Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ν. Ανδρουλάκης: Αποζημίωση για τις ζημιές που προκαλούν οι λαγοκέφαλοι

Ν. Ανδρουλάκης: Αποζημίωση για τις ζημιές που προκαλούν οι λαγοκέφαλοι

Ο ευρωβουλευτής κατέθεσε ερώτηση για το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έφτασε η υπόθεση των λαγοκέφαλων που έχουν κατακλύσει τις ελληνικές θάλασσες προκαλώντας τεράστια προβλήματα στους ψαράδες. Με γραπτή ερώτησή του ο ευρωβουλευτής, Νίκος Ανδρουλάκης αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να αποζημιωθούν οι ψαράδες μέσω κοινοτικών κονδυλίων κι αναρωτιέται τι κάνει η κυβέρνηση γι’ αυτό.

Στην ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρεται στις αρνητικές συνέπειες που έχει το συγκεκριμένο ψάρι στο οικοσύστημα της Μεσογείου, καθώς είναι ένας από τους λεσσεψιανούς μετανάστες, οι οποίοι έχουν έρθει στην Μεσόγειο από τον Ινδικό Ωκεανό μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, επηρεάζοντας τα αλιευτικά αποθέματα. Παράλληλα επιτίθεται και καταστρέφει τα δίχτυα των ψαράδων, προκαλώντας τους σοβαρή οικονομική επιβάρυνση. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο ψάρι είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου καθώς περιέχει μία νευροτοξίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τον θάνατο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Νίκου Ανδρουλάκη:

Τα τελευταία χρόνια έχει δραματικά αυξηθεί ο πληθυσμός του λαγοκέφαλου, που ανήκει στην κατηγορία Lagocephalus sceleratus και είναι ένας από τους λεσσεψιανούς μετανάστες, οι οποίοι έχουν έρθει στην Μεσόγειο από τον Ινδικό Ωκεανό μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Η εισβολή ξενικών ειδών όπως ο λαγοκέφαλος, ο οποίος είναι ένα επικίνδυνο και τοξικό ψάρι, επηρεάζει το οικοσύστημα της Μεσογείου περιορίζοντας περεταίρω τα αλιευτικά αποθέματα της περιοχής. Ο πληθυσμός του αυξάνεται συνεχώς και η τοξικότητά του έχει τριπλασιαστεί από την είσοδό του στην Μεσόγειο. Επίσης το συγκεκριμένο ψάρι προκαλεί σοβαρές οικονομικές ζημιές καθώς καταστρέφει τα δίχτυα των ψαράδων. Έχοντας υπόψη ότι αυτή τη στιγμή ο λαγοκέφαλος έχει έντονη παρουσία, στην Ιεράπετρα, τη Σητεία, την Ελούντα, το Ηράκλειο και τον Κόκκινο Πύργο, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

– Υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον περιορισμό του πληθυσμού του λαγοκέφαλου και αν ναι, έχουν αξιοποιηθεί αυτοί οι πόροι από την Ελληνική Κυβέρνηση;

– Θα μπορούσε ο λαγοκέφαλος να ενταχθεί στην κατηγορία των χωροκατακτητικών ξένων ειδών του Κανονισμού 1143/2014 ΕΕ;

– Τι δυνατότητες αποζημίωσης υπάρχουν για τις καταστροφές που έχουν υποστεί οι ψαράδες, τόσο στις υποδομές τους, όσο και στο εισόδημά τους, από επιθέσεις λαγοκέφαλων;

Τι είναι

Τα τροπικά ψάρια που η όψη του στόματός τους θυμίζει εφιαλτικό λαγό διέσχισαν τη διώρυγα του Σουέζ, κατάφεραν να προσαρμοστούν στα ελληνικά νερά και πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα

Τα κοφτερά δόντια του λαγοκέφαλου μπορούν να κόψουν χωρίς δυσκολία ακόμα και ένα μεταλλικό κουτί μπίρας. Ακόμα χειρότερη μοίρα περιμένει όποιον ξεγελαστεί και κάνει το λάθος να βάλει αυτά τα ψάρια στο πιάτο του..

Οι τοξικοί λαγοκέφαλοι έχουν μία τοξίνη η οποία είναι η πιο ισχυρή τοξίνη που υπάρχει στη φύση. Θεωρητικά η τοξίνη βρίσκεται στο δέρμα και στα εντόσθια αυτό που έχουμε βρει όμως τα τελευταία χρόνια είναι ότι σε κάποια είδη υπάρχει και στη σάρκα. Καταλαβαίνετε ότι είναι από τα πλέον επικίνδυνα ψάρια.

Sports in

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Ο Ολυμπιακός ήταν η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη – Γράψαμε ιστορία» (vid)

Ο ηγέτης του Ολυμπιακού εξέφρασε τη χαρά του και την περηφάνια του για την κατάκτηση του Youth League από την Κ19 του πειραϊκού συλλόγου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024