Στο θέμα των τραπεζών παραμένουν διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ταμείο, τονίστηκε κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ για την πρώτη έκθεση του Ταμείου στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Η χώρα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις τονίστηκε, ενώ δόθηκε έμφαση στο θέμα των κόκκινων δανείων.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου χωρίς να παραγνωρίζεται η προσπάθεια που έχει καταβάλλει μέχρι σήμερα ο ελληνικός λαός, αποτέλεσε κοινή διαπίστωση ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστή προσπάθεια προκειμένου να διευθετηθούν ορισμένα ανοιχτά θέματα, όπως το ζήτημα των κόκκινων δανείων.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του ΔΝΤ συζητήθηκε η πρώτη έκθεση που εκπόνησε ο οργανισμός στο πλαίσιο του μεταπρογραμματικού ελέγχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά του Ταμείου, κοινός τόπος ήταν η ανάγκη παρακολούθησης της πορείας της οικονομίας, καθώς η Ελλάδα είναι η τρίτη σε σειρά χώρα κάτοχος δανείων από το ΔΝΤ.

Τη θέση του Ταμείου διατύπωσε ο επικεφαλής της αποστολής στην Ελλάδα, κ. Ντόλμαν, ενώ από την συνεδρίαση απουσίαζαν η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής Ντέιβιντ Λίπτον.

Από την συνεδρίαση προκύπτει ότι στο θέμα των τραπεζών εξακολουθούν και παραμένουν ορισμένες ανοιχτές διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ταμείο.

Κατά τη συνεδρίαση ετέθη στον κ. Ντόλμαν η άποψη πως τα υπάρχοντα προβλήματα λύνονται σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους, και ότι το Ταμείο είναι αυτό που μιλάει επανειλημμένως για τους κινδύνους στον τραπεζικό τομέα. Από την πλευρά του, ο κ. Ντόλμαν απάντησε τι είναι χρέος του ΔΝΤ να υπενθυμίζει τους κινδύνους προκείμενου οι ελληνικές αρχές να μπορέσουν να ασχοληθούν με την επίλυση αυτών των προβλημάτων.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπογραμμίστηκε ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα δάνεια της προς το ΔΝΤ.