Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μώραλης: Να μη μετατραπεί ο Πειραιάς σε αρχαιολογικό χώρο

Μώραλης: Να μη μετατραπεί ο Πειραιάς σε αρχαιολογικό χώρο

Την αντίθεσή τους στην ενδεχόμενη κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου του Δήμου Πειραιά και της περιοχής «Καστράκι» του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, εξέφρασαν σήμερα σε κοινή Συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης.

Την αντίθεσή τους στην ενδεχόμενη κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου του Δήμου Πειραιά και της περιοχής «Καστράκι» του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, εξέφρασαν σήμερα σε κοινή Συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης.

Αφορμή για την έκτακτη Συνέντευξη Τύπου ήταν η αυριανή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και συγκεκριμένα το 9ο θέμα: «Έγκριση ή μη κήρυξης-οριοθέτησης ως αρχαιολογικού χώρου του Δήμου Πειραιά και της περιοχής «Καστράκι», Δ.Ε. Δραπετσώνας, Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περιφέρειας Αττικής».

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης στην ομιλία του, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι τόσο ο Δήμος Πειραιά όσο και οι άλλοι φορείς της πόλης αιφνιδιάστηκαν για το θέμα που θα συζητηθεί στο Κ.Α.Σ., λέγοντας χαρακτηριστικά, πως είναι απαράδεκτο να προγραμματίζεται συζήτηση και λήψη απόφασης για την κήρυξη του Πειραιά ως αρχαιολογικού χώρου και ο Δήμαρχος της πόλης να ενημερώνεται μόλις την Παρασκευή τυχαία και από τρίτους.

«Δεν μπορεί μια επιτροπή να αποφασίζει και να εισηγείται ερήμην της πόλης, όχι μόνο του Δήμου και της Αντιπεριφέρειας, αλλά και των παραγωγικών τάξεων και των κατοίκων, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που θα επηρεάσει καταλυτικά τη λειτουργία της πόλης, την υλοποίηση έργων αλλά και το αναπτυξιακό της μέλλον».

Στη συνέχεια ο κ. Μώραλης ανέγνωσε την αλληλογραφία μεταξύ Δήμου Πειραιά και των αρμόδιων τμημάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, λέγοντας ότι δεν έλαβε ποτέ καμία απάντηση για το θέμα και δεν έγινε καμία συνάντηση, προκειμένου να ενημερωθεί.

«Αντιλαμβάνεστε τι αντίκτυπο θα έχει μια ενδεχόμενη έγκριση του Πειραιά ως ενιαίου Αρχαιολογικού χώρου σε επίπεδο αναπτυξιακών έργων, όπως είναι ο Πύργος, το Μικρολίμανο, ο Άγιος Διονύσιος, η Ο.Χ.Ε., αλλά ακόμα και σε έργα καθημερινότητας. Για να αναπλάσουμε π.χ. μια πλατεία ή ακόμα και για να βάψουμε την όψη ενός κτηρίου, θα χρειαζόμαστε την έγκριση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε επίπεδο διαδικασιών! Αυτό είναι παράλογο και δεν βοηθάει την ανάπτυξη του Πειραιά. Σε μια πόλη που έχουμε «λύσει χειρόφρενο» και προσπαθεί να εκτιναχθεί και να προοδεύσει, δεν θα μπει απλώς χειρόφρενο, αλλά ταχύτητα όπισθεν. Έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, προκειμένου τα επόμενα χρόνια να αλλάξει ο Πειραιάς προς το καλύτερο και με αυτή την εξέλιξη η πόλη θα πάει πίσω», σημείωσε ο κ. Μώραλης.

Ο Δήμαρχος Πειραιά, έστειλε επιστολή ζητώντας την αναβολή του αυριανού 9ου θέματος της συνεδρίασης του Κ.Α.Σ., ώστε να υπάρχει χρόνος προκειμένου να γίνει διαβούλευση, καθώς και να γίνει κατανοητό για ποιους λόγους έχει προκύψει το ζήτημα αυτό.

Τέλος ο κ. Μώραλης επεσήμανε πως δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες μελέτες για όλο το εύρος του Δήμου, οι οποίες να δείχνουν ότι ο Πειραιάς είναι αρχαιολογικός χώρος.

Στη Συνέντευξη Τύπου τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι φορέων της πόλης οι οποίοι συντάχθηκαν με την άποψη του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη και του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργου Γαβρίλη. Συγκεκριμένα μίλησαν: ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. κ. Βασίλης Κορκίδης, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γιάννης Βουτσινάς, ο Γενικός Γραμματέας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Θοδωρής Ματθιουδάκης, το μέλος της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Σπύρος Σπυρίδων.

Διαβάστε εδώ την επιστολή του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και την απάντηση του Δήμου.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024