Καμπανάκι για το ενδεχόμενο να παραγραφούν πολλά αδικήματα λόγω της μετατροπής τους με τον νέο Ποινικό Κώδικα από κακουργήματα σε πλημμελήματα… χτύπησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Ελευθέριος Μιχαηλίδης.

«Επικροτούμε κάθε νομοθέτημα που έχει σκοπό την αναβάθμιση και την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης» επισήμανε ο κ. Μιχαηλίδης, προσθέτοντας, όμως, ότι επί του προωθούμενου νομικού εγχειρήματος οι εισαγγελείς έχουν διαφωνίες και ενστάσεις, που έχουν ήδη διατυπώσει στον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, με την ελπίδα να ληφθούν υπόψη.

Πρόσθεσε δε, πως ακόμα και οι κατά γενική ομολογία θετικές ρυθμίσεις που εισάγονται, δεν θα μπορέσουν να εφαρμοστούν στην πράξη ελλείψει υποδομών, αλλά και του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού.

Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, αντεισαγγελέας πρωτοδικών Ιωάννης Παναγόπουλος, ο οποίος αναφερόμενος  στην παροχή κοινωφελούς εργασίας που προβλέπεται από τον νέο Ποινικό Κώδικα να επιβάλλεται ως κύρια ποινή, τόνισε πως είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη, καθώς τα στατιστικά δεδομένα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών καταδεικνύουν, ότι υπάρχουν 1.000 περιπτώσεις καταδίκων που παρέχουν κοινωφελή εργασία και εποπτεύονται όλοι από εννέα συνολικά Επιμελητές Κοινωνικής Αρωγής.

Βέβαια, όπως είχε επισημανθεί από κατά την παρουσίαση των δύο Κωδίκων, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, η εφαρμογή των επίμαχων διατάξεων δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Νομοπαρασκευαστικής  Επιτροπής, αλλά αφορούν αποκλειστικά την Πολιτεία που καλείται να εξασφαλίσει  την εφαρμογή τους.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος ανέφερε πως οι ενστάσεις αφορούν :

-Τις διατάξεις που προβλέπουν ότι η απιστία και η απάτη με ηλεκτρονικό υπολογιστή σε βάρος του Δημοσίου θα διώκονται στο εξής όχι αυτεπάγγελτα αλλά μόνον μετά από μήνυση. Ανέφερε ως παράδειγμα για να καταδείξει το άτοπο των ρυθμίσεων, περίπτωση μεγάλης κατάχρησης σε Δήμο, όπου πρέπει ο δήμαρχος ή η δημαρχιακή επιτροπή να κάνουν μήνυση αλλιώς η υπόθεση δεν θα μπορεί να ερευνηθεί.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο