Στο σημείο που βρισκόμαστε, για μια λύση στην Κύπρο υπάρχει ανάγκη για διαφορετικά μοντέλα και νέες ιδέες, είναι αδικία για τους Τουρκοκύπριους να χάνουν χρόνο σε διαδικασία που δεν θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα, δήλωσε ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σιεντόπ κατά τη συνάντησή του με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Σιεντόπ ανέφερε ότι «θεωρούμε πως δεν έχει νόημα να ξεκινήσουν ξανά διαπραγματεύσεις σε περίπτωση που δεν υπάρχει κοινό όραμα μεταξύ των πλευρών».

Εξέφρασε ικανοποίηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που εξαγγέλθηκαν μετά τη συνάντηση των ηγετών στις 26 Φεβρουαρίου, ευχόμενος να συμβάλουν στη δημιουργία εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Το κλειδί η πολιτική ισότητα

Ωστόσο, συνέχισε, το πιο σημαντικό είναι να αποδεχθούν οι Ελληνοκύπριοι την πολιτική ισότητα και τη δημιουργία συνεταιρισμού στη βάση της ισότητας. Δεν μπορεί να είναι εφικτή η δημιουργία συνεταιρισμού, που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα, χωρίς την αλλαγή της νοοτροπίας των Ελληνοκυπρίων που βλέπουν τους Τουρκοκύπριους ως μειονότητα, υποστήριξε ο τούρκος αξιωματούχος.

Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων άρχισε το 1968 στη Βηρυτό και συνεχίζεται ακόμα, δήλωσε από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν ζητούν κάτι περισσότερο από τα δικαιώματά τους.

Αναφερόμενος στο θέμα του φυσικού αερίου, είπε ότι και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στον πλούτο γύρω από το νησί και πρόσθεσε ότι αντί να γίνει η Ανατολική Μεσόγειος περιοχή έντασης και αντιπαράθεσης, πρέπει να παραχθούν ιδέες που θα βασίζονται στη συνεργασία και όλοι θα επωφεληθούν. Είναι προϋπόθεση, συνέχισε, αντί να αποκλείονται οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία, να ακολουθηθούν συνετοί δρόμοι που θα είναι ανοικτοί σε συνεργασίες.

Τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης μίλησε και για δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων «που τυγχάνουν σφετερισμού από το 1963 και πως η ελληνοκυπριακή πλευρά, λόγω αυτού, είναι η μόνο αναγνωρισμένη πλευρά αλλά οι Τουρκοκύπριοι που δεν συμφώνησαν σε αυτό, δίδουν τον αγώνα τους για να πάρουν αυτά τα δικαιώματα».

Οι Τουρκοκύπριοι δεν δέχθηκαν και ούτε πρόκειται να δεχθούν να γίνουν μειονότητα, ανέφερε ο κ. Ακιντζί και πρόσθεσε ότι η λογική λύση είναι αυτή που μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, μια ίση πολιτικά δομή που θα βασίζεται σε δύο συνιστώσες πολιτείες και «αυτό ας το πούμε όπως να ‘ναι».

Πρέπει, είπε, να συνεχίσουν την προσπάθεια, διαφυλάσσοντας τα συμφέροντά τους με τρόπο αποφασιστικό και συνεπή, στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ και να μπορούν να εξηγήσουν στον διεθνή παράγοντα. Και σε αυτό το σημείο, ανέφερε, έχουν, όπως πάντα, ανάγκη τη στήριξη της Τουρκίας.

«Δεν είναι νέες ιδέες αυτά που από παλιά ψήθηκαν»

«Δεν πρέπει να υποπέσουμε σε αυτό το λάθος. Το λέω για να το ξεκαθαρίσετε. Ονομάζοντας νέες ιδέες αυτά που από παλιά ψήθηκαν και τέλειωσαν και να τις φέρνεις πάλι στο τραπέζι ως νέες, δεν το έχουμε ανάγκη αυτό. Αυτά είναι πράγματα που έχουν ξαναδοκιμαστεί.

»Αυτό θα μας οδηγήσει σε αδιέξοδα και θα μας θέσει στη θέση του φταίχτη. Σε αυτά τα ζητήματα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να λογαριάζουμε καλά κάθε βήμα που κάνουμε. Κάποτε μπορεί να λέγονται πράγματα που ακούγονται ωραία αλλά άμα τα σκαλίσεις βρίσκεις κάτι άλλο. Η ελληνοκυπριακή πλευρά παίζει παιχνίδι για να συνεχιστεί το στάτους κβο. Εγώ συνεχώς γνέφω γι’ αυτό τον κίνδυνο και θα συνεχίσω να το κάνω, είναι καθήκον μου», είπε.

Το Κυπριακό συζήτησε ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης και με τον «πρόεδρο» της «βουλής» των κατεχομένων, Τεμπερουκέν Ουλουτσάι, στον οποίο είπε ότι το Κυπριακό για την τουρκική Βουλή είναι πιο σημαντικό θέμα και προτεραιότητα απ’ όλες τις εξωτερικές σχέσεις του σώματος. Η Βουλή, ανέφερε, παραμένει δεσμευμένη στις αποφάσεις που έχει λάβει μέχρι σήμερα για το Κυπριακό και θα συνεχίσουν με κάθε τρόπο να δείχνουν την αλληλεγγύη τους προς τους Τουρκοκύπριους.

Η θεσμική δυνατότητα του ψευδοκράτους

Είναι σημαντικό, επίσης, πρόσθεσε, να αυξηθεί η θεσμική δυνατότητα του ψευδοκράτους και να ολοκληρωθεί η οικονομική αναβάθμιση για βιώσιμη ασφάλεια και ευμάρεια των Τουρκοκυπρίων. Προς τον σκοπό αυτό, είπε ο κ. Σιεντόπ, θα συνεχίσουν να στηρίζουν τους τομείς του τουρισμού και της ανώτατης εκπαίδευσης, αλλά και τις επενδύσεις σε υποδομές.

Επιθυμούν, σημείωσε, να συνεχιστούν οι επαφές και η συνεργασία μεταξύ των δύο «κοινοβουλίων», και εξέφρασε ικανοποίηση γιατί την περασμένη εβδομάδα οριστικοποιήθηκαν τα μέλη της «βουλής» που θα απαρτίζουν την επιτροπή φιλίας με το τουρκικό κοινοβούλιο.

Αυτή η επιτροπή, είπε, θα συνέλθει το συντομότερο για να ανταλλάξει απόψεις σχετικά με τους τομείς που μπορεί η συνεργασία αυτή να ενδυναμωθεί και να διευρυνθεί.

Δίδουν, πρόσθεσε, μεγάλη σημασία στη διαφύλαξη των δικαιωμάτων και της «νομιμότητας» του ψευδοκράτους και γι’ αυτό στις διεθνείς δραστηριότητες που φιλοξενεί η Εθνοσυνέλευση θεωρούν σημαντικό το να συμμετέχουν και «αρμόδιοι» του ψευδοκράτους.

«Μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία»

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ήταν ωφέλιμο η «βουλή» να εγκρίνει τις «νομοθεσίες» για τις μεταρρυθμίσεις που περιμένουν εδώ και χρόνια και ανέφερε πως είναι σε ετοιμότητα η τουρκική Βουλή να προσφέρει κάθε τεχνική υποστήριξη.

Ο «πρόεδρος» της «βουλής», Τεμπερουκέν Ουλουτσάι ανέφερε ότι έχουν στενή συνεργασία με την Εθνοσυνέλευση και έχουν σχεδιάσει οδικό χάρτη, επιδιώκοντας να επωφεληθούν από την εμπειρία και τις γνώσεις της τουρκικής Βουλής.

Το 2018, ανέφερε, λόγω της οικονομικής κρίσης η, «βουλή» δούλεψε εντατικά και το ίδιο θα πράξει και το 2019.

Για το Κυπριακό, είπε ότι συνεχίζουν να είναι αποφασισμένοι για διαδικασία που θα επιτύχει την πολιτική ισότητα, θα επικεντρωθεί στο αποτέλεσμα και δεν θα είναι ανοικτού τέλους αλλά με χρονοδιάγραμμα.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα που δίδουμε εδώ και χρόνια για να πάρουμε τη θέση μας στη διεθνή κοινότητα. Σήμερα φτάσαμε εδώ με τον αγώνα που δίδουμε μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία και θα συνεχίσουμε» τόνισε.

Πηγή: philenews