Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αμυράς: Ταξίδια συζύγων υπουργών με... κυβερνητικά αεροσκάφη

Αμυράς: Ταξίδια συζύγων υπουργών με… κυβερνητικά αεροσκάφη

«Σύζυγοι υπουργών ταξίδεψαν με τα πανάκριβα κυβερνητικά αεροσκάφη» καταγγέλλει ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Αμυράς, επικαλούμενος έγγραφα του ΥΠΕΘΑ που έχει στην κατοχή του.

Μεταφορικά μέσα για συζύγους υπουργών μετατράπηκαν τα κυβερνητικά αεροσκάφη, όπως καταγγέλλει ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Αμυράς, επικαλούμενος έγγραφα που έφτασαν στα χέρια του  από το υπουργείο Άμυνας.

«Σύζυγοι υπουργών ταξίδεψαν με τα πανάκριβα κυβερνητικά αεροσκάφη Gulfstream, Embraer 145 και Embraer Legacy», αναφέρει ο κ. Αμυράς σημειώνοντας ότι το υπουργείο Άμυνας  «αποφεύγει να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία ως προς την ταυτότητα των συζύγων των υπουργών που επέβαιναν σε μία ή περισσότερες από τις 263 πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τα κυβερνητικά αεροσκάφη τα έτη 2015-2018».

Σύμφωνα με τον κ. Αμυρά, το ΥΠΕΘΑ δεν απαντά ούτε σε σχέση με τους λόγους που εγκρίθηκαν τα αεροπορικά ταξίδια συζύγων υπουργών στο εξωτερικό. Όπως εξηγεί  ο ανεξάρτητος βουλευτής το υπουργείο αναφέρει απλώς ότι «τα σχετικά ζητήματα συντονίζονται από την Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, ενώ οι σχετικές εγκρίσεις πτήσεων υπογράφονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη βουλή το συνολικό κόστος των πτήσεων των τριών κυβερνητικών αεροσκαφών για την τριετία 2015-2018 ανήλθε σε 9.698.721 ευρώ για 2.032,4 ώρες πτήσης.

Οι επίμαχες πτήσεις:
• GLF-5 S/N-678: 112 αποστολές, 902,2 ώρες, 4.548.059,68 ευρώ

• EMB- 135LR S/N-209: 162 αποστολές, 717,8 ώρες, 3.144.941,17 ευρώ

• EMB- 135 BJ S/N- 484: 83 αποστολές, 412,4 ώρες, 2.005.720,21 ευρώ
«Τα κυβερνητικά αεροσκάφη δεν είναι αεροσκάφη αναψυχής και ούτε προσφέρονται για shopping therapy των συζύγων των υπουργών», σχολίασε ο Γιώργος Αμυράς. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι έπεται συνέχεια αποκαλύψεων, καθώς προτίθεται να συνεχίσει την κατάθεση σχετικών ερωτήσεων μέχρι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να υποχρεωθεί να αποκαλύψει:

-την ταυτότητα των εξωκυβερνητικών προσώπων που επέβαιναν σε κυβερνητικά αεροσκάφη

-τον αριθμό των πτήσεων στις οποίες επέβαιναν και

-τους προορισμούς των ταξιδιών που πραγματοποίησαν.

Η απάντηση του ΥΠΕΘΑ:

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Γεώργιος Αμυράς με θέμα «Ποια στελέχη χρησιμοποιούν κυβερνητικά αεροσκάφη και για ποια αποστολή» σας γνωρίζω, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου, ότι τα αεροσκάφη διατίθενται στον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κ. Πρωθυπουργό για τις μετακινήσεις τους, στους Υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης, εφόσον έτσι διευκολύνεται η άσκηση των καθηκόντων τους όπως επίσης και σε άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, μόνο εάν είναι αδύνατη ή προφανώς δύσκολη και χρονοβόρα η μετακίνηση με εμπορικές πτήσεις. Τα σχετικά ζητήματα συντονίζονται από την Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, ενώ οι σχετικές εγκρίσεις πτήσεων υπογράφονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Ειδικότερα, από τα στοιχεία τα οποία τηρούνται στο ΓΕΑ, για τη χρήση των τριών (3) κυβερνητικών αεροσκαφών (Α/Φ) σε αποστολές, για τα έτη 2015-2018, προκύπτει ότι από τις 366 πτήσεις οι 103 πραγματοποιήθηκαν για τις ανάγκες της Α.Ε του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι 117 για τις ανάγκες του Πρωθυπουργού, 2 για τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, 50 για τον Υπουργό Εξωτερικών, 67 για τον ΥΕΘΑ, 8 για τον Υπουργό Οικονομικών, 2 για τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, από 1 για τους Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής μαζί με τον Γ.Γ του ΟΗΕ, 10 για τον Α/ΓΕΕΘΑ και 4 για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός.

Τέλος, oι συνολικές ώρες πτήσεις ανήλθαν στις 2082,4 και σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξε συνοδεία των ως άνω από τις συζύγους τους.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024