Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
«Προοδευτική συμμαχία» εξωτερικού αναζητά ο Τσίπρας

«Προοδευτική συμμαχία» εξωτερικού αναζητά ο Τσίπρας

Σε εκδήλωση που πραγματοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η ευρωομάδα της αριστεράς GUE/NGL για τις ευρωεκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα για τη δημιουργία συμμαχίας προοδευτικών δυνάμεων σε Πράσινους, Σοσιαλιστές και ριζοσπαστική Αριστερά, ελπίζοντας ότι ίσως στο εξωτερικό τα πάει καλύτερα από ό,τι στο εσωτερικό.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η ευρωομάδα της αριστεράς GUE/NGL για τις ευρωεκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα για τη δημιουργία συμμαχίας προοδευτικών δυνάμεων σε Πράσινους, Σοσιαλιστές και ριζοσπαστική Αριστερά, ελπίζοντας ότι ίσως στο εξωτερικό τα πάει καλύτερα από ό,τι στο εσωτερικό, όπου δεν αποδίδουν οι προσπάθειες διεμβολισμού του ΚΙΝΑΛ.

Ανοίγοντας τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για το μέλλον της ΕΕ ο Αλέξης Τσίπρας καταδίκασε το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία, λέγοντας: «Θα ήθελα πρώτα, και από αυτό το βήμα, να καταδικάσω με τον πιο απόλυτο τρόπο μια ακόμα αποτρόπαια πράξη της ακροδεξιάς τρομοκρατίας, αυτή τη φορά στη Νέα Ζηλανδία ότι σε μια χώρα μακρινή είναι αλήθεια, αλλά κανείς και καμία δεν είναι πλέον αρκετά μακριά. Kανείς και καμία δεν είναι ασφαλής από μανιασμένους δολοφόνους της φυλετικής, εθνοτικής, θρησκευτικής καθαρότητας, είτε στην Ούτογια της Νορβηγίας είτε στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Ισχυρότερα εργασιακά δικαιώματα»

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ενώπιον την ομάδας της ευρωπαϊκής Αριστεράς για να μιλήσει για την υποτιθέμενη μάχη που έδωσε κόντρα στη λιτότητα. Χωρίς ίχνος ντροπής, πιθανότατα γιατί θεωρεί ότι και την ευρωομάδα της Αριστεράς σανοφάγους, υποστήριξε: «Η δική μας προσπάθεια εδώ στην Ελλάδα για τερματισμό της λιτότητας συγκρούστηκε με τα τείχη της βίαιης αντίδρασης των Ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά τελικά καταφέραμε μέσα από σφοδρές συγκρούσεις αλλά και δύσκολους συμβιβασμούς, να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια.

»Ξεκινήσαμε να χτίζουμε ένα νέο κοινωνικό κράτος σε γερές βάσεις, επαναφέραμε την οικονομία μας σε τροχιά ανάπτυξης, με ισχυρότερα όμως εργασιακά δικαιώματα».

Προοδευτική συμμαχία εξωτερικού

Κατόπιν, ο πρωθυπουργός κάλεσε όχι μόνο την ευρωομάδα της Αριστεράς, αλλά και τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές σε μια προοδευτική συμμαχία εν όψει ευρωεκλογών και κόντρα στην ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό που έχουν την ίδια ιδεολογία, όπως είπε.

«Πάνω στο έδαφος της κρίσης σε αρκετές χώρες η ακροδεξιά πέτυχε να εκφράζει τον θυμό και την απογοήτευση των λαϊκών μαζών από τις κραυγαλέες αποτυχίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και της διαχείρισης της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Όμως η ακροδεξιά εκφράζει οργή και την απογοήτευση, αλλά ούτε στο ελάχιστο δεν εναντιώνεται στα πανίσχυρα συμφέροντα των ολιγαρχών. Παρουσιάζεται ως αντισυστημική δύναμη αλλά ούτε στο ελάχιστο δεν εναντιώνεται στο οικονομικό κατεστημένο. Ούτε στο ελάχιστο δεν αποπειράται να μετριάσει την κυριαρχία του κεφαλαίου επί της εργασίας. Το αντίθετο. Οπού αναλαμβάνει κυβερνητικές ευθύνες επιχειρεί τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις.

»Και μην ξεχνάμε ότι η ακροδεξιά μοιράζεται με τον νεοφιλελευθερισμό την ίδια κοινωνική φιλοσοφία. Την ίδια περιφρόνηση των αδύναμων, των νικημένων, την ίδια επιθυμία για τη συντριβή και την εκκαθάριση των μη προσαρμόσιμων.»

Σημείωσε, δε: «Χρειαζόμαστε μια ευρεία κοινωνική και πολιτική προοδευτική συμμαχία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για να αναχαιτίσουμε την ακροδεξιά και το νεοφιλελευθερισμό. Για να γίνουμε πειστικοί, πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα του διεθνισμού των νέων κοινωνικών κινημάτων και της ίδιας μας της ιστορικής κληρονομιάς.

»Να ξεφύγουμε από τον εθνοκεντρισμό και τον ιδιότυπο εθνικισμό κομματιών της Αριστεράς, που επιχειρούν να απαντήσουν στην άνοδο της Ακροδεξιάς με τον πιο αυτοκαταστροφικό και βλαπτικό τρόπο. Και να καλέσουμε με αυτοπεποίθηση και τόλμη όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, από τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές, που επανατοποθετούνται πολιτικά, μέχρι τους ριζοσπάστες της αριστεράς, σε ένα μεγάλο, ενωτικό μέτωπο για την Ευρώπη των πολλών.»

Για έναν αριστερό προοδευτικό πόλο – Ομιλία στην εκδήλωση της GUE/NGL

Η ευρωπαϊκή Αριστερά έχει στρατηγική: Την Ευρώπη των πολλών. Μια ενωμένη, δημοκρατική Ευρώπη, αναγεννημένη στη βάση ενός νέου Κοινωνικού Συμβολαίου ισότητας, κοινωνικής ανάπτυξης και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Ομιλία στην εκδήλωση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και της Eυρωομάδας της Aριστεράς GUE/NGL για τις ευρωεκλογές.

Δημοσιεύτηκε από Alexis Tsipras στις Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024