Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα μηνύματα ΗΠΑ στην Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ

Νέα μηνύματα ΗΠΑ στην Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ

Τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κύπρου βρίσκονται στην ίδια ευθεία, σημειώνουν με σαφή τρόπο Ουάσιγκτον και Λευκωσία.

Τα μηνύματα που έστειλε τη Δευτέρα η νέα πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζούντιθ Γκέιλ Γκάρμπερ ερμηνεύονται και ως προμήνυμα των όσων ενδεχομένως λεχθούν κατά την αυριανή συνάντηση μεταξύ του Νίκου Αναστασιάδη και του Μάικ Πομπέο.

Η κυπριακή πλευρά άφησε να διαφανεί ότι επενδύει αρκετά στην αυριανή συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ.

Ειδικό μήνυμα στην Τουρκία

Πρώτον, είναι αυτή καθ’ αυτή η παρουσία του αμερικανού ΥΠΕΞ στην τριμερή συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.

Δεύτερον, είναι η συνάντηση Αναστασιάδη – Πομπέο, από την οποία ζητούμενο είναι μια τοποθέτηση από αμερικανικής πλευράς, η οποία να στέλνει ειδικό μήνυμα προς την Τουρκία σε σχέση με τις παραβιάσεις και προκλήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων της χθες, η πρεσβευτής Γκάρμπερ σημείωσε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εμφαντικά αναγνωρίσει -δημοσίως και κατ’ ιδίαν – το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη».

Η δήλωσή της ότι οι ΗΠΑ κάνουν αναφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας «δημοσίως και κατ’ ιδίαν» στέλνει συγκεκριμένο μήνυμα: ότι στις κατ’ ιδίαν επαφές με την Τουρκία επισημαίνεται το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει σε έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της.

«Εχουν ευθυγραμμιστεί τα συμφέροντα»

Η Τζούντιθ Γκ. Γκάρμπερ αναφερόμενη στις σχέσεις των δύο χωρών, είπε πως «τα συμφέροντα της Κύπρου και των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ανατολική Μεσόγειο – στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής – έχουν όλο και περισσότερο ευθυγραμμιστεί, και η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένας φίλος με πρόσθετη αξία και στρατηγικός εταίρος σε μια κρίσιμη περιοχή».

Λευκωσία και Αθήνα συντονίζονται και για μια δεύτερη εξίσου σημαντική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας, στην Αττάλεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κατρούγκαλος βρίσκεται από χθες στην Κύπρο και σήμερα θα έχει συνομιλίες με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η διαβούλευση των δύο υπουργών γίνεται ενόψει της συνάντησης στην Αττάλεια, κατά την οποία ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα μεταφέρει συγκεκριμένα μηνύματα στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πηγή: Philenews

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024