Θα ρίσκαρε ο Τραμπ στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα;
Στα ερωτήματα αυτά κλήθηκε να απαντήσει ο ειδικός σε θέματα Λατινικής Αμερικής και πρώην επικεφαλής του Ιδρύματος Giga του Αμβούργου, Κλάους Μπόντεμερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk.
Στα ερωτήματα αυτά κλήθηκε να απαντήσει ο ειδικός σε θέματα Λατινικής Αμερικής και πρώην επικεφαλής του Ιδρύματος Giga του Αμβούργου, Κλάους Μπόντεμερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk.
«Δεν πιστεύω ότι ο Τραμπ είναι τόσο ανόητος για να ρισκάρει μια στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα. Στην περίπτωση αυτή θα είχε όλη τη Λατινική Αμερική και φυσικά όλη την Ευρώπη εναντίον του. Υπάρχουν άλλα όπλα. […] Άλλωστε δεν θα είχε και συμμάχους. Εκείνοι που προσποιούνται σήμερα τους συμμάχους δεν θα στήριζαν μια στρατιωτική επέμβαση. Το έχουν πει άλλωστε. Δεν θα συμμετείχε ούτε ο πιο στενός σύμμαχος, η Κολομβία. Ο Φελίπε Γκονζάλες το υπογράμμισε μάλιστα πρόσφατα. Εκτιμώ ότι […] τα οικονομικά όπλα είναι πιο αποτελεσματικά».
Για το ρόλο του στρατού
Καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις εξακολουθεί να παίζει ο στρατός στη Βενεζουέλα. Ποιοι είναι οι λόγοι που η συντριπτική πλειονότητα των στρατιωτικών στηρίζουν Μαδούρο;
«Δεν νομίζω ότι είναι πλέον η πλειονότητα, αλλά είναι εκείνοι που αποφασίζουν. Αρκεί να σκεφτείτε ότι στο στρατό υπάρχουν 1.500 στρατηγοί. Τα ανώτερα κλιμάκια έχουν όλα τα προνόμια: καθοδηγούν την οικονομία, τη διανομή τροφίμων, συμμετέχουν στο εμπόριο πετρελαίου και φυσικά και στο εμπόριο ναρκωτικών. Ενδεχόμενη αλλαγή εξουσίας θα οδηγούσε στο να τα χάσουν όλα αυτά».
Τον πρόεδρο συνεχίζουν να στηρίζουν όμως όχι μόνον τα ανώτερα κλιμάκια αλλά και οι απλοί στρατιώτες οι οποίοι δεν έχουν πρακτικά οφέλη.
«Δεν ξέρω αν είναι πιστοί στον Μαδούρο, είναι όμως βέβαιο ότι έχουν πλέον κουραστεί. Σε στρατιώτες οι οποίοι τού γύρισαν την πλάτη και στήριξαν την αντιπολίτευση επιβλήθηκαν αυστηρές κυρώσεις. Για τους περισσότερους στρατιώτες η κατάσταση είναι το ίδιο άσχημη όσο και για τους πολίτες. Φυσικά όμως τελούν υπό διαταγές».
Απίθανο το σενάριο εμφυλίου
Πόσο πιθανό θεωρεί ο ίδιος το ενδεχόμενο ενός εμφυλίου στη Βενεζουέλα;
«Πρόκειται ήδη τρόπον τινά για έναν ακήρυχτο πόλεμο. […] Είναι βέβαια δύσκολο να πει κανείς ποιος θα πυροβολούσε και εναντίον ποίου. Αλλά σε περίπτωση που γίνει αυτό, καμία πλευρά δεν θα μπορούσε να ελέγξει τους υποστηρικτές του και θα είχαμε ένα λουτρό αίματος. Δεν το θεωρώ όμως πιθανό. Πιστεύω ότι πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο ο Μαδούρο θα παραδιδόταν, απλά και μόνον για οικονομικούς λόγους».
Κριστίνε Χόιερ (Deutschlandfunk)
Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης
- ΠΑΣΟΚ: Κρίσιμο Πολιτικό Συμβούλιο – Μηνύματα Ανδρουλάκη στο εσωτερικό και ανακοίνωση «κυβερνητικής ομάδας»
- Συνταγή: Αραβική με κοτόπουλο και σως γιαουρτιού
- Ανοιχτή πληγή για το Μαξίμου οι υποκλοπές – Μπαίνουν στην εξίσωση για πρόωρες εκλογές
- Μαρούσι: Άγνωστοι πυρπόλησαν αυτοκίνητα της Περιφέρειας
- Ανεβαίνει η θερμοκρασία, συννεφιά και βροχές στα ορεινά
- Πανελλαδικές 2026: Σε Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική εξετάζονται οι υποψήφιοι των ΓΕΛ
- Η άσκηση pilates που αλλάζει τα πάντα σε δύο λεπτά
- Μεταμόσχευση νεφρού με τη χρήση αντισωμάτων CAR-T σε τρεις ασθενείς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.06.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/06/pexels-rachel-claire-5531048-315x220.jpg)







































![CNN: Η φωτιά στο αεροπλανοφόρο Gerald Ford ήταν πολύ πιο σοβαρή από όσο άφησαν να εννοηθεί [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/06/photo-collage.png-315x220.png)




















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442