Εχουν περάσει οκτώ μήνες από την στιγμή που η κυβέρνηση, η οποία απέδωσε τους νεκρούς στην αυθαίρετη δόμηση, υποσχέθηκε κατεδαφίσεις-αστραπή ώστε να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα.

Και ύστερα από οκτώ μήνες, πού βρισκόμαστε; Στο σημείο μηδέν, ενώ οι κάτοικοι έχουν προβεί σε προσφυγές και κατηγορηματικά αρνούνται και διαψεύδουν το κυβερνητικό αφήγημα, υποστηρίζοντας ότι παρά το χάος όσον αφορά τούς όρους δόμησης στην περιοχή του Ματιού, οι νεκροί δεν οφείλονται στην όποια μορφολογία του αστικού τοπίου, που έχει διαμορφωθεί εδώ και 10ετίες, αλλά στα εγκληματικά λάθη της κυβέρνησης. Γεγονός που επιβεβαίωσε και το πόρισμα – καταπέλτης των εισαγγελέων, το οποίο στην ουσία «ξεγύμνωσε» τους χειρισμούς του κρατικού μηχανισμού.

Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, λοιπόν, για μια σειρά ενεργειών προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο της αυθαιρεσίας και παρά τις μεγαλοστομίες, ειδικά των αρμοδίων Ρένας Δούρου και Χρήστου Σπίρτζη, φαίνεται πως το αφήγημα της… μπουλντόζας κατέρρευσε. Κι αυτό, διότι από τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου μέχρι και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 30 κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Αττική.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» ο προγραμματισμός προέβλεπε να κατεδαφιστούν «το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα» 3.200 αυθαίρετα που βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις και στη ζώνη αιγιαλού. Το είχε, μάλιστα, δηλώσει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις 7 Αυγούστου.

Ωστόσο, οκτώ μήνες μετά την τραγωδία στο Μάτι τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει και πολύ καθώς οι εξαγγελίες φαίνεται πως έμειναν στα λόγια, ενώ στο μεταξύ διάστημα το σχέδιο νόμου για τις οικιστικές πυκνώσεις που αναμένεται να κατατεθεί εντός του Μαρτίου στη Βουλή, προβλέπει τη διατήρηση των δασικών αυθαιρέτων έως και τα 40 χρόνια.

Κατά τις ίδιες πηγές, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, κατά το β’ εξάμηνο του 2018 και μέσω απευθείας αναθέσεων έχει κατεδαφίσει 20 αυθαίρετα κτίσματα και κατασκευές, οι οποίες βρίσκονταν στις περιοχές Σαρωνίδα, Αγριλέζα (Λαύριο), Γραμματικό, Μάνδρα, Σπάτα, Αίγινα, Μαραθώνα, και στο Άλσος Φιλαδέλφειας.

Πρόκειται για επεκτάσεις συμβάσεων αλλά και κάποιες νέες συμβάσεις, ο,τι δηλαδή προβλέπεται στην τροπολογία του ΥΠΕΝ με την οποία δίνεται η δυνατότητα επέκτασης υφιστάμενων συμβάσεων με σκοπό την παροχή υπηρεσιών κατεδάφισης αυθαιρέτων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει προχωρήσει σε δέκα κατεδαφίσεις κατά το ίδιο διάστημα, οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει στο παραλιακό μέτωπο 35ου – 70ου χλμ. Αθηνών – Σουνίου.

Τα κτίσματα που αναμένεται να κατεδαφιστούν βρίσκονται στις περιοχές Μέγαρα, Μάνδρα, Κινέτα, Πόρτο Γερμενό, Ψάθα, Νέα Πέραμο, ενώ η χρηματοδότησή τους πρόκειται να γίνει από το Πράσινο Ταμείο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο