Η Κίνα όρισε ως ποσοστό-στόχο για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της το 2019 το φάσμα μεταξύ του 6,0% και του 6,5%, γνωστοποίησε στην ετήσια έκθεσή του προς την κινεζική λαϊκή εθνοσυνέλευση ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, δηλαδή επίπεδο ελαφρώς χαμηλότερο από το 2018, όταν ο στόχος ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης να κυμανθεί περί το 6,5%.

Η κυβέρνηση εξάλλου όρισε τον στόχο για την άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή περί το 3% και τον στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,8% του ΑΕΠ, ανέφερε ο Λι στην έκθεσή του που δημοσιοποιείται κατά την έναρξη των ετήσιων εργασιών της ολομέλειας της κινεζικής Βουλής.

Πέρυσι, οι στόχοι της κυβέρνησης της Κίνας ήταν το δημόσιο έλλειμμα να ανέλθει στο 2,6% του ΑΕΠ και ο πληθωρισμός στο 3%.

Οι αμυντικές δαπάνες

Ο προϋπολογισμός της χώρας για την άμυνα, ο δεύτερος υψηλότερος στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, θα αυξηθεί κατά 7,5% το 2019, ήτοι με ρυθμό βραδύτερο από εκείνον της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με τον Λι Κετσιάνγκ.

Αυτό το επίπεδο αύξησης των στρατιωτικών δαπανών είναι χαμηλότερο από εκείνο του 2018 (+8,1%).

Το Πεκίνο προβλέπει να δαπανήσει 1,190 τρισ. γιούαν (177,6 δισ. δολάρια) για την εθνική άμυνα. Το ποσό αυτό είναι πάντως υποτετραπλάσιο από εκείνο που θα δαπανήσει η Ουάσιγκτον.