Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επείγουσα επιστολή της Μαρίας Σπυράκη προς Μογκερίνι για το αεροσκάφος από τη Βενεζουέλα

Επείγουσα επιστολή της Μαρίας Σπυράκη προς Μογκερίνι για το αεροσκάφος από τη Βενεζουέλα

Με τα ερωτήματα να παραμένουν αναπάντητα όσον αφορά την προσγείωση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη αποστέλλει σχετική ερώτηση στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σε ευρωπαϊκή κλίμακα αναγάγει η Νέα Δημοκρατία το ζήτημα της μυστηριώδους προσγείωσης του αεροπλάνου από τη Βενεζουέλα στο Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ τα ερωτήματα για τις συναντήσεις στην αίθουσα VIP πληθαίνουν.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη έστειλε επείγουσα ερώτηση στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, ζητώντας να πληροφορηθεί αν η στάση του αεροσκάφους της κυβέρνησης Μαδούρο στην Αθήνα συνάδει με τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναντι του καθεστώτος στη Βενεζουέλα.

Η κ. Σπυράκη σημειώνει ότι βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης καταγγέλλουν ότι το καθεστώς Μαδούρο βγάζει από τη χώρα χρυσό, χρήματα και φυγαδεύει συγγενείς αξιωματούχων με το συγκεκριμένο αεροπλάνο. Υπενθυμίζει δε ότι άλλα κράτη αρνήθηκαν να δώσουν άδεια προσγείωσης στο συγκεκριμένο αεροσκάφος.

.Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης της Μαρίας Σπυράκη προς τη Φέντερικα Μογκερίνι:

Κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας προσγειώθηκε στην Αθήνα, το Σάββατο 2 Μαρτίου. Στο αεροπλάνο επέβαινε, σύμφωνα με την επιβεβαίωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας , ο Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μαδούρο. Μάλιστα, αν και η επίσημη ανακοίνωση για τους λόγους της στάσης ήταν ο ανεφοδιασμός του αεροσκάφους, η στάση κράτησε τέσσερις ώρες και στο πλαίσιο αυτής υπήρχε αποβίβαση του επιβαίνοντος Υπουργού Εξωτερικών και διαμονή του στους χώρους VIP του αεροδρομίου όπου και πραγματοποίησε συνάντηση με τους επιτετραμένους της Πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα.

Έχοντας υπόψη ότι:

  1. Άλλα κράτη μέλη αρνήθηκαν να δώσουν άδεια προσγείωσης στο εν λόγω αεροσκάφος
  2. Υπάρχουν καταγγελίες από βουλευτές της αντιπολίτευσης στην αναγνωρισμένη από την ΕΕ Εθνοσυνέλευση της χώρας, ότι η κυβέρνηση Μαδούρο χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο αεροσκάφος για να βγάλει παράνομα από τη χώρα χρήματα και χρυσό και φυγαδεύει συγγενείς αξιωματούχων.

Ερωτάται η Αντιπρόεδρος:

  1. Κατά πόσο συμβατή με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι η στάθμευση κυβερνητικού αεροσκάφους της Βενεζουέλας σε αεροδρόμιο της ΕΕ, και η δυνατότητα συναντήσεων των επιβατών του με εκπροσώπους της Βενεζουέλα σε χώρα μέλος της ΕΕ. Έρχεται ή όχι σε ευθεία αντίθεση με την επιλογή του Κοινοβουλίου για αναγνώριση του Χουάν Γκαΐδο ως νόμιμου μεταβατικού προέδρου στη χώρα;

2. Συνάδει το παραπάνω περιστατικό με τις αποφάσεις του Συμβουλίου σχετικά με την πρωτοβουλία για τη διαμεσολάβηση προκειμένου να διεξαχθούν ελεύθερες, διαφανείς και αξιόπιστες εκλογές στη Βενεζουέλα;

Εν τω μεταξύ στην Αθήνα, η Νέα Δημοκρατία φέρνει το θέμα και στη βουλή με ερώτηση που καταθέτει ο βουλευτής Γιώργος Γεωργαντάς. Η Πειραιώς καλεί εκ νέου την κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα:

-Γιατί η κυβέρνηση έκανε δεκτό το αίτημα προσγείωσης του αεροσκάφους ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες απέρριψαν το σχετικό αίτημα;

-Γιατί το αεροσκάφος προσγειώθηκε για ανεφοδιασμό στο Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ θα μπορούσε να εφοδιαστεί με καύσιμα στο Άμπου Ντάμπι όπου βρίσκονταν πριν σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, προκειμένου να επιστρέψει τελικά στη Βενεζουέλα;

-Γιατί η κυβέρνηση αποσιώπησε την ύπαρξη των δύο εγκεκριμένων σχεδίων πτήσης που αναφέρονται στην ανακοίνωση της Υ.Π.Α;».

Την ίδια ώρα, γαλάζια στελέχη εκτιμούν ότι η απάντηση της  Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας περί ανεφοδιασμού είναι μάλλον αναιμική. Η κ. Σπυράκη μάλιστα είχε απευθύνει χθες 4 ερωτήματα προς την κυβέρνηση: Γιατί έδωσε άδεια προσγείωσης στο αεροσκάφος, αν γνωρίζει τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, αν  στο αεροσκάφος ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας και ποιες είναι ακριβώς οι σχέσεις των κ. Τσίπρα και Παππά με το καθεστώς της Βενεζουέλα.

Υπενθυμίζεται ότι  ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του αναγνώρισε ως νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο το Χουάν Γκουαΐδο και απηύθυνε έκκληση για ελεύθερες, αξιόπιστες και δίκαιες εκλογές στη Βενεζουέλα.

Το ψήφισμα καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα, ενώ ο Δημήτρης Παπαδημούλης απουσίαζε από την ψηφοφορία.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024