Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
WSJ: Ελλάδα και Ισπανία αυξάνουν τον κατώτατο μισθό παρά την υψηλή ανεργία

WSJ: Ελλάδα και Ισπανία αυξάνουν τον κατώτατο μισθό παρά την υψηλή ανεργία

Την αύξηση του κατώτατου μισθού τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Ισπανία σχολιάζει άρθρο της η Wall Street Journal, με τίτλο «Ελλάδα, Ισπανία, αυξάνουν τον κατώτατο μισθό παρά την υψηλή ανεργία»

Την αύξηση του κατώτατου μισθού τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Ισπανία σχολιάζει άρθρο της η Wall Street Journal, με τίτλο «Ελλάδα, Ισπανία, αυξάνουν τον κατώτατο μισθό παρά την υψηλή ανεργία», κάνοντας λόγο για ανορθόδοξη οικονομική πολιτική.

Ως παράδειγμα, φέρνει τη ζωή της Ευαγγελίας Κοσκινά, η οποία έλαβε μετά από έξι χρόνια την πρώτη της αύξηση. Όπως αναφέρει η ίδια στην WSJ, ανησυχεί ότι κάτι τέτοιο θα λειτουργήσει αρνητικά για την καφετέρια για την οποία εργάζεται.

«Η Ελλάδα, όπως και η Ισπανία, αποφάσισαν φέτος να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό, παρά την “κληρονομιά” της υψηλής ανεργίας που άφησε η ευρωπαϊκή κρίση. Και στις δύο χώρες, οι αριστερές κυβερνήσεις βάζουν στοίχημα- ενάντια στην οικονομικά ορθόδοξη πολιτική- ότι τέτοιες αυξήσεις θα είναι καλές για την ανάπτυξη και την απασχόληση, όπως και για την υποστήριξη των ψηφοφόρων», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η Ελλάδα αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 11% και η Ισπανία κατά 22%, από τα 736 στα 900 ευρώ.

«Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι ένας υψηλότερος κατώτατος μισθός είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται αυτές οικονομίες, όταν εκατομμύρια άνθρωποι πασχίζουν ακόμη να βρουν δουλειά, μετά την οικονομική ύφεση. Το ποσοστό ανεργίας πέφτει το τελευταίο διάστημα, αλλά παραμένει 18,5% στην Ελλάδα και 14,1% στην Ισπανία, σε σύγκριση με το 3,2% στη Γερμανία και το 3,6% στην Ολλανδία, σύμφωνα με την Eurostat. Στην ευρωζώνη, ο μέσος όρος του ποσοστού ανεργίας είναι 7,8% και στην ΕΕ 6,5%», επισημαίνει η Wall Street Journal.

«Μία απότομη αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να σταματήσει ή ακόμη και να ανατρέψει την τρέχουσα πτωτική τάση της ανεργίας. Μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αδήλωτης εργασίας, να βλάψει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην τόσο αναγκαία αύξηση των εξαγωγών», επισημαίνει ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η όποια ενίσχυση της καταναλωτικής δαπάνης θα είναι βραχυχρόνια, συμπληρώνει.

Η Wall Street Journal παρατηρεί ότι η οικονομία της Ελλάδας παραμένει η πιο εύθραυστη της ευρωζώνης, ενώ η ισπανική ανακάμπτει πιο ισχυρά. Παράλληλα, σημειώνει ότι στην Ισπανία οι εκλογές θα γίνουν στις 28 Απριλίου, ενώ στην Ελλάδα έως τον Οκτώβριο και συμπληρώνει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ- όπως και εκείνη της Ισπανίας- θέλει να αναδείξει τα φιλοεργατικά διαπιστευτήριά της.

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024