Δεκαεπτά Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν χθες, Παρασκευή, από πυρά ισραηλινών στρατιωτών κατά τη διάρκεια επεισοδίων κατά μήκος των συνόρων μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ, περιοχής που έχει μετατραπεί εδώ και περίπου ένα χρόνο σε θέατρο εβδομαδιαίων κινητοποιήσεων.

Οι 17 τραυματίστηκαν «από αληθινές σφαίρες των δυνάμεων της ισραηλινής κατοχής», ανέφερε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα, ο οποίος τελεί υπό αυστηρό αποκλεισμό.

Τρεις τραυματιοφορείς και ένας δημοσιογράφος επίσης τραυματίστηκαν από κάνιστρα δακρυγόνων, κατά την ίδια πηγή.

Στρατιώτες έκαναν χρήση πραγματικών πυρών «όπως προβλέπουν οι ισχύοντες κανόνες εμπλοκής τους», ανέφερε από τη δική της πλευρά μια εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, κάνοντας λόγο για «σχεδόν 8.000 ταραχοποιούς» που «έριξαν πέτρες, έβαλαν φωτιά σε ελαστικά και πέταξαν εκρηκτικούς μηχανισμούς και χειροβομβίδες εναντίον στρατιωτών και εναντίον του φράκτη» στα σύνορα.

Σε έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, μια επιτροπή έρευνας που συστήθηκε κατ’ εντολήν του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τόνισε πως, εντός των ορίων της ισραηλινής αντίδρασης απέναντι στις συνεχιζόμενες επί σχεδόν ένα χρόνο διαδηλώσεις στη Λωρίδα της Γάζας, πιθανόν να έχουν διαπραχθεί «εγκλήματα πολέμου» και «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Οι ειδικοί στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διενήργησαν την έρευνα αυτήν υπογράμμισαν ότι ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές βάζουν στο στόχαστρο αμάχους, ανάμεσά τους παιδιά.

Η Λωρίδα της Γάζας, που περιβάλλεται από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Μεσόγειο και δοκιμάστηκε από τους πολέμους, τη φτώχεια, τον ισραηλινό και τον αιγυπτιακό αποκλεισμό μετά το 2007, έχει μετατραπεί από την 30ή Μαρτίου 2018 σε θέατρο εβδομαδιαίων διαδηλώσεων, που γενικά σημαδεύονται από βίαια επεισόδια, κατά μήκος του τείχους.

Τουλάχιστον 251 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και άλλες 26.000 έχουν τραυματιστεί από ισραηλινά πυρά έκτοτε, στη μεγάλη πλειονότητά τους κατά μήκος των συνόρων, κάποιοι σε πλήγματα αρμάτων μάχης ή αεροσκαφών του Ισραήλ, σε αντίποινα για εχθρικές ενέργειες από το θύλακα. Έχουν επίσης σκοτωθεί δύο ισραηλινοί στρατιώτες.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν παύει να ισχυρίζεται ότι οι μαζικές αυτές διαδηλώσεις ενορχηστρώνονται από το ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς, με το οποίο έχει εμπλακεί σε πόλεμο τρεις φορές από το 2008.

Το Ισραήλ απέρριψε ως «μεροληπτική» την έκθεση της επιτροπής του ΟΗΕ και επικαλέστηκε το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα έναντι των «τρομοκρατικών» ενεργειών της Χαμάς, στην οποία επιρρίπτει καθ’ ολοκληρίαν την ευθύνη για το βαρύ απολογισμό θυμάτων.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Γράψτε το σχόλιό σας