Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπουρτζιού : Αυξάνει ο κίνδυνος για το φυσικό αέριο

Μπουρτζιού : Αυξάνει ο κίνδυνος για το φυσικό αέριο

Η στάση του προέδρου Αναστασιάδη στο θέμα των υδρογονανθράκων «αυξάνει τον κίνδυνο και μειώνει την ευκαιρία», σύμφωνα με τον Μπαρίς Μπουρτζιού, εκπρόσωπο του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Δεν υπάρχουν νέες ιδέες, είναι οι παλιές που ξανάρθαν, ανέφερε ο Μπαρίς Μπουρτζιού, εκπρόσωπος του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας πως εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά δηλώνει πως πρέπει να τεθούν νέες ιδέες αλλά δεν θέτει μία που να έχει τη στήριξη είτε της τουρκοκυπριακής πλευράς είτε της διεθνούς κοινότητας.

Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση από τον εκπρόσωπο του τουρκοκύπριου ηγέτη που ήταν καλεσμένος τη Δευτέρα σε εκπομπή ιδιωτικού τουρκοκυπριακού τηλεοπτικού σταθμού, αναφέρθηκε στο Κυπριακό και τους υδρογονάνθρακες.

«Αλλο ιδέες, άλλο σύγκλιση»

«Λέγεται ότι χρειάζονται νέες ιδέες. Πάντοτε υπάρχει ανάγκη για ιδέες, άλλο ιδέες όμως, άλλο σύγκλιση. Υπάρχει ιδέα πάνω στην οποία συγκλίνουν όλες οι πλευρές και τα ΗΕ; Εάν υπάρχει αυτή να συζητήσουμε», ανέφερε ο κ. Μπουρτζιού λέγοντας ότι αυτοί που μιλούν για την ανάγκη να υπάρξουν νέες ιδέες έχουν «χάψει» το δόλωμα που πέταξε ο κ. Αναστασιάδης για να προκαλέσει σύγχυση και σέρνουν σε κενά λόγια την κοινότητα μιλώντας για δήθεν νέες ιδέες.

«Δεν υπάρχουν νέες ιδέες. Υπάρχουν οι παλιές ιδέες που χτύπησαν στον τοίχο και γύρισαν πίσω. Δεν μπορούν να το πουν αυτό ξεκάθαρα, ας μιλήσουν καθαρά να γνωρίζει και ο λαός τί είναι αυτές οι νέες ιδέες για τις οποίες μιλούν. Λένε ότι πρέπει να τεθούν μόνο νέες ιδέες, αλλά δεν θέτουν μια ιδέα που θα τύχει στήριξης και από την κοινότητά μας και από την διεθνή κοινότητα» πρόσθεσε.

Ο Μπαρίς Μπουρτζιού επανέλαβε ότι το θέμα της πολιτικής ισότητας αποτελεί παράμετρο των ΗΕ και δεν μπορεί να συζητηθεί, υποστηρίζοντας ότι την απόσταση που είχαν καλύψει σε αυτό το ζήτημα και όσα ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε αποδεχθεί, τώρα προσπαθεί να τα απορρίψει.

«Εχει στριμωχθεί ο Αναστασιάδης… »

«Προσπαθεί τώρα να αλλοιώσει παρουσιάζοντας ως βέτο τη μία θετική ψήφο και την πολιτική ισότητα. Η μία θετική ψήφος είναι η εφαρμογή της πολιτικής ισότητας και διαμορφώνει την αποτελεσματική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων. Ενώ το βέτο είναι κάτι που αφορά τη φάση μετά τη λήψη της απόφασης. Δεν έχει σχέση το βέτο με την αποτελεσματική συμμετοχή.

»Σε αυτό το σημείο υπάρχει ένας Αναστασιάδης που έχει στριμωχθεί τόσο στη δική του κοινότητα όσο και στη διεθνή. Ωστόσο και σε μας υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να βγάλουν το γιλέκο του ενόχου από τον Αναστασιάδη και να το βάλουν στη δική μας κοινότητα» τόνισε ο κ. Μπουρτζιού.

Ο τουρκοκυπριακός «λαός», είπε ο κ. Μπουρτζιού, γνωρίζει ότι ο ηγέτης του δίδει δίκαιο αγώνα, προσθέτοντας ότι αυτός που έχει πρόβλημα είναι η ελληνοκυπριακή ηγεσία. «Το πρόβλημα δεν είναι στις παραμέτρους του ΟΗΕ ή στο μοντέλο της ομοσπονδίας, το θέμα είναι να κάνει αυτό που πρέπει η ελληνοκυπριακή ηγεσία. Δεν υπάρχει κάποιος που δεν το βλέπει και δεν το καταλαβαίνει αυτό» υπογράμμισε.

Ο «κουφός θόρυβος για τις εκλογές»

Οσοι λένε ότι ο στόχος της ομοσπονδιακής λύσης πέθανε, το λένε σκόπιμα για να προκαλέσουν σύγχυση στον κόσμο, ανέφερε ο κ. Μπουρτζιού, λέγοντας ότι αυτή που προσπαθούν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι ο Μουσταφά Ακιντζί ενεργεί λάθος, το κάνουν για να ξεσηκώσουν τον κόσμο, είναι ένας κουφός θόρυβος για τις «προεδρικές εκλογές», κατά την έκφρασή του.

Σύμφωνα με τον κ. Μπουρτζιού, η ομοσπονδιακή λύση έγινε για πρώτο φορά αποδεκτή στις Συμφωνίες Κορυφής Μακαρίου – Ντενκτάς 1977 και επαναβεβαιώθηκε στη συμφωνία Κυπριανού – Ντενκτάς το 1979 και περιέχεται, πιο περιεκτικά από ποτέ μέχρι σήμερα, στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 που υπέγραψαν οι Αναστασιάδης και Ερογλου.

Διερωτήθηκε, δε, εάν όλα αυτά είναι παγίδα, τότε γιατί η υπογραφή του Ντερβίς Ερογλου βρίσκεται στο κοινό αυτό ανακοινωθέν. Είτε το υπέγραψε χωρίς να το πιστεύει ο ίδιος είτε σήμερα ο ίδιος ο κ. Ερογλου κάνει τις δηλώσεις που κάνει για να δημιουργήσει μια νέα ομάδα στήριξης, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του κ. Ακιντζί, λέγοντας ότι είναι λάθος να νομίζει κάποιος πως ο κόσμος είναι ηλίθιος.

Απόφαση χωρίς τους Τουρκοκύπριους για τους υδρογονάνθρακες

Για το θέμα των υδρογονανθράκων, ο Μπαρίς Μπουρτζιού είπε ότι ο κ. Ακιντζί είχε προειδοποιήσει για τα μονομερή βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς από το 2015, προσθέτοντας ότι η στάση του προέδρου Αναστασιάδη στο θέμα αυτό «αυξάνει τον κίνδυνο και μειώνει την ευκαιρία» για να μετατραπεί σε πεδίο συνεργασίας.

Οσον αφορά την απόφαση της Βουλής για τη δημιουργία του ταμείου υδρογονανθράκων, είπε ότι είναι απόφαση που λήφθηκε από τους Ελληνοκύπριους, χωρίς τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων. Αυτό λένε και οι ψύχραιμοι πλέον στη δική του κοινότητα, συμπλήρωσε.

Πηγή: philenews

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024