Στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά οδηγήθηκε σήμερα ο 39χρονος Ρώσος Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστός ως «Mr Bitcoin», προκειμένου να αιτηθεί την αποφυλάκισή του για λόγους ανθρωπιστικούς και συνταγματικούς και την έκδοσή του στη Ρωσία προκειμένου να δικαστεί εκεί. Ο Αλεξάντερ Βίνικ, που πραγματοποιεί απεργία πείνας περισσότερο από 90 ημέρες, οδηγήθηκε στο δικαστήριο με ασθενοφόρο.
Υπενθυμίζεται, ότι ο Αλεξάντερ Βίννικ ήταν διαχειριστής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας BCT μέσω της οποίας γίνονταν συναλλαγές με bitcoin. Κατηγορείται ότι κάποια άτομα προέβησαν μέσω αυτής σε αξιόποινες πράξεις, όπως ξέπλυμα μαύρου χρήματος αλλά και εκβιάσεις μετά από κυβερνοεπιθέσεις και απαίτηση λύτρων. Ο ίδιος, αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται, ενώ έχει συναινέσει στην έκδοσή του στη Ρωσία από όπου κατάγεται, διαμένει κι εκεί βρίσκεται η οικογένειά του.
Η συνήγορός του Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι τα αδικήματα που του αποδίδονται -και δεν είναι καν σαφές ότι αποδίδονται στον ίδιο- είναι εντελώς νεφελώδη και αόριστα στα διεθνή έγγραφα που έχουν διαβιβαστεί.
Προσέθεσε ότι αυτά δεν έχουν να κάνουν εκ μέρους του ίδιου σε τέλεση αυτοπροσώπως κάποιας αξιόποινης πράξης. Τόνισε ότι η πλατφόρμα BTC της οποίας υπήρξε τεχνικός είναι πλατφόρμα ανταλλαγής bitcoin, του ψηφιακού αυτού νομίσματος, «που μπορεί να μην αρέσει στις τράπεζες και στους τραπεζίτες αλλά αποτελεί οικονομικό εργαλείο οικονομικής απελευθέρωσης των πολιτών και των λαών», και την οποία χρησιμοποίησαν 700.000 άνθρωποι.
«Ανάμεσα σε αυτούς μπορεί να υπήρξαν και άνθρωποι που προέβησαν σε αξιόποινες πράξεις, δεν μπορούμε να το ξέρουμε ούτε να το αποκλείσουμε, αλίμονο όμως εάν στον τεχνικό της πλατφόρμας αποδοθούν οι αξιόποινες πράξεις των ανθρώπων αυτών» τόνισε η κ.Κωνσταντοπούλου, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Προσέθεσε ότι ο πελάτης της κρατείται 20 μήνες από τις 25/07/2017. «Έχουν παραβιαστεί τα απώτατα όρια που ορίζει το Σύνταγμα της χώρας μας. Το Σύνταγμα ορίζει ότι πάνω από 12 μήνες για κακουργήματα και πάνω από 6 μήνες για πλημμελήματα δεν επιτρέπεται προσωρινή κράτηση και αυτό μπορεί να πάει μέχρι τους 18 μήνες στο ανώτατο απαραβίαστο όριο» σημείωσε.
Το καθαρό μυαλό, η συναισθηματική απόσταση και η προσήλωση στα πραγματικά ενδιαφέρονται είναι οι πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθούν οι επιλογές των υποψηφίων για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου
«Για τη Νέα Αριστερά, η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποτελεί επιτακτική ανάγκη και η ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τη σταδιακή κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων», αποτελεί στρατηγικό στόχο, σημειώνει η Πατησίων
Αντίστροφη μέτρηση για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2026, καθώς σήμερα Τρίτη 30 Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία για την απόκτηση του προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password).