Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα Ζηλανδία : Ο μακελάρης δεν βρισκόταν στα «ραντάρ» των υπηρεσιών ασφαλείας

Νέα Ζηλανδία : Ο μακελάρης δεν βρισκόταν στα «ραντάρ» των υπηρεσιών ασφαλείας

Παρά τα σχόλιά του στο Διαδίκτυο, ο σφαγέας της Νέας Ζηλανδίας που δολοφόνησε πενήντα ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες άλλους, δεν βρισκόταν στο στόχαστρο των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας, παραδέχτηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Νέας Ζηλανδίας Αντριου Λιτλ, ο οποίος εκ του αξιώματός του επιβλέπει τις υπηρεσίες πληροφοριών, απέρριψε σήμερα τους ισχυρισμούς ότι ο ακροδεξιός εξτρεμισμός δεν βρισκόταν στο ραντάρ τους, μετά τις επιθέσεις σε δύο τεμένη στην Κράιστσερτς την Παρασκευή, όταν έχασαν τη ζωή τους 50 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι.

Ο Λιτλ δήλωσε στο Radio New Zealand ότι είναι σίγουρος και τον ικανοποιεί το γεγονός ότι η υπηρεσία πληροφοριών της χώρας (New Zealand Security Intelligence, NZSIS) επαγρυπνεί για όλες τις μορφές εξτρεμισμού.

«Εξετάζαμε την άνοδο της ακροδεξιάς»

«Τους τελευταίους εννιά μήνες εξέταζε συγκεκριμένα την άνοδο της alt right (σ.σ. της λεγόμενης «εναλλακτικής» δεξιάς) και των οπαδών της θεωρίας περί ανωτερότητας της λευκής φυλής», είπε ο νεοζηλανδός υπουργός Δικαιοσύνης. Είναι «προφανές», πρόσθεσε, ότι «σε όλο τον κόσμο» αυτές οι δύο τάσεις αποκτούν μεγαλύτερη ορμή.

Ο Λιτλ σημείωσε ακόμη πως παρότι ο φερόμενος ως δράστης του μακελειού στην Κράιστσερτς είχε κάνει σχόλια στο Διαδίκτυο που άφηναν να εννοηθούν οι προθέσεις του, φαίνεται πως τα έκανε σε κλειστές ομάδες στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, όπου το περιεχόμενο δεν ήταν προσβάσιμο σε μη μέλη.

«Οι υπηρεσίες μας δεν παρακολουθούν κάθε δραστηριότητα στο Διαδίκτυο, κάθε ώρα της ημέρας», σημείωσε.

Ο ρόλος των υπηρεσιών πληροφοριών είναι να κάνουν με όσο μεγαλύτερη επάρκεια μπορούν τη διάκριση ανάμεσα στις αληθινές απειλές και τα χυδαία, προσβλητικά σχόλια χωρίς πραγματική πρόθεση μετουσίωσης σε πράξεις, τόνισε.

Ερευνα για τις υπηρεσίες πληροφοριών

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα διενεργηθεί έρευνα για τον τρόπο που ενήργησαν η NZSIS αλλά και η υπηρεσία που είναι αρμόδια για τις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών (Government Communications Security Bureau, GCSB).

Η διευθύντρια της NZSIS, Ρεμπέκα Κίτεριτζ, δήλωσε ότι καλωσορίζει αυτή την έρευνα.

Η υπηρεσία, διαβεβαίωσε η Κίτεριτζ, «έχει εντείνει τις προσπάθειές της για να διαμορφώσει καλύτερη εικόνα ως προς την απειλή που εγείρουν για τη Νέα Ζηλανδία ακροδεξιές εξτρεμιστικές οργανώσεις».

«Το πρόσωπο που διώκεται για φόνο δεν είχε ποτέ απασχολήσει τη NZSIS, δεν είναι γνωστό σε μας ή στην ομόλογη υπηρεσία μας της Αυστραλίας», πρόσθεσε η επικεφαλής της νεοζηλανδικής υπηρεσίας πληροφοριών, αναφερόμενη στον Μπρέντον Τάραντ.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024