Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εσπασε τελικά η ομερτά...

Εσπασε τελικά η ομερτά…

Η διαιτησία και η ΕΟΚ είναι πλέον το πρόβλημα κι όχι η αποχώρηση του Ολυμπιακού. Αυτό για τον Γιώργο και τον Παναγιώτη Αγγελόπουλο είναι μια πρώτη μεγάλη νίκη.

Ο Ολυμπιακός την πραγματική του μάχη τη δίνει στην Ελλάδα: η απόφασή του να φύγει από τον ημιτελικό του κυπέλλου Ελλάδος και η απειλή του να μην κατεβεί ούτε στο ντέρμπι του πρωταθλήματος, που είναι στο πρόγραμμα σε λίγες μέρες έχουν ήδη μια ευεργετική επίδραση. Εσπασαν την ομερτά που χαρακτήριζε όλο αυτό τον σιωπηλό κόσμο του μπάσκετ.

Μια πρώτη νίκη

Θα θυμόσαστε φαντάζομαι ότι μετά την αποχώρηση του Ολυμπιακού από τον ημιτελικό του κυπέλλου υπήρξε μια μεγάλη προσπάθεια να περιοριστεί η συζήτηση στο ζήτημα της τιμωρίας του Ολυμπιακού και στο αν ένας υποβιβασμός του θα είχε επίπτωση και στην παρουσία του στην Ευρωλίγκα – το όλο θέμα είχε γίνει μια προσπάθεια να περάσει ως «ένας καυγάς κακομαθημένων παραγόντων», για να θυμηθούμε και την αχαρακτήριστη εκείνη ανάγνωση του προβλήματος από τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γιώργο Βασιλειάδη. Ένα μήνα αργότερα η ατζέντα έχει αλλάξει θεαματικά: η διαιτησία και η ΕΟΚ είναι πλέον το πρόβλημα κι όχι η αποχώρηση του Ολυμπιακού. Αυτό για τον Γιώργο και τον Παναγιώτη Αγγελόπουλο είναι μια πρώτη μεγάλη νίκη.

Μια συγκεκριμένη ομάδα

Ξαφνικά, αλλά όχι χωρίς αιτία, άνοιξαν τα στόματα. Την αρχή έκανε ο πρώην διαιτητής Σωτήρης Λαϊνιώτης, από την Πάτρα, ένας έντιμος άνθρωπος που έπαιξε και Ευρωλίγκα και για τον οποίο δεν είχε ακουστεί ποτέ το παραμικρό. Ο Λαϊνιώτης, αφού στάθηκε στο παράδοξο να διοικούν την διαιτησία στην Ελλάδα οι ίδιοι άνθρωποι είκοσι χρόνια, εξήγησε το πώς δια μέσου αποκλεισμών γίνεται ένα πιλοτάρισμα ώστε να παίζουν στα ντέρμπι οι ίδιοι και οι ίδιοι. «Τους εξυπηρετεί στην αρμόδια επιτροπή να υπάρχει αποκλεισμός (σ.σ των Ελλήνων διαιτητών που παίζουν στην Ευρωλίγκα…) γιατί δημιουργείται μια συγκεκριμένη ομάδα διαιτητών, που σφυρίζουν σε αυτά τα παιχνίδια. Είναι ξεκάθαρο ότι θέλουν να ελέγχουν την κατάσταση. Ο κύριος Συμεωνίδης είναι πρόεδρος της ΚΕΔ πάνω από 20 χρόνια. Δεν τον ενδιαφέρει η διαιτησία και το μπάσκετ, τον ενδιαφέρουν κάποια άλλα πράγματα. Εγώ είχα αποκλειστεί μαζί με κάποιους άλλους που δεν ήταν στο σύστημα. Ήμασταν εκτός πλέι οφ με το έτσι θέλω. Συνέβαινε πάντα αυτό. Ήθελαν την δική τους ομάδα διαιτητών σε αυτά τα παιχνίδια. Από τους 18 διεθνείς έπαιζαν οι 8» είπε προσθέτοντας και πολλά άλλα που σε μια κανονική χώρα θα έδιναν υλικό σε εισαγγελείς.

Στη συνέχεια άνθρωποι του μπάσκετ, όπως ο Βασίλης Ντάκουρης αποκάλυψαν σοβαρότατες παρατυπίες που έχουν σχέση με τον τρόπο πληρωμής των διαιτητών φωτίζοντας μια άλλη διάσταση του προβλήματος: ο Ντάκουρης ισχυρίστηκε, βασιζόμενος στον προϋπολογισμό της ΕΣΚΑ, ότι χρήματα της ΕΣΚΑ πάνε σε διαιτητές στους οποίους η ΕΟΚ χρωστάει λεφτά. « Η ΕΟΚ χρωστά χιλιάδες ευρώ στους διαιτητές. Ποιος είναι ο τρόπος να γλιτώσει χρήματα; Να τους διασπάσει, να μην δημιουργηθούν «πυρήνες» διαιτητών που απαιτούν εξόφληση, όπως έγινε με τους 11 πρώτους, τους οποίους αναγκάστηκε να πληρώσει άμεσα, για να μην φτάσει στα δικαστήρια» εξήγησε κάνοντας κατανοητό ότι υπάρχουν πληρωμένοι και απλήρωτοι – με ό,τι αυτό συνεπάγεται!

Τα είπε όλα ο Ζούπας

Τέλος άρχισαν εντός του ΕΣΑΚΕ να λέγονται φοβερά πράγματα: στο τελευταίο του ΔΣ το αληθινό ενδιαφέρον δεν είχαν οι ατάκες για κινέζους, αλλά οι καταγγελίες της Κύμης, του Ρεθύμνου, του Προμηθέα, του Αρη κτλ. Ο πρόεδρος του Προμηθέα, ο κ. Λιόλιος, είπε ότι «το πρόβλημα δεν είναι ο διαιτητής, αλλά αυτοί που τον ορίζουν. Πληρώνουμε παρατηρητές και δεν παίρνουμε τις εκθέσεις τους. Αυτοί που είναι στην ΚΕΔ ορίζουν και παρατηρητές» και ότι «υπάρχουν 120 διαιτητές αξιολογημένοι στην Α1 και σφυρίζουν 30-40».  Ο πρόεδρος του Ρεθύμνου κ. Ζομπανάκης είπε ότι «είμαστε μια ανάσα από το να παρέμβει η δικαιοσύνη στη διαιτησία», ενώ ακούστηκε και ότι η ίδια η ΚΕΔ της ΕΟΚ είναι παράνομη γιατί δεν είναι διεθνείς και οι τέσσερις, που την αποτελούν, αλλά και παράτυπη διότι έπρεπε να είναι πενταμελής και δεν είναι. Στο ίδιο ΔΣ εμφανίστηκε και ο κ. Ζούπας του Αμύντα, που ως εκπρόσωπος της Α2 και μέλος της ομοσπονδίας (!) είπε ότι οι διαιτητές τα παίρνουν και μάλιστα κάποιοι έχουν και μισθό, αλλά όλοι τους θέλουν και τους ψάχνουν. Από την τεράστια φασαρία ξύπνησε (κάλιο αργά παρά ποτέ…)  κι ο Βασιλειάδης που πλέον δεν μιλάει για κακομαθημένους παράγοντες, αλλά καλεί την ΕΟΚ να αποδείξει ότι δεν είναι αυτή το πρόβλημα του μπάσκετ. Μεσοβέζικο είναι κι αυτό ως δήλωση, αλλά είναι ένα βήμα: μόλις του σκάσει το πρωτάθλημα στα χέρια θα πάρει και πρωτοβουλίες σοβαρότερες.

Δεν λύγισε και επιμένει

Ο ΕΣΑΚΕ έκανε προτάσεις για τη διαιτησία – δεν ικανοποιούν πιστεύω τον Ολυμπιακό, αλλά κι αυτό μαρτυρά ότι όλοι αποδέχονται το πρόβλημα: πριν από ένα μήνα τέτοιο δεν υπήρχε. Ο Αρης ζητά μια νέα ΚΕΔ, υπό τον ΕΣΑΚΕ, όπως στην Ισπανία – οι περισσότεροι συμφωνούν ότι πρέπει να φύγουν πολλοί από αυτούς που τυραννάνε το μπάσκετ εδώ και χρόνια.Ο χώρος πρέπει να ξεβρωμίσει, το ακους παντού και από όλους.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Ολυμπιακός δεν λύγισε και επιμένει: το ντέρμπι με τον ΠΑΟ πάει για αναβολή – όλοι προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο. Τι χρειάζεται τώρα; Πρώτα από όλα αντοχή στα ψέματα που ακούγονται. Διακινείται π.χ ένα παραμύθι ότι τάχα μου δεν μπορούν να ρθουν ξένοι διαιτητές μεσούσης της περιόδου, ότι στο ποδόσφαιρο για να ρθούν υπήρχε προεργασία μηνών κτλ. Δεν ισχύει τίποτα. Στο ποδόσφαιρο όντως ο Ολυμπιακός είχε ζητήσει ξένους διαιτητές πρώτος και πολλούς μήνες πριν εμφανιστεί ο Μπορμπαλάν στον τελικό του κυπέλλου, αλλά η απόφαση να ρθει ο Μπορναλάν πάρθηκε από τον Περέιρα μια εβδομάδα πριν τον τελικό. Μάλιστα πρώτα βρέθηκε ο Ισπανός διαιτητής και μετά τροποποιήθηκε ο σχετικός κανονισμός – και η ΑΕΚ, που ήταν κατά του ερχομού των ξένων το είχε καταγγείλει. Η τροποποίηση έγινε όχι από το ΔΣ της ΕΠΟ, αλλά από τη Γραμματεία έκτακτων θεμάτων που αποτελούν πέντε άνθρωποι και πέρασε με ψήφους 3-2. Μην κάνουμε τα πράγματα να μοιάζουν με αστροφυσική: μιλάμε για κάτι απλό. Αν στην ΕΟΚ το θέλουν μπορεί να το κάνουν αύριο το πρωί, αν δεν το θέλουν πρόβλημα τους, αλλά δεν χρειάζεται να λένε ψέματα.

Τίτλοι και υποβιβασμοί

Ο Ολυμπιακός έχει μια μεγάλη δυσκολία: δεν έχει την συμπάθεια της FIBA – ούτε ο Πατρίκ Κομνηνός, ούτε ο Ανδρέας Ζαγκλής δείχνουν διάθεση να τον βοηθήσουν. Αν σηκωθεί και φύγει από το πρωτάθλημα όμως ανοίγει ένα παράθυρο, που η FIBA τρέμει: το παράθυρο της αποχώρησης κι άλλων ομάδων από τα εθνικά τους πρωταθλήματα, γεγονός που θα επιτρέψει μελλοντικά στον Μπερτομέου να κάνει πράξη το όνειρό του και να βάλει τα ματς της Ευρωλίγκας το Σαββατοκύριακο. Η γνώμη μου είναι ότι η FIBA θα αναγκαστεί να παρέμβει, έστω συμβουλευτικά, αλλά κι αυτό δεν θα πρέπει να προβληματίζει τον Ολυμπιακό, που, εδώ που έφτασε, πρέπει να τραβήξει το πράγμα όσο μπορεί. Και να ετοιμάζεται για την Αδριατική Λίγκα που σίγουρα θα είναι και τηλεοπτικά περισσότερο ενδιαφέρουσα από το ελληνικό πρωτάθλημα.

Στο μεταξύ ζητούνται εισαγγελείς: για να ασχοληθούν με τις καταγγελίες των παραγόντων και να φωνάξουν και όποιον άλλο ξέρει να πει κάτι ιστορίες για καφετέριες στα βόρεια προάστια που κρίνανε τίτλους, ανόδους και υποβιβασμούς…

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024