Ο ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σήμερα ότι οι Βρετανοί οφείλουν να πάρουν «μια απόφαση» μάλλον, παρά να ζητούν ενδεχόμενη αναβολή της ημερομηνίας του Brexit, προσθέτοντας πως οι συνομιλίες για το διαζύγιο με το Λονδίνο βρίσκονται σε «μια σοβαρή στιγμή».

«Σήμερα έχουμε κυρίως ανάγκη από αποφάσεις, αυτό είναι πιο σημαντικό από τον επιπλέον χρόνο», δήλωσε ο Μπαρνιέ σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη.

Ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, που βρισκόταν δίπλα του, υπογράμμισε πάντως πως, «αν ένα εύτακτο Brexit δεν καταστεί δυνατό μέχρι το τέλος Μαρτίου», οι Ευρωπαίοι «θα ενεργήσουν υπέρ μιας παράτασης» της προθεσμίας για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέχρι τις 29 Μαρτίου, την προβλεπόμενη ημερομηνία για το διαζύγιο, «μας μένει πολύ λίγος χρόνος (…) είναι συνεπώς η στιγμή για το Ηνωμένο Βασίλειο, για την κυβέρνησή του, για το κοινοβούλιο, να αναλάβουν όλες τις ευθύνες τους και τις συνέπειες των επιλογών που έκαναν», πρόσθεσε ο επικεφαλής των ευρωπαίων διαπραγματευτών για το Brexit.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ επανέλαβε πως η κύρια ερώτηση που θα έθεταν οι ευρωπαϊκές χώρες σε περίπτωση ενδεχόμενου αιτήματος εκ μέρους του Λονδίνου για αναβολή θα ήταν «για να γίνει τι;».

Η παράταση αυτή μπορεί να είναι «τεχνική ώστε να δοθεί ο χρόνος στο βρετανικό κοινοβούλιο να θέσει σε εφαρμογή τη συνθήκη που έχει ψηφισθεί προηγουμένως». «Αν αυτό δεν συμβαίνει, οι Ευρωπαίοι θα θέλουν να μάθουν σε τι χρησιμεύει η αναβολή» της προθεσμίας, δήλωσε ο Μπαρνιέ.

«Τελειώσαμε τη δουλειά» για τη συμφωνία του Brexit, η οποία «δεν θα δουλευτεί και πάλι», διαβεβαίωσε ο ευρωπαίος διαπραγματευτεής.

Σε περίπτωση που η έξοδος από την ΕΕ αναβληθεί για μήνες, οι ευρωεκλογές που είναι προγραμματισμένες για τα τέλη Μαΐου δημιουργούν πρόβλημα, υπογράμμισε από την πλευρά του ο καγεκλάριος Κουρτς εφόσον «η συμμετοχή στην ψηφοφορία μιας χώρας που θέλει να εγκαταλείψει την ΕΕ θα ήταν περισσότερο από παράλογη».

Πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο