Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε κρίσιμη κατάσταση ο Mr Bitcoin μετά από 89 ημέρες απεργίας πείνας

Σε κρίσιμη κατάσταση ο Mr Bitcoin μετά από 89 ημέρες απεργίας πείνας

Μετά από απεργία πείνας τριών μηνών, διάστημα κατά το οποίο ζητάει ακρόαση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά του, ο Αλεξάντερ Βίννικ έχει απομείνει μόλις 57 κιλά, έχοντας απωλέσει  το 30% του βάρους του

Σε πολύ δύσκολη κατάσταση βρίσκεται η υγεία του Ρώσου Αλεξάντερ Βίνιικ, γνωστού ως «Mr Bitcoin», ο οποίος σήμερα διανύει την 89η ημέρα της απεργίας πείνας που πραγματοποιεί διαμαρτυρόμενος για την επικείμενη έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Όπως ανέφεραν οι συνήγοροί του Ζωή Κωνσταντοπούλου και Τιμοφέι Μουσάτοφ, σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο Βίνιικ μεταφέρθηκε κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ σε εξειδικευμένη κλινική για να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις, οι οποίες δεν ήταν δυνατό να γίνουν στη φυλακή όπου κρατούνταν λόγω έλλειψης μέσων ιατρικής φροντίδας.

Μετά από απεργία πείνας τριών μηνών, διάστημα κατά το οποίο ζητάει ακρόαση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά του, ο Αλεξάντερ Βίννικ έχει απομείνει μόλις 57 κιλά, έχοντας απωλέσει  το 30% του βάρους του.

Η ζωή του κρέμεται από μια κλωστή, προσθέτουν οι συνήγοροί του, καθώς τον τελευταίο ενάμιση μήνα, παρ’ όλες τις συστάσεις των γιατρών, δεν επιτρεπόταν η μεταφορά του για να υποβληθεί στις επιβεβλημένες εξετάσεις, από αρμόδιους γιατρούς, που δεν υπάρχουν στο Νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται.

Ο Βίνικ συνελήφθη στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2017, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, οι οποίες τον κατηγορούν για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος ύψους 4-9 δισ. δολαρίων μέσω των κρυπτονομισμάτων. Ρωσία και Γαλλία έχουν, επίσης, ζητήσει την έκδοσή του, υποβάλλοντας επίσημα αιτήματα προς τις ελληνικές αρχές.

Ο «Mr Bitcoin» ξεκίνησε απεργία πείνας στις 26 Νοεμβρίου του 2018, αντιδρώντας στην έκδοσή του στις ΗΠΑ. Στις 19 Δεκεμβρίου, μάλιστα, ο Άρειος Πάγος αποφάσισε την εκτέλεση και του εντάλματος έκδοσης των γαλλικών αρχών, με τον Βίνικ να συνεχίζει την απεργία πείνας «έως ότου εκδοθεί στη Ρωσία».

Σχολιάζοντας την υπόθεση, η δικηγόρος του Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε πως πρόκειται για μια υπόθεση που εκθέτει την ελληνική δικαιοσύνη και το ελληνικό κράτος.

Όπως αναφέρει, ο Βίννικ κρατείται εδώ και 19 μήνες «χωρίς να του αποδίδεται κατηγορία από τις ελληνικές αρχές, χωρίς να έχει παραπεμφθεί σε δίκη και χωρίς να του έχει επιβληθεί ποινή. Μοναδικός λόγος κράτησής του», συνεχίζουν οι συνήγοροι του Mr Bitcoin, «είναι τα αιτήματα έκδοσης που έχουν υποβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Γαλλία, για το λόγο ότι υπήρξε τεχνικός της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ανταλλαγής Bitcoin BTC-E, μιας νόμιμης δραστηριότητας που μπορεί να απελευθερώσει τους πολίτες από την παντοκρατορία των τραπεζών».

Ο Αλεξάντερ Βίννικ συναίνεσε από την πρώτη στιγμή να εκδοθεί στη χώρα του, τη Ρωσία, της οποίας είναι υπήκοος και όπου βρίσκεται η καρκινοπαθής σύζυγός του και τα 2 ανήλικα παιδιά τους, 4 και 7 ετών, που ζουν σαν ορφανά με ζωντανούς γονείς.

Οι σχετικές αποφάσεις έκδοσής του στη Ρωσία έχουν γίνει αμετάκλητες εδώ και 16 μήνες και 5 μήνες αντίστοιχα, αλλά η έκδοσή του δεν υλοποιείται, λόγω των παράλληλων αιτημάτων να εκδοθεί στις ΗΠΑ και στη Γαλλία, σε χώρες με τις οποίες δεν τον συνδέει τίποτε και όπου κινδυνεύει η ζωή του, αφού, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, οι λόγοι που τον ζητούν είναι για να τον μετατρέψουν σε εργαλείο του πολέμου πληροφοριών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Η απόφαση έκδοσής του στις ΗΠΑ έχει εκδοθεί τον Δεκέμβριο 2017 και η απόφαση έκδοσής του στη Γαλλία τον Δεκέμβριο 2018, από την ίδια σύνθεση δικαστηρίου, που παραβίασε το σύνολο των δικαιωμάτων του, ακόμη και το δικαίωμά του να ακουστεί ο ίδιος και να έχει διερμηνεία κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024