Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι ημερομηνίες που θα κρίνουν τη δόση του 1 δισ. ευρώ

Οι ημερομηνίες που θα κρίνουν τη δόση του 1 δισ. ευρώ

Αγώνας δρόμου για να κλείσουν τα προαπαιτούμενα

Κρίσιμες θεωρούνται τα επόμενα 24ωρα καθώς από τις εξελίξεις θα κριθεί εάν το Eurogroup της 11ης Μαρτίου θα ανάψει το «πράσινο» φως για την εκταμίευση της δόσης του 1δισ. ευρώ.

Αν τελικά δεν προκύψει «καθαρή» έγκριση της δόσης στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου, το επικρατέστερο σενάριο αφορά σε προέγκρισή της με αστερίσκους και εκταμίευση όταν πιστοποιηθεί η υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων. Το σενάριο αυτό το οποίο δεν μπορεί να αποκλειστεί, αν και όλες οι πλευρές θέλουν να αποφύγουν, καθώς το ελληνικό δημόσιο σχεδιάζει άμεση νέα έξοδο στις αγορές με δεκαετές ομόλογο στα μέσα Μαρτίου.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων κύριας κατοικίας, ενώ στο ίδιο νομοσχέδιο είναι πιθανό να συμπεριληφθούν και άλλες διατάξεις που συνδέονται είτε με τα προαπαιτούμενα της μεταμνημονιακής αξιολόγησης είτε με τα φλέγοντα θέματα των τελευταίων εβδομάδων.

Στην έκθεση της Κομισιόν στις 27 Φεβρουαρίου από τη μια παρουσιάζονται οι τομείς στους οποίους έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος και από την άλλη θα παρατίθενται τα μέτωπα στα οποία υπάρχουν εκκρεμότητες και καθυστερήσεις. Στα τελευταία συμπεριλαμβάνονται οι αποκρατικοποιήσεις, η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου και οι διορισμοί των γενικών γραμματέων και των διευθυντών στο Δημόσιο.

Στις 28 Φεβρουαρίου θα γίνει το Euro Working Group κατά τη διάρκεια του οποίου θα κριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και το ποιο θα είναι το περιεχόμενο της απόφασης του Eurogroup στις 11 Μαρτίου.

Την 1η Μαρτίου αναμένεται να δημοσιευτεί η έκθεση της Moody’s και η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει μια αναβάθμιση από τον ελεγκτικό οίκο. Μία ενδεχόμενη αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο Eurogroup εκτιμάται ότι θα συμβάλει στο να προχωρήσει η έκδοση του 10ετούς ομολόγου μέσα στον Μάρτιο.

Στις 11 Μαρτίου συνεδριάζει το Eurogroup το οποίο θα αποφασίσει την εκταμίευση ή όχι της δόσης ύψους ενός δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Εάν το EWG έχει διαπιστώσει ελλείψεις στην ολοκλήρωση των μεταμνημονιακών προαπαιτούμενων, η απόφαση για την εκταμίευση θα αναβληθεί για την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, τον Απρίλιο.

«Καμπανάκι» από Βρυξέλλες

«Η Ελλάδα κινδυνεύει να μην λάβει τη δόση των 750 εκατ. ευρώ, καθώς έχει καθυστερήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων», προειδοποίησε λίγες ημέρες το Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Μια μέρα πριν το Euroworking Group, ήτοι στις 27 Φεβρουαρίου, η Κομισιόν αναμένεται να εκδώσει την έκθεση μεταμνημονικής επιτήρησης για την Ελλάδα, το συμπέρασμα της οποίας θα είναι καθοριστικής σημασίας για τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Η έκθεση θα αναφέρει πιθανώς ότι η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει τις συμφωνηθέντες μεταρρυθμίσεις», προειδοποιεί Ευρωπαίος αξιωματούχος, μέσω του Reuters. «Οι υπουργοί Oικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι πρόκειται να συνεδριάσουν για να συζητήσουν το θέμα στις 11 Μαρτίου, στο Eurogroup, δεν θα επιτρέψουν την εκταμίευση εκτός αν η Αθήνα ολοκληρώσει τις δράσεις στο διάστημα μεταξύ 27 Φεβρουαρίου και 11 Μαρτίου», πρόσθεσε.

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024