Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Περήφανος ο Τσίπρας ως ο πρώτος έλληνας πρωθυπουργός που θα πάει στη Δημοκρατία της Β.Μακεδονίας

Περήφανος ο Τσίπρας ως ο πρώτος έλληνας πρωθυπουργός που θα πάει στη Δημοκρατία της Β.Μακεδονίας

To αφήγημα της διπλωματικής επιτυχίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών επανέλαβε από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο Αλέξης Τσίπρας. Ανακοίνωσε, δε, με περηφάνια ότι θα είναι ο πρώτος έλληνας πρωθυπουργός που θα επισκεφθεί τα Σκόπια.

To αφήγημα της διπλωματικής επιτυχίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών επανέλαβε από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο Αλέξης Τσίπρας. Ανακοίνωσε, δε, με περηφάνια ότι θα είναι ο πρώτος έλληνας πρωθυπουργός που θα επισκεφθεί τα Σκόπια.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών «διπλωματικό αριστούργημα» και σημείωσε:

«Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία δεν είναι πλέον οι δύο πλευρές ενός δυσεπίλυτου γρίφου για τη διεθνή κοινότητα. Είναι δύο γείτονες που επενδύουν στη φιλία, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη και δίνουν το παράδειγμα όχι μόνο στα Βαλκάνια και την Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Και η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να χτίζει πάνω σε όσα πετύχαμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

»Για το λόγο αυτό, μέσα στους επόμενους μήνες, θα είμαι ο πρώτος έλληνας Πρωθυπουργός που θα επισκεφτώ επισήμως τα Σκόπια, συνοδευόμενος μάλιστα από επιχειρηματική αποστολή. Και επιπλέον θα προχωρήσουμε στην ιδρυτική σύγκλιση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, με σκοπό να εξετάσουμε τρόπους εμβάθυνσης της συνεργασίας μας σε μια σειρά από τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Από το εμπόριο, τις οικονομικές ανταλλαγές, τον τουρισμό, την ενέργεια, τον πολιτισμό, μέχρι τη στρατιωτική και αστυνομική συνεργασία. »

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε με σκληρούς χαρακτηρισμούς στους πολιτικούς αντιπάλους που διαφωνούν με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Και η μεγαλύτερη πληγή που άνοιξε ήταν ότι και στις δύο πλευρές των συνόρων κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν τη διαιώνιση του ζητήματος για να χτίσουν πολιτικές καριέρες πάνω στον εθνικισμό, την πατριδοκαπηλία, την αλλοίωση και τη στρέβλωση της ιστορίας.

»Όσοι λίγοι, τόλμησαν με καλή τη πίστη, να εργαστούν για την επίλυση του ζητήματος, βρήκαν όριο στο τείχος της παραδοξολογίας και του εθνικισμού που έχτισαν από κοινού κάθε λογής λαοπλάνοι και δημαγωγοί στις δύο χώρες.»

Έμμεσο το μήνυμα στην Τουρκία για το κοίτασμα Γλαύκος

Επιπλέον, από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο πρωθυπουργός έστειλε ένα έμμεσο μήνυμα προς την Τουρκία για το κοίτασμα Γλαύκος.

«Και πλέον, μετά τα χαρμόσυνα νέα που ήρθαν από τις έρευνες στο κοίτασμα Γλαύκος στην κυπριακή ΑΟΖ, η Κύπρος αναβαθμίζει εκ των πραγμάτων το ρόλο και τη θέση της στο διεθνές πεδίο, γεγονός που αποτελεί μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη για τον ελληνισμό. Θέλω λοιπόν να εκφράσω την ικανοποίησή μας από αυτή την εξέλιξη αλλά ταυτόχρονα και να επανεπιβεβαιώσω την αμέριστη στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Ελληνικού λαού στον Κυπριακή Δημοκρατία.

»Και επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό, να πω ότι αποτελεί ευθύνη και χρέος όλων να αποδεχθούν τη νέα πραγματικότητα που γεννά η συνεργασία στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Μια νέα πραγματικότητα, στην οποία δε χωρούν ούτε λεονταρισμοί, ούτε προκλήσεις, ούτε ανιστόρητες διεκδικήσεις. Όσοι επιλέγουν να μη συμβιβαστούν με τη νέα συνθήκη που γεννιέται μέσα από τον αμοιβαίο σεβασμό στα πλαίσια της ειρηνικής συνύπαρξης και των κανόνων του διεθνούς δικαίου, επιλέγουν οικειοθελώς την απομόνωση και την αυτοπεριθωριοποίηση τους. »

Νύχτα με τη μέρα η Ελλάδα του 2014 με του 2019

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο «ατού» του, την οικονομία, για να υποστηρίξει ότι: «Η Ελλάδα του 2014 με την Ελλάδα του 2019, είναι η νύχτα με τη μέρα. Και ξέρετε, ο ισχυρισμός αυτός δεν προκύπτει στη βάση κάποιας αξιολογικής κρίσης. Προκύπτει μονάχα από την ίδια την πραγματικότητα και τα δεδομένα, τότε και τώρα.»

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε με περηφάνια και για τα πρωτογενή πλεονάσματα, παρά το γεγονός ότι έχουν προκαλέσει αφαίμαξη στους πολίτες, λέγοντας ότι απέναντι στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της περιόδου 2010-2014 είναι η «υπεραπόδοση των τεσσάρων τελευταίων ετών».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι επέστρεψε η ανάπτυξη την τελευταία τριετία, ότι η χώρα ανέκτησε πρόσβαση στις αγορές και μάλιστα με επιτόκια εποχής 2002 – 2003, ότι πέτυχε λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους, πως η Ελλάδα αποτελεί πλέον «πόλο έλξης του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος, που αποδεικνύεται από το ρεκόρ δεκαετίας στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις τα δύο τελευταία χρόνια» και ότι αποκλιμακώθηκε η ανεργία…

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024