Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ομολογία Βούτση για Μάτι: Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, έγιναν λάθη

Ομολογία Βούτση για Μάτι: Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, έγιναν λάθη

«Είναι σαφές ότι πέραν των ασύμμετρων καταστάσεων πχ. του καιρού και των αυθαιρεσιών που είναι πάγιες, ο τρόπος που επελέγη για να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα ήταν λανθασμένος» τόνισε ο πρόεδρος τη Βουλή για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Στην παραδοχή ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την τραγωδία στο Μάτι και ότι έγιναν λάθη, προχώρησε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μετά τη δημοσιοποίηση του εισαγγελικού πορίσματος στο οποίο περιγράφονται με σοκαριστικό τρόπο οι τραγικές ολιγωρίες, η ασυνεννοησία και το αλαλούμ μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών.

«Αυτή η τραγωδία στοίχειωνε και θα στοιχειώνει την ελληνική κοινωνία. Είναι σαφές ότι πέραν των ασύμμετρων καταστάσεων πχ. του καιρού και των αυθαιρεσιών που είναι πάγιες, ο τρόπος που επελέγη για να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα ήταν λανθασμένος. Υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία έχουν γίνει λάθη: λάθη εκτιμήσεων, προβλήματα στην επικοινωνία μεταξύ των δυνάμεων, λανθασμένη εκτίμηση για το κλείσιμο της Λ. Μαραθώνος», επεσήμανε ο Νίκος Βούτσης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 .

Ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η Πολιτεία έχει σκύψει επάνω από τους πυρόπληκτους και συνολικά την περιοχή, τονίζοντας πάντως ότι «δεν μπορεί να ξαναχτιστεί όπως ήταν, με στενά δρομάκια και σπίτια το ένα επάνω στο άλλο», αναφέροντας ότι υπάρχουν άλλες 100 περιοχές στην Ελλάδα «σαν το Μάτι».

Οι πολιτικές ευθύνες υπάρχουν

«Οι πολιτικές ευθύνες υπάρχουν, είχαν αναληφθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αλλά και από Υπουργούς και ύστερα υπήρξε μια αποκατάσταση και σε πόστα ευαίσθητων υπηρεσιών, όπως στην Πολιτική Προστασία», ανέφερε ο κ. Βούτσης, συμπληρώνοντας ότι «ο έλεγχος για τις επιχειρησιακές ευθύνες έγινε από την επόμενη ημέρα και συνεχίζει να παραμένει ανοιχτός».

Σε ότι αφορά την βραδιά της τραγωδίας, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «ο Πρωθυπουργός επέστρεψε εσπευσμένα διότι επρόκειτο για μια μεγάλη καταστροφή. Μετά από την συγκρατημένη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, μετά από δύο ώρες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μίλησε για πολλούς νεκρούς. Το μόνο που αποκλείεται είναι ο Πρωθυπουργός ή οι Υπουργοί να γνώριζαν κάτι για το μέγεθος της τραγωδίας και να προσπαθούσαν να το αποκρύψουν».

«Η εκκένωση των χώρων θα μπορούσε να γίνει νωρίς»

Όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής, «εκκένωση των περιοχών θα μπορούσε να γίνει νωρίς και στην βάση εκτιμήσεων πχ. στις πέντε η ώρα και όχι στις επτά, οπότε ήταν σε πλήρη εξέλιξη η φωτιά», ενώ προσέθεσε ότι υπήρχαν διαχρονικά προβλήματα που δεν είχαν αντιμετωπιστεί, όπως η πυκνή φύτευση στην Λ. Μαραθώνος.

«Ασπίδα» στην Ρένα Δούρου

«Η στοχοποίηση που έγινε στην Ρένα Δούρου, όπως και για την Μάνδρα, είναι άδικη», τόνισε ο κ. Βούτσης  συμπληρώνοντας ότι πρώτη εκείνη ζήτησε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για όσα συνέβησαν, αναφέροντας ότι «η Ρένα Δούρου έχει ζητήσει «συγγνώμη» από τον Αύγουστο για όσα συνέβησαν».

Το πόρισμα για την Πολιτική Προστασία

«Μας έχει παραδοθεί το πόρισμα της Επιτροπής που είναι αναλυτικό για την νέα Πολιτική Προστασία, το οποίο θα έρθει μέσα στον Μάρτιο στην Βουλή, για να γίνει μια συστηματική συζήτηση, ώστε το νέο πλαίσιο Πολιτικής Προστασίας να μπορεί να αντιμετωπίζει και προληπτικά τέτοιες απειλές», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Όπως ανάφερε, «το πόρισμα δεν αναφέρεται σε νυν πολιτικά πρόσωπα. Εάν η ίδια η Δικαιοσύνη κινηθεί σε μια τέτοια κατεύθυνση, μπορεί να γίνει μια τέτοια εξέταση του πορίσματος, αλλά με την έννοια της επιχειρησιακής ευθύνης, δεν υπάρχουν υπουργικές ευθύνες».

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024