι των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν φτιάξει το «σχέδιο Β», την εισβολή στο Νομισματοκοπείο και το κλείσιμο των συνόρων; Ο Καμμένος δεν ήταν αυτός που έλεγε ότι ο Στρατός είναι έτοιμος να βγει στους δρόμους άμα χρειαστεί, εννοώντας ότι σε μια χρεοκοπία ο κόσμος θα τους έπαιρνε με τις κατσαρόλες;

Το άθλιο σχέδιο στοχοποίησης κάποιων προσώπων από συγκεκριμένους δημοσιογράφους που εμφανίζονται στην ΕΡΤ και τα άλλα κομματικά ΜΜΕ ως τιμητές των πάντων όταν έχουν «λερωμένη τη φωλιά τους» και στο παρελθόν αλλά και στο παρόν και που σιτίζονται κρυφίως από άδηλες πηγές χρήματος, εκπορεύεται από το Μαξίμου. Κατ’ εντολήν ενός επιτελείου γνωστών ακραίων στο κυβερνητικό περιβάλλον παίζουν σε διπλό ταμπλό. Το πρώτο είναι η δήθεν ρήξη με τους δανειστές που μπορεί όμως να πουληθεί ως προεκλογικό αφήγημα. Και το δεύτερο είναι τα σενάρια συνωμοσίας για δήθεν ύποπτα σχέδια -που η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει- εσωτερικής χρεοκοπίας λόγω κόκκινων δανείων και οφειλών στο Δημόσιο.

Ας ρίξουν μια ματιά στα στοιχεία για το πότε και πώς τα κόκκινα δάνεια έφτασαν από 40-50 δις στα 106 δις ευρώ. Για το πότε και πώς οι οφειλές στις εφορίες ξεπέρασαν τα 100 δις ευρώ. Και για το πότε τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία υπερέβησαν τα 30 δις ευρώ.

Τα γελοία σενάρια

Ξεπερνώντας τα εξωφρενικά κι εν πολλοίς γελοία σενάρια που διακινούν, η ουσία είναι τι γίνεται με τις μονομερείς ενέργειες που προαναγγέλλει η κυβέρνηση και ποια η στόχευσή τους.

Το ένα σενάριο είναι να κάνει ο Τσίπρας μια ακόμη κωλοτούμπα από αυτές που πολύ καλά ξέρει και να αποδεχθεί τις παρατηρήσεις των δανειστών για το νέο «νόμο Κατσέλη» και τις 120 δόσεις. Το δεύτερο σενάριο είναι να υποχωρήσουν οι δανειστές, αν και οι πληροφορίες λένε ότι για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια εμφανίζονται αμετακίνητοι στις θέσεις τους.

Το τρίτο σενάριο, που «δένει» με τις συνωμοσιολογικές θεωρίες περί οργανωμένου σχεδίου για χρεοκοπία, είναι αυτό της «λεβέντικης ηρωϊκής εξόδου». Η κυβέρνηση, χωρίς να μπορεί να κάνει οτιδήποτε άλλο για να σταματήσει την κατρακύλα, στήνει το σενάριο για να πάει με το κεφάλι ψηλά στις κάλπες. Για να μπορεί να πει στον κόσμο (κυρίως στον ψεκασμένο) ότι οι δανειστές σε συνεργασία με την «εσωτερική τρόικα» (άλλη θεωρία που έρχεται από τα παλιά, όταν η τρόικα δεν ήταν η αγαπημένη παρέα των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ) θέλουν να ρίξουν τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση.

Αν σκέφτονται αυτή την ηρωϊκή έξοδο δείχνουν ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να κάνουν ζημιά στη χώρα για να επιβιώσουν πολιτικά. Αν ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να εμφανιστεί ο «Ζορό» που υπερασπίζεται τους φτωχούς και τους αδικημένους και που προστατεύει την πρώτη κατοικία, τότε το κάνει με πολύ άσχημο τρόπο. Ο κόσμος τους έχει πάρει χαμπάρι και γι’ αυτό τους αποδοκιμάζει.

Τα παραμύθια τους έχουν τελειώσει και οι εφεδρείες τους εξαντλήθηκαν. Εφόσον επιλεγεί το σκηνικό της ρήξης και της στοχοποίησης προσώπων τότε οι κάλπες μπορεί να στηθούν πολύ νωρίτερα απ’ ότι λέει ο Τσίπρας όταν δεν τον… γαργαλάνε.

Αλλά το βασικό πρόβλημα είναι πόση ζημιά μπορεί να προκληθεί από την επανάληψη του κακοπαιγμένου θεατρικού έργου.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024