Δυνατότητα στη ΔΕΗ για νέα αποτίμηση των λιγνιτικών μονάδων στη Μελίτη και στη Μεγαλόπολη, δίνει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά την επανάληψη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ολοκλήρωση της αποεπένδυσης της ΔΕΗ, κάτι που αποτελεί και ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα για να εγκρίνει το Eurogroup της 11ης Μαρτίου την εκταμίευση της «μεταμνημονιακής δόσης» ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ.

 

Η τροπολογία, που είναι αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού στην ΕΕ (DG COMP), κατόπιν της προηγούμενης άγονης διαγωνιστικής διαδικασίας, και κατατέθηκε σήμερα, Τετάρτη, το βράδυ στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ορίζει ότι δυνατότητα να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, έχουν τόσο όσοι επενδυτές προσήλθαν στον αρχικό διαγωνισμό, όσο και τυχόν νέοι υποψήφιοι, εντός 7 ημερών από τη δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ.

Πιο ευέλικτη και ανεξάρτητη αποτίμηση

Σε ότι αφορά το τίμημα στην τροπολογία ορίζεται ότι «η ΔΕΗ δύναται να ορίσει εκτιμητή. Στην περίπτωση αυτή, ο εκτιμητής λαμβάνει υπόψη του αντίστοιχες εμπορικές συναλλαγές στην ευρωπαϊκή αγορά και τα αποτελέσματα του προηγούμενου διαγωνισμού».

Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι «παρέχεται η δυνατότητα στη ΔΕΗ να ορίσει εκτιμητή για την εκτίμηση του προσφερόμενου τιμήματος, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη του την εκτίμηση που τυχόν υποβλήθηκε».

Σημειώνεται ότι και στην επιστολή που είχε στείλει ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ τόνιζε ότι «σε ότι αφορά ζητήματα όπως η επανάληψη της αποτίμησης με συνυπολογισμό των παραμέτρων που ενδεχομένως δεν είχαν ληφθεί υπόψη, η ΔΕΗ προφανώς δεν έχει αντίρρηση. Προσβλέπουμε σε μια εποικοδομητική συνεργασία του Trustee με τον ανεξάρτητο εκτιμητή. Σε κάθε περίπτωση βαρύνοντα ρόλο για το Δ.Σ. της ΔΕΗ θα
έχει το fairness opinion που θα πάρουμε για το τίμημα».

Ωστόσο στο τέλος της επιστολής του σημείωνε ότι «βεβαίως πρέπει να διασφαλιστεί μια δίκαιη τιμή, λαμβανομένων φυσικά υπόψη των συνθηκών. Πιστεύω ότι και σεις θα συμφωνείτε ότι άλλο δίκαιη τιμή με τον επιβαλλόμενο ρεαλισμό, και άλλο εκχώρηση των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ με ζημιά ή μηδενικό όφελος».

Επίσης ο κ. Παναγιωτάκης είχε μιλήσει για διεύρυνση της συμμετοχής στο διαγωνισμό και είχε προσθέσει ότι «ήδη η ΔΕΗ και εγώ προσωπικά έχουμε αποδυθεί σε αγώνα δρόμου και είμαστε σε επαφή με έγκριτους επενδυτές από ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα οι οποίοι εξετάζουν τη συμμετοχή τους αναλύοντας τα στοιχεία που ήδη τους έχουμε δώσει».

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται, αύριο Πέμπτη, σε ειδική εκδήλωση που έχει προγραμματίσει η δημόσια εταιρεία, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μανώλης Παναγιωτάκης να κάνει γνωστά και τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχε στο Πεκίνο με Κινέζους επενδυτές, οι οποίοι φέρονται να προτίθενται να κατέλθουν στον νέο διαγωνισμό.

Γράψτε το σχόλιο σας