Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Προληπτικό πλήγμα» με στόχο στρατόπεδο τζιχαντιστών πραγματοποίησε η Ινδία στο Πακιστάν

«Προληπτικό πλήγμα» με στόχο στρατόπεδο τζιχαντιστών πραγματοποίησε η Ινδία στο Πακιστάν

Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Σα Μαχμούντ Κουρέσι δήλωσεότι πρέπει να επικρατήσει «η λογική» στην Ινδία και προειδοποίησε το Νέο Δελχί να μην προκαλεί το Πακιστάν

Η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης ότι πραγματοποίησε τα ξημερώματα, «προληπτικό πλήγμα» στο έδαφος του Πακιστάν, με στόχο, όπως αναφέρεται το σημαντικότερο στρατόπεδο εκπαίδευσης ισλαμιστικής οργάνωσης η οποία ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση βομβιστή-καμικάζι στο Κασμίρ τη 14η Φεβρουαρίου, όταν σκοτώθηκαν πάνω από 40 στελέχη των ινδικών σωμάτων ασφαλείας.

«Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η Ινδία έπληξε το μεγαλύτερο στρατόπεδο εκπαίδευσης της Τζάις-ι-Μοχάμαντ στην Μπαλακότ. Σε αυτή την επιχείρηση, εξαλείφθηκε πολύ μεγάλος αριθμός τρομοκρατών, εκπαιδευτών, ανώτερων στελεχών και τζιχαντιστών εκπαιδευμένων στη διάπραξη επιθέσεων καμικάζι», δήλωσε ο Βιτζάι Γκοχλί, υφυπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αρχικά ωστόσο το υπουργείο Άμυνας της Ινδίας είχε ανακοινώσει ότι δεν έχει «καμία πληροφορία» για το επεισόδιο στο οποίο αναφέρθηκε ο στρατός του Πακιστάνο οποίος είχε καταγγείλει ότι ινδικό στρατιωτικό αεροσκάφος παραβίασε τη Γραμμή Ελέγχου στο διαφιλονικούμενο Κασμίρ και «έριξε (μέρος από το) φορτίο» του, αφού η πακιστανική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε σε κατεπείγουσα απογείωση καταδιωκτικών τα οποία το αναχαίτισαν. Όπως ανέφερε ο στρατός του Πακιστάν δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές.

Την αρχική ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ινδίας, και πριν την δήλωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, τα αεροπορικά πλήγματα της πολεμικής αεροπορίας της Ινδίας εναντίον «στρατοπέδων εξτρεμιστών στο Πακιστάν» παραδέχτηκε μέσω Twitter ινδός υπουργός, το πρώτο κυβερνητικό στέλεχος στο Νέο Δελχί που ουσιαστικά επιβεβαίωσε μια καταγγελία που έκανε νωρίτερα εκπρόσωπος των πακιστανικών ένοπλων δυνάμεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Σα Μαχμούντ Κουρέσι δήλωσε από την πλευρά του ότι πρέπει να επικρατήσει «η λογική» στην Ινδία και προειδοποίησε το Νέο Δελχί να μην προκαλεί το Πακιστάν.   Σύμφωνα με τον πακιστανό ΥΠΕΞ, το έθνος «δεν πρέπει να ανησυχεί» για αυτή την ινδική ενέργεια, διότι οι ένοπλες δυνάμεις — «ο φρουρός της χώρας» — είναι «εντελώς έτοιμες να αντιδράσουν σε οποιαδήποτε κακόβουλη ενέργεια».

Αξίζει νασημειωθεί ότι η πόλη Μπαλακότ, στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα του Πακιστάν, απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από τη Γραμμή Ελέγχου, τα de facto σύνορα των δύο κρατών, που έχουν εμπλακεί τρεις φορές σε πόλεμο από το 1947 και την ανεξαρτησία τους από την αποικιακή δύναμη, τη Βρετανία.

Η καταγγελία του Ισλαμαμπάντ περί παραβίασης του εναέριου χώρου του σημειώθηκε καθώς η ένταση ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν — δύο χώρες που διάκεινται εχθρικά η μια έναντι της άλλης και διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια — κλιμακώνεται, μετά την επίθεση βομβιστή-καμικάζι στο Κασμίρ τη 14η Φεβρουαρίου, όταν σκοτώθηκαν 40 ινδοί χωροφύλακες, ενέργεια που αποδόθηκε σε εξτρεμιστική οργάνωση που εφορμά στο ινδικό έδαφος από το Πακιστάν.

Οι βολές πυροβόλων και οι ρίψεις όλμων κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου είναι συχνές τα τελευταία χρόνια· η ένταση μεταξύ των δύο γειτόνων συνεχίζει να σιγοβράζει. Όμως οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου είναι μάλλον σπάνιες.

Sports in

Ολυμπιακός: Οι 11 του Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι με τον Άρη (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την αναμέτρηση στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024