Ικανοποίηση για τους ρυθμούς με τους οποίους εξελίσσεται η κτηματογράφηση στη χώρα, τόσο σε επίπεδο προσέλευσης των πολιτών στην ψηφιακή πλατφόρμα της Κτηματολόγιο ΑΕ, όσο και στα κατά τόπους γραφεία εκφράζει η Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Ενδεικτικό είναι ότι η προσέλευση στο Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης, που λειτουργεί στο Γαλάτσι, ξεπέρασε και κάθε προσδοκία, καθώς σε λιγότερο από μία εβδομάδα περί τους 8.000 πολίτες έσπευσαν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Ελληνικό Κτηματολόγιο, ποσοστό 59,6% των εκτιμώμενων δικαιωμάτων σε όλη τη χώρα είναι σε εξέλιξη κτηματογράφησης, 7% είναι σε υπό ανάθεση σύμβαση, 2% είναι σε ειδικό καθεστώς Κτηματολογίου, καθώς περιλαμβάνει τα Επτάνησα, την Καλλιθέα και το Παλαιό Φάληρο, όπου είτε είχε γίνει κτηματογράφηση από παλιά, είτε η διαδικασία είναι για κάποιον λόγο «παγωμένη».

Τέλος, ποσοστό 31,4% είναι ήδη σε λειτουργία Κτηματολογίου.

Η εξέλιξη του Κτηματολογίου σήμερα σε % ποσοστά δικαιωμάτων

Δημαράς: Έως το καλοκαίρι του 2021 η Ελλάδα θα διαθέτει Κτηματολόγιο

Επίσκεψη στο Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης, στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου, πραγματοποίησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Δημαράς, συνοδευόμενος από μέλη της διοίκησης του Κτηματολογίου.

Ο κ. Δημαράς περιηγήθηκε στα περισσότερα γραφεία, συνομίλησε με πολίτες και άκουσε τους προβληματισμούς τους. Διατύπωσε, δε, την εκτίμηση ότι το καλοκαίρι του 2021 όλη η Ελλάδα θα διαθέτει Κτηματολόγιο.

«Αποτελεί μία πρόκληση για την πολιτική ηγεσία και εμένα προσωπικά, οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν για τις διαδικασίες, να εντοπίσουν την ιδιοκτησία τους στον χάρτη, αλλά και να υποβάλουν τη δήλωση ιδιοκτησίας τους και να μην αναγκάζονται να πηγαίνουν στις περιοχές τους. Και αυτό το στοίχημα φαίνεται ότι το κερδίζουμε, καθώς πριν καν συμπληρωθεί μία εβδομάδα, σχεδόν 8.000 άνθρωποι προσήλθαν στο Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης, δηλώνοντας επιτυχώς πολλαπλάσια δικαιώματα» σημείωσε ο υφυπουργός και κάλεσε τους πολίτες, οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν ακόμη στο κάλεσμα για δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους, να το κάνουν με ηλεκτρονικό τρόπο στην πλατφόρμα του Κτηματολογίου, ή αν αυτό δεν είναι εφικτό, στα κατά τόπους Γραφεία Κτηματογράφησης.

Σχετικά με τις παρατάσεις, υπενθύμισε πως ο νόμος δίνει τη δυνατότητα επέκτασης της προθεσμίας στους έξι μήνες για τους κάτοικους εσωτερικού και στους εννέα μήνες για τους κάτοικους εξωτερικού.

Επίσης, αναφέρθηκε στο ζήτημα της χρησικτησίας, καθώς στην περιφέρεια πολλές φορές δεν υπάρχουν τίτλοι, τονίζοντας πως στο Κτηματολόγιο υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες που αποτρέπουν τους επίδοξους καταπατητές, αφού θα πρέπει να αποδεικνύεται η εικοσαετής χρήση.

Σε σχέση, τέλος, με το Ε9, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος επισήμανε ότι θα πρέπει να προσκομίζεται (μαζί με άλλα έγγραφα) σε περίπτωση χρησικτησίας και ενημέρωσε ότι υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να δίνεται η δυνατότητα ψηφιακής υπενθύμισης και ενημέρωσης των πολιτών μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο