Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι διάλογοι της ντροπής: «Να καούν ρε φίλε - Ερχονται το κέρατό μου - Τα πυροσβεστικά δεν είναι ταξί»

Οι διάλογοι της ντροπής: «Να καούν ρε φίλε – Ερχονται το κέρατό μου – Τα πυροσβεστικά δεν είναι ταξί»

Πλήρης διάλυση του κρατικού μηχανισμού στο Μάτι. Ανθρωποι κάηκαν ζωντανοί γιατί κανείς δεν μπορούσε να τους βοηθήσει. Είτε γιατί δεν μπορούσε, είτε γιατί δεν ήθελε

Οι σοκαριστικοί διάλογοι που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα από το πόρισμα των εισαγγελέων επιβεβαίωσαν τη διάλυση του κρατικού μηχανισμού στις 23 Ιουλίου 2018. 100 άνθρωποι κάηκαν κι εκατοντάδες τραυματίστηκαν εξαιτίας της πλήρους ασυνεννοησίας που επικράτησε. Το απόλυτο χάος στην Πυροσβεστική και την Αστυνομία, παντελώς απούσα η Πολιτική Προστασία, ο δήμος Μαραθώνα εξαφανισμένος ενώ η Ρένα Δούρου και η Περιφέρεια απλά… μετρούσε τις επιπτώσεις από τη στραβή στη βάρδια της.

Και όλοι αυτοί την επόμενη ημέρα πήγαν στη δουλειά τους σα να μη συνέβη τίποτε, κάποιοι συνεχίζουν να κυβερνούν, η Περιφερειάρχης διεκδικεί την ψήφο μας, ουδείς έχει ζητήσει συγγνώμη.

Ας δούμε ξανά τους διαλόγους για να καταλάβουμε όλοι πως χάθηκαν τόσες ανθρώπινες ζωές.

Ποιος τα διαχειρίζεται;

Ερμής Αθηνών προς Αξ. Υπηρεσίας του 199: «Ρε, καταλαβαίνεις τι σου λέμε τόση ώρα; Σας καλώ τόση ώρα να ρίξουν τα εναέρια, γιατί δεν μπορεί να πιάσει βόρεια-βορειοδυτικά, έχει πιάσει κορυφογραμμή και δεν μου απαντάει κανένας. Γυρνάμε σε σας και δεν μου απαντάει ούτε από σας».

Αξιωματικός του 199: «Δεν έχετε ασύρματο να μιλήσετε με τα εναέρια;»

Eρμής Αθηνών: «Όχι, όχι και δεν τα διαχειρίζομαι εγώ τα εναέρια».

Αξιωματικός 199: «Ποιος τα διαχειρίζεται;»

Eρμής Αθηνών: «Δεν ξέρω ποιος τα διαχειρίζεται, καλούσαν τον ποιος τα διαχειρίζεται, εγώ μιλάω με το κέντρο και δεν απαντάτε…»

Φέρε άτομα

Όπως λένε οι εισαγγελείς, η ως άνω εσφαλμένη αντίληψη που είχαν οι χειριστές – τηλεφωνητές στο 199 και τα λοιπά όργανα του ΕΣΚΕ είναι προφανές ότι είχε επιπτώσεις στην κινητοποίηση των αναγκαίων πυροσβεστικών δυνάμεων και ήταν ένας από τους κυριότερους λόγους στους οποίους οφειλόταν η καθυστερημένη επέμβαση των δυνάμεων και η αποτυχία κατάσβεσης στο αρχικό στάδιο αλλά και στην εξέλιξή της.

Στις 19.00 αξιωματικός επιχειρήσεων του ΕΣΚΕ/199 ζήτησε από τη Γραμματεία να του φέρει 2-3 τηλεφωνητές ακόμη λέγοντας «φέρε δύο άτομα ακόμη τρία για τηλεφωνητές, γίνεται χαμός. «Εχουμε θέμα, δεν ξέρουμε σε ποιον να διαβιβάσουμε πλέον συμβάντα, είναι όλοι μποτιλιαρισμένοι, δεν έχουμε εικόνα, τι γίνεται κι αν μπορεί να περάσει κανένας.

Δεν είμαστε ταξί

Οι πολίτες καλούσαν και ζητούσαν πληροφορίες ή οδηγίες γιατί βρίσκονταν σε κίνδυνο. Λόγω της έλλειψης ικανού αριθμού χειριστών – τηλεφωνητών σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό συμβάντων διαπιστώθηκαν απρεπείς συμπεριφορές.

Χαρακτηριστικός ο διάλογος:  «Ερχονται κυρία μου έρχονται, το κέρατό μου έρχονται».

«Αυτό σας λέω κυρία μου, ότι μπορούμε κάνουμε δέκα, πέντε αυτοκίνητα, είκοσι έρχονται, μακάρι να γεννήσουμε κι άλλα».

«Δεν κατάλαβα το ύφος σας κύριε»… Όχι όχι τι είσαστε εσείς, τι δεν καταλάβατε πολίτης είμαι, έχετε υποχρέωση, τι είσαστε, μαγαζί σας είναι η Πυροσβεστική δεν το κατάλαβα…»

«Κι εγώ δεν κατάλαβα… εντάξει δεν είναι ταξί να το παραγγείλουμε, κινδυνεύει κάποιος, μπορεί να κινδυνεύει κάποιος άνθρωπος, θα το δούμε έτσι; Θα ‘ρθει».

Και συνεχίζουν: «Καπνό στην Αττική ο καπνός, μην παραπονιέστε και φωνάζετε όλοι»

Οι άνθρωποι καίγονταν και στο 199 δεν ήξεραν τι να κάνουν…

Ο παππούς θα πεθάνει. Χεστήκαμε

Στη συνέχεια το πόρισμα αναφέρει: Όμως ανάλογη ήταν η συμπεριφορά και απέναντι σε εμπλεκόμενους φορείς, όπως λ.χ. σε συνομιλία με την Αμεση Δράση:

«Θέλω τροχαία στα φανάρια στη διασταύρωση στη Ραφήνα. Στη Ραφήνα έχω φωτιές από εκεί πέρα. Τι είναι αυτό στο Νέο Βουτζά, χεστήκαμε. Ο παππούς θα πεθάνει εκεί μέσα, Μαλάκα είναι να πεθάνει ο παππούς. Θέλω τροχαία στη διασταύρωση για Ραφήνα».

Να καούν ρε φίλε

Μόνο να καταδειχθεί εμφατικά η στάση ευτυχώς ας μπει ορισμένων οργάνων του ΠΣ, παρατίθεται και η συνομιλία του Αξιωματικού του ΠΣ με τον αξιωματικό υπηρεσίας του 199 όταν είπε χαρακτηριστικά για τους κινδυνεύοντες στην περιοχή της Κινέττας: «Τώρα να καούν για να βάλουν μυαλό ρε φίλε. Ναι μπορεί να έχουμε πενήντα νεκρούς για πλάκα για τον κάθε βλάκα τώρα. Τα όρνια να μείνουν εκεί…».

Το ΠΣ λάμβανε, λέει το πόρισμα, κλήσεις στο 199 από πολίτες που ανέφεραν σοβαρά και κρίσιμα περιστατικά σχετικά με ανθρώπους που κινδύνευε η ζωή τους από την εξελισσόμενη πυρκαγιά στους οικισμούς του Νέου Βουτζά, Μάτι, Κόκκινο Λιμανάκι. Στις περισσότερες περιπτώσεις αντί να προωθηθούν πυροσβεστικές δυνάμεις στις συγκεκριμένες διευθύνσεις των κινδυνευόντων ατόμων για τη διάσωσή τους, δεν προέβη προσπάθεια διάσωσης ατόμων από πυρκαγιά αλλά διαβίβαζε τα περιστατικά αυτά στις αναρμόδιες αστυνομικές δυνάμεις που και δεν είχαν αρμοδιότητα και γνώση και μέσα για να κάνουν διάσωση.

Με μωρό 13 μηνών

Είναι σημαντικό ότι οι κάτοικοι έπαιρναν από τις 18.13 τηλέφωνο ότι καίγονται, άρα όλοι γνώριζαν ότι είναι σε εξέλιξη η τραγωδία και δεν έπρεπε να φτάσουμε έξι ώρες μετά για να κάνει το σόου ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί.

Γυναίκα τηλεφωνεί: «Γύρω – γύρω τώρα καίγονται όλα, θα έχουν καεί όλα κι εμείς είμαστε μέσα έχει πολύ καπνό. Χάλασε το αυτοκίνητό μας, κάηκε τι λέτε τώρα;»

Και ο χειριστής απαντά: «Σιγά – σιγά προς την παραλία δεν μπορείτε να πάτε; Εχετε αυτοκίνητο»; Και μια γυναίκα απαντά: «Όχι ρε, παιδιά αφού έχω μωρό 13 μηνών και πόσο θα αναπνεύσει λίγο, δεν ξέρω κάντε κάτι.

Ο ίδιος χειριστής λέει: «Αυτή η κυρία δεν γίνεται να πάρει τηλέφωνο το εκατό να πάει ένα περιπολικό αυτά που είπε σε εσένα δεν μπορούσε να τα πει στο εκατό;»

Ακόμη, στην οδό Μυκόνου όταν πολίτης ειδοποίησε στις 18.57.03 το 199 για τον κίνδυνο που αντιμετώπιζαν τρεις γυναίκες στην ως άνω διεύθυνση όπου καίγονταν δέντρα έξω από το σπίτι και ζήτησε βοήθεια για τη διάσωση και μεταφορά τους σε ασφαλή περιοχή απάντησε ο τηλεφωνητής: «Ντάξει πάρα πολλά περιστατικά όμως που είναι έτσι αντίστοιχα με τα δικά σας, και κατασκηνώσεις προσπαθούμε να εκκενώσουμε και γίνεται χαμός». Και «Να σας πως, πάρτε και το 100 την αστυνομία αν μπορούν και αυτοί να κάνουν μεταφορά».

Τέλος, όταν κάποια γυναίκα υπάλληλος ξενοδοχείου ζήτησε από το 199 εξαιτίας του ότι καίγονταν τα αυτοκίνητα στο εξωτερικό πάρκινγκ του, την εκκένωση του, αυτό κάλεσε το ΚΕΠΠ για να διαβιβάσει στην Αστυνομία το περιστατικό.

Δεν ήξεραν ούτε που είναι η πυρκαγιά

Ενδεικτικός της έλλειψης συνεννόησης των αξιωματικών είναι η εξής συνομιλία: «Να σε ρωτήσω κάτι, η Νέα Μάκρη, η φωτιά της Νέας Μάκρης είναι η φωτιά του Νταού;»

Για να λάβει την απάντηση: «Δεν ξέρω, η φωτιά της Νέας Μάκρης είναι η φωτιά της Νέας Μάκρης;»

Τραγική κατάσταση αποτυπώνει και η συνομιλία του εκπροσώπου του ΓΕΕΘΑ και του αξιωματικού υπηρεσίας του 199.

Εκπρόσωπος ΓΕΕΘΑ: «Εεε, με ρωτάν απ’ το ΓΕΕΘΑ ο επιτελάρχης, εεε… για τη φωτιά στη Νταού Πεντέλης, αν αυτή η φωτιά πλησιάζει το Ζούμπερι εκείνες τις περιοχές, τα όριά του γιατί υπάρχουν κατασκηνώσεις παιδικές…. Το ξέρω έχουνε δώσει –εννοείται εκκένωση- της αεροπορίας αλλά θέλει να μάθει αν πλησιάζει Ζούμπερι.

Αξιωματικός: «Ωραία εντάξει θα το κοιτάξω να δούμε που έχει φτάσει, ντάξει; Και σας σας πούμε Οκ».

Να πάει το 199

Σε άλλη περίπτωση, στις 18.35.08 η άμεση δράση ζητά από το 199 να πάει σε συμβάν στο Ν. Βουτζά όπου υπάρχει εγκλωβισμένο άτομο καθώς και σε συμβάν στο Μάτι γιατί η αστυνομία δεν μπορεί να προσεγγίσει λόγω πυρκαγιάς.

Από τη συνομιλία αποκαλύπτεται ότι την ώρα που η πυρκαγιά είχε περάσει τη Λ. Μαραθώνος προς το Μάτι στις 18.30, περίπου, ο τηλεφωνητής του 199 σε σχετική ερώτηση της Αμεσης Δράσης αν είχε περάσει απάντησε «Δεν ξέρω ακριβώς που βρίσκεται η φωτιά αυτή τη στιγμή για να σας πληροφορήσω περισσότερο».

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024